NaslovnaNovostiSva tajna oprema biće uklonjena sa tenkova Abrams namenjenih Ukrajini

Sva tajna oprema biće uklonjena sa tenkova Abrams namenjenih Ukrajini

Tajna oprema biće uklonjena sa američkih tenkova M1 Abrams namenjenih za otpremu u Ukrajinu kako ne bi dospela u ruke ruskih specijalista. USA Today prenosi da će priprema i transfer 31 tenka trajati još nekoliko meseci.

Razlog duge isporuke je zato što se tenkovi modifikuju kako bi se uklonile tajne tehnologije koje bi mogle pasti u ruke ruskih snaga. Prema rečima američkih zvaničnika i vojnih stručnjaka, ovo je neophodna mera predostrožnosti u slučaju da Rusi zaplene jedan od tenkova i iskoriste ga za istraživanje, piše USA Today.

tenk m1a2 abrams stradao tokom vežbe na deponiji nacionalnog centra za obuku američke vojske fort irvin u pustinji mohave
tenk m1a2 abrams stradao tokom vežbe na deponiji nacionalnog centra za obuku američke vojske fort irvin u pustinji mohave

Prema pisanju publikacije, američki tenkovi neće učestvovati u prolećnoj kontraofanzivi. Razlog tome je dugotrajna priprema ukrajinske degradirane verzije borbenog tenka, ali i zbog nepripremljenosti posada.

Neki vojni zvaničnici kažu da prenos Abramsa ne odlaže samo neophodna nadogradnja. Čak i da su tenkovi danas spremni, Ukrajinci ne bi bili spremni da ih povedu u borbu, navodi američki list.

Prema izvorima koji govore za US Today, tenkovi za Ukrajinu biće obojeni zelenom bojom/zelenom kamuflažom. Izvori kažu da je njihova trenutna kamuflaža pustinjska. Ovo sugeriše da su tenkovi možda bili uključeni u operacije u Iraku.

Prema izveštajima američke štampe, ovaj oklop je razvijen od osiromašenog uranijuma [DU] i materijala visoke gustine. Takođe, izvori u američkim medijima tvrde da nije samo DU glavna komponenta u strukturi oklopa, već i napredna keramika. Međutim, ovo su samo navodi. Program je toliko tajan da mu nemaju ni svi u Pentagonu pristup.

poternica abrams
poternica abrams

Zarobljavanje američkog tenka od strane ruske vojske omogućiće im da sprovedu ozbiljne testove i pronađu njegove ranjivosti, kao i da stvore sopstveni analog Abramsa. Posebno ozbiljnu zabrinutost među stručnjacima Pentagona izaziva tajni oklop, kao i neke od elektronskih komponenti tenka.

USA Today je podsetio da je Ruska Federacija već dobila neke američke vojne tajne zahvaljujući incidentu sa bespilotnom letelicom MQ-9 Reaper iznad Crnog mora.

Rusija će „pročitati“ koje su frekvencije ruskih PVO sistema u regionu postale vidljive Amerikancima i Ukrajincima. Dakle biće promenjeni i rad drona će biti suvišan. Dvostruki gubitak, kažu. Veza i komunikacija između drona i američkih satelita takođe će postati vidljivi Rusima.

Da vas podsetimo na još jednu činjenicu. Prošle godine, kada je Ukrajina dobila sistem HIMARS, Rusija je imala ozbiljne poteškoće.

jos himars a kao pretnja rusiji sad rasporeduje sistem i u estoniju
HIMARS

Pogađani su mostovi, zgrade, ruski položaji, možemo reći sa solidnom uspešnošću. Međutim, kako su neki stručnjaci ukazivali od početka ove godine, HIMARS nije uspešan kao 2022. godine.

Zapadni stručnjaci kažu da je ometanje Rusije na veoma visokom nivou. Ruski vojnici su zaplenili raketu GMLRS HIMARS još prošle godine. To znači da su ruski inženjeri u Moskvi proučili dizajn i tehnologiju sa kojom se susreću kako bi mogli da je uspešno blokiraju. I očigledno je uspelo.

Prema preliminarnim analizama, za obuku ukrajinske posade je potrebno najmanje deset nedelja. Poređenja radi, standardna obuka američkih tenkovskih posada traje preko godinu i po dana.

posade tenkova t 90m proriv se spremaju za susret sa leopardom i abramsom
posade tenkova t 90m proriv se spremaju za susret sa leopardom i abramsom

Pored tajne opreme, konstatacija da Abrams neće stići u svom punom sjaju u Ukrajinu kao i obučenost budućih tenkista je ujedno i pokušaj da se ublaži efekat na problem koji svakako da postoji i u imidžu. Amerikanci ne žele da se Abrams pojavi na Crvenom trgu.

Sa druge strane prosto je naivno zamišljati da su ovi tenkovi nepobedivi i da ruski vojnici ne mogu da podnesu bar jedan trofej.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave