NaslovnaNovostiKosovu stigle turske bespilotne letelice Bayraktar TB2

Kosovu stigle turske bespilotne letelice Bayraktar TB2

Kosovske bezbednosne snage dobile su pet turskih dronova Bairaktar ​​TB2 skoro sedam meseci nakon potpisivanja sporazuma, objavio je u petak portal KlanKosova.

Ugovor je potpisao ministar odbrane Armend Mehaj, prenosi ovaj portal.

„Inteligentne, bespilotne jurišne bespilotne letelice, koje se kontrolišu iz kopnene baze, stigle su na Kosovo iz zemlje proizvodnje dronova i celog sistema za praćenje, Turske, posle skoro 7 meseci od potpisivanja ugovora sa proizvođačem. kompanija“, navodi se.

Kosovske bezbednosne snage dobile su dronove usred početka najveće međunarodne vežbe Defender Europe 23.

Kosovo će biti domaćin po drugi put jer učestvuje u vežbi koju predvode SAD sa više od 1.100 vojnika.

Međunarodna potražnja za turskim Bayraktar, ​​posebno model TB2 porasli su širom Evrope od početka ruske specijalne vojne operacije protiv Ukrajine.

Albanija i Srbija ponovo su potvrdile namere da kupe borbene bespilotne letelice koje su veoma tražene u svetu, piše turski Anadolu.

edi rama bayraktar
edi rama dobio maketu bayraktara

Dronovi turske proizvodnje koje je Albanija pristala da kupi biće stavljeni u upotrebu vrlo brzo, izjavio je u četvrtak njihov premijer.

Ukrajina, Katar i Azerbejdžan su već kupili dronove, a Poljska je prošle godine postala prva država članica EU i NATO koja je nabavila dronove od Turske, potom ih je sledila i Rumunija.

Dok se Bayraktar pokazao veoma uspešnim na strani Azerbejdžana protiv Jermenije u Nagorno Karabahu, u Ukrajini je dominirao samo u početku sukoba, kada je globalna pomama za modelom TB2 doživela i svoj vrhunac, a potom nestaje sa radara.

Rusija tvrdi da je modifikacijama svojih sistema poput Tor-a i Pancir S-2, oborila preko 100 letelica ovog tipa. Tu tvrdnju su pokrepili i sa brojnim video snimcima obaranja, poput ovog.

Podsetimo, pre samo nekoliko dana iznad Kijeva je oboren Bayraktar TB2. U pitanju je bila “prijateljska vatra” te su Ukrajinci greškom oborili sopstveni dron turske proizvodnje iznad Kijeva.

Cena Bayraktara nije javno objavljena, ali se smatra da je za jedan dron dovoljno pet miliona evra. Na našoj listi najboljih dronova na svetu zauzima peto mesto.

Bayraktar TB2 ukratko

Izviđačka i udarna bespilotna letelica Bayraktar ​​TB2, koju je napravila turska kompanija „Baykar Defense“, nalazi se u službi kopnenih snaga nekoliko zemalja. Reč je o modifikaciji bloka B „Bajraktar“ i pripada klasi bespilotnih letelica srednje visine ali sa dugim trajanjem leta. Bespilotna letelica ima nešto napredniji softver i sisteme upravljanja od izraelske bespilotne letelice Heron.

Ceo sistem uključuje šest bespilotnih letelica Bayraktar ​​TB2, dve zemaljske kontrolne stanice, komplete za napajanje i održavanje. Posada uključuje komandanta, pilota i operatera.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2

Bayraktar ​​TB2 je opremljen motorom sa unutrašnjim sagorevanjem „Rotax 912“ kapaciteta 100 litara. Maksimalna brzina leta je 250 km/h, brzina krstarenja je 130 km/h, maksimalna visina leta je 7300 m. Napravljena od kompozitnih materijala, a opremljena je sistemom za automatsko poletanje i sletanje, kamerama i sistemima za nadzor, što joj omogućava da se koristi u izviđačke svrhe. Pored toga, dron Bayraktar ​​TB2 je sposoban da nosi dve protivtenkovske vođene rakete i laserski vođenu municiju Roketsan MAM-L ili MAM-C.

Sistem MAM-L je razvijen kao laserska modifikacija protivtenkovskog raketnog sistema velikog dometa L-UMTAS. U decembru 2015. godine, prvi put su izvršena probna lansiranja naoružanja sa bespilotne letelice „Bajraktar ​​TB2“.

Bespilotna letelica Bayraktar ​​TB2 oborila je svetski rekord u svojoj klasi nakon probnih letova u junu i avgustu 2014. godine na visini od 8 km. Let je trajao 24 sata i 34 minuta. Dužina joj je 6,5 m, raspon krila 12 m, domet 150 km, maksimalna poletna masa 650 kg, maksimalna nosivost 55 kg.

5 KOMENTARA

  1. Kriza rat nemiri Kosovo glavna tema bespilotne letelice dolaze do njega naoruzavanje a gledamo sta se u ukraini radi sa takvim oruzjem ,miris baruta svuda Uzas

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave