NaslovnaNovostiSAD ubrzavaju isporuku Abramsa Ukrajini, tenkovi uskoro stižu u Nemačku

SAD ubrzavaju isporuku Abramsa Ukrajini, tenkovi uskoro stižu u Nemačku

Završavajući u petak sastanak Odbrambene kontakt grupe u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, koalicija nacija koje koordiniraju oružje za Ukrajinu, američki ministar odbrane Lojd Ostin najavio je da Pentagon sada ubrzava isporuku M1 Abrams Kijevu.

„Takođe smo ubrzali dostavu naših M1 Abrams tenkova kako bismo u narednim mesecima obezbedili Ukrajini više oklopnih sposobnosti, a M1 koje će Ukrajinci koristiti za obuku stići će ovde u Nemačku u narednih nekoliko nedelja“, saopštio je Ostin na konferenciji za novinare.

Ovo dolazi nakon izveštaja od ranije tokom dana u kojima se kaže da će 31 tenk Abrams uskoro stići u Nemačku, gde će biti održan dodatni 10-nedeljni program obuke za ukrajinske tenkiste.

To znači da bi tenkovi konačno mogli da stignu do bojnog polja do jeseni, prema izveštajima.

Ostin je u svojim komentarima takođe obećao podršku Kijevu sve dok se Ukrajina bori protiv ruske invazije, pregledajući glavne sisteme naoružanja koje su do sada isporučile 54 savezničke zemlje.

Još jedan veliki događaj najavljen na kraju sastanka Kontakt grupe, četvrtog koji je održan, jeste da su Nemačka, Poljska i Ukrajina potpisale sporazum o uspostavljanju centra za popravku tenkova Leopard 2 koji se koriste u Ukrajini. Ukrajina je proglasila „tenkovsku koaliciju“ koja uključuje sve partnerske zemlje koje im dopremaju tenkove.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus objasnio je da su se „sve strane složile o tome kako da finansiraju takvo čvorište, koje košta oko 150-200 miliona evra godišnje i moglo bi da počne sa radom već krajem maja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave