NaslovnaNovostiKomandant i nišandžija odleteli sa Bredlija nakon što su pogođeni raketom Ataka...

Komandant i nišandžija odleteli sa Bredlija nakon što su pogođeni raketom Ataka [VIDEO]

Posada ukrajinskog borbenog vozila pešadije Bradley poletela je, navodno, posle preciznog pogotka rakete Ataka.

Incident se dogodio tokom pokušaja ukrajinske vojske da upadne u blizini rudnika uglja, u kojem su učestvovali ne samo tenkovi ukrajinske vojske, već i najnovija borbena vozila pešadije Bredli, koja su se u službi ukrajinske vojske pojavila pre samo nekoliko dana.

S obzirom na informacije koje je pružio Fighterbomber Telegram kanal, ovo je prvi dokumentovani slučaj upotrebe i uništenja BVP Bradley.

Ipak, stručnjaci su skrenuli pažnju na činjenicu da su nakon eksplozije oklopnog borbenog vozila iz njegove kupole izletela dva objekta, koji su, kako se ispostavilo, bili strelac-operater i komandant – kao posledica eksplozije i detonacije. Pritisak stvoren unutra je jednostavno izbacio posadu.

Trenutno nema informacija o stanju izbačene posade niti potvrde autentičnosti videa iz drugih izvora, međutim, uništenje BVP-a Bredli je dokaz da ova borbena vozila ne mogu da izdrže napade protivtenkovskih raketnih sistema, uključujući i rakete Ataka.

Bradley

M2A2 Bradley ODS-SA proizvodi BAE Systems. Prvi dizajn osnovnog M2 Bradlija datira iz kasnih 1970-ih. Tokom godina, M2 Bradley je prošao kroz mnoge modifikacije, u zavisnosti od promenljivog okruženja, zahteva za ratovanje, kao i stranih narudžbi. 

Današnji M2A2 Bradley ODS-SA može prevesti do 10 osoba. Ima 600 konjskih snaga i teži 34.250 kg. Bradley može preći udaljenost od 402 km sa punim rezervoarom, koji, usput rečeno, prima 662 litara. Maksimalna brzina vozila je 61 km/h.

bradley ispaljuje tow antitenkovski projektil
bradley ispaljuje tow antitenkovski projektil

Bradley ima primarno i sekundarno naoružanje. Prvo uključuje jedan 25 mm M242 top [900] i dva lansera za protivoklopne rakete TOW [7]. Sekundarno naoružanje uključuje jedan koaksijalni M240C mitraljez kalibra 7,62 mm [2.200].

SAD su obećali Ukrajini 60 M2A2 Bradley. Za razliku od nekih obećanih vozila koja još nisu poslata, Bredli je relativno brzo stigao. Početkom februara ove godine, naši izvori su izvestili da su 60 M2A2 Bradley IFV-a stigli u luku Bremerhaven, Nemačka. 

Zanimljivo je navesti da je tokom Zalivskog rata, pet puta više M2 Bredlija (M2 Bradley) izgubljeno usled prijateljske nego neprijateljske vatre.

Više od 630 ukrajinskih vojnika završilo je petonedeljni program obuke o tome kako da upravljaju M2 Bredlijem u borbi. Uputstva su takođe uključivala osnovne vojničke zadatke poput gađanja, medicinske obuke i poslednju vežbu snaga na nivou bataljona, rekli su zvaničnici Pentagona u februaru ove godine. Ova pošiljka je deo vojne pomoći u vrednosti od 2,8 milijardi dolara.

Bredli u SAD

SAD planiraju da zamene sva svoja oklopna vozila Bredli. Vojska SAD je 2021. godine izabrala kandidate u okviru programa OMFV za razvoj zamene za ovo borbeno vozilo pešadije.

Nakon helikoptera i borbena vozila Bradley stižu u HR
Bradley

Ministarstvo odbrane SAD planira da potroši 4,6 milijardi dolara između fiskalnih godina 2022. i 2026. na program nabavke opcionog borbenog vozila sa posadom OVMF.

Bredli u Komšiluku

U našem regionu ova borbena vozila koriste Oružane snage Republike Hrvatske, a početkom 2022 su postigli dogovor sa SAD o nabavci za kopnenu vojsku.

Pored nabavke helikoptera Black Hawk, Hrvatska je postigla dogovor sa SAD o nabavci borbenih vozila Bradley za kopnenu vojsku, za šta će izdvojiti 145,3 miliona dolara, izjavio je prošle godine premijer Andrej Plenković.

„Reč je o oklopnim borbenim vozilima za hrvatsku kopnenu vojsku, a deo su programa saradnje SAD i Hrvatske koji je pokrenut još 2017. godine“, kazao je tada Plenković.

Sa druge strane ruski vojni komentatori već odavno raspravljaju o tome kako uništiti američko borbeno vozilo pešadije Bradley, sa ilustrovanim slikama slabih tačaka sistema koje se dele po Telegram grupama.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave