NaslovnaNovostiBespilotna letelica uništava sistem Bukovel, kreiran da se suprotstavi bespilotnim letelicama

Bespilotna letelica uništava sistem Bukovel, kreiran da se suprotstavi bespilotnim letelicama [VIDEO]

Ruska vojska je Lancet lutajućom municijom uspešno uništila ukrajinski sistem za elektronsko ratovanje Bukovel-AD namenjen borbi protiv bespilotnih letelica.

Video snimci preciznog udara pojavili su se na internetu 5. maja. Udar je potpuno uništio sistem, koji je navodno bio raspoređen između naselja Kremina i Svatova u regionu Luganska.

dron protiv anti-dron sistema

Proizvođač Bukovel-AD je ukrajinska odbrambena firma Proximus koja tvrdi da sistem može da otkrije bespilotne letelice na dometu do 70 kilometara, da ometa vezu za prenos podataka između drona i njegovih operatera na 20 kilometara i da blokira signale GPS-a, GLONASS-a, Galilea i BeiDou sistema pozicioniranja.

Ipak, snimci napada pokazuju da sistem nije uspeo da otkrije ili omete dolazeću municiju Lancet a ni izviđački dron koji je korišćen za koordinaciju i dokumentovanje napada.

Lancet municija

Sistem elektronskog ratovanja je uništen nadograđenom verzijom Lanceta, poznatom kao Izdelie-51. Ova verzija, koja ima proširena krila, ima trajanje leta od 40 minuta. Naoružan je bojevom glavom teškom tri kilograma.

Lutajuća municija, koju je razvila ruska ZALA Aero grupa, leti ka određenom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a. Po dolasku u područje, operater koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i da se fiksira ka meti. Sistem laserskog dometa zatim kontroliše detonaciju bojeve glave.

lancet zala
lancet zala

Lancet se pokazao kao veoma efikasan u suzbijanju protivvazdušne odbrane, radara, sistema za komunikaciju i elektronsko ratovanje. Prema Lostarmour.info, veb stranici koja prati i dokumentuje vojne gubitke, municija Lancet je uništila ili oštetila najmanje 47 takvih sistema od početka sukoba u Ukrajini.

Lutajuća municija Lancet se izrađuje i u većoj verziji. Poznat kao Lancet Izdelie-52 ima trajanje leta od 30 minuta i naoružan je bojevom glavom od kilogram.

Bukovel-AD ukratko

Bukovel-AD se predstavlja kao efikasan sistem elektronskog ratovanja za borbu protiv širokog spektra različitih bespilotnih letelica. Proizvođač tvrdi da ima pravo borbeno iskustvo sa nekoliko stotina uspešnih rezultata.

Bukovel-AD je sistem koji ima za cilj rano otkrivanje približavanja neprijateljskih bespilotnih letelica i potpuno blokiranje podataka i kontrolnih kanala navigacije. Ključni element ovog rešenja je zemaljska stanica koja se sastoji od modula za detekciju i kontrolu.

bukovel ad
bukovel ad

Sistem navodno takođe generiše niz lažnih upravljačkih signala koji značajno povećavaju ukupne performanse. Domet efektivnog ometanja Bukovel-AD dostiže i do 20 kilometara što ga čini idealnim za zaštitu objekata vojne ili civilne infrastrukture u borbenom okruženju.

Domet detekcije – do 70 km. Tip bespilotnih letelica koje sistem detektuje: Nano, Micro, CR, SR, MR, lutajuća municija.

Neki od video snimaka koje objavljujemo ovog meseca pokazuju snimke od nekoliko nedelja, ili čak meseci ranije. Rusko Ministarstvo odbrane retko objavljuje bilo kakve informacije o upotrebi municije Lancet u zoni sukoba u Ukrajini.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave