NaslovnaNovostiAmerička borbena vozila Bredli sa ukrajinskom kamuflažom već na frontu u Ukrajini?

Američka borbena vozila Bredli sa ukrajinskom kamuflažom već na frontu u Ukrajini?

Na slici su prikazana dva borbena vozila pešadije M2A2 Bradley ODS-SA. Jedno je obojeno tamno zelenom bojom, dok je drugo kamuflirano u različitim nijansama zelene boje od svetle do tamne. Da su vozila već u Ukrajini tvrdi autor Ukraine Weapons Tracker, koji od početka rata prati oružje u Ukrajini.

Trenutno nema načina da potvrdi da li su ova dva vozila trenutno u Ukrajini.

Ranije juče, pojavio se i video snimak Bradlija u bojama pustinje, a turski autori objave tvrde da se ovo vozilo takođe nalazi u Ukrajini. Postoji visoka verovatnoća, da video nije iz Ukrajine, već iz Poljske, gde se ova vozila kao i skoro sva ostala spremaju za prebacivanje u Ukrajinu.

M2A2 Bradley ODS-SA proizvodi BAE Systems. Prvi dizajn osnovnog M2 Bradlija datira iz kasnih 1970-ih. Tokom godina, M2 Bradley je prošao kroz mnoge modifikacije, u zavisnosti od promenljivog okruženja, zahteva za ratovanje, kao i stranih narudžbi.

Današnji M2A2 Bradley ODS-SA može prevesti do 10 osoba. Ima 600 konjskih snaga i teži 34.250 kg. Bradley može preći udaljenost od 402 km sa punim rezervoarom, koji, usput rečeno, prima 662 litara. Maksimalna brzina vozila je 61 km/h.

bradley ispaljuje tow antitenkovski projektil
bradley ispaljuje tow antitenkovski projektil

Bradley ima primarno i sekundarno naoružanje. Prvo uključuje jedan 25 mm M242 top [900] i dva lansera za protivoklopne rakete TOW [7]. Sekundarno naoružanje uključuje jedan koaksijalni M240C mitraljez kalibra 7,62 mm [2.200].

Zanimljivo je navesti da je tokom Zalivskog rata, pet puta više M2 Bredlija (M2 Bradley) izgubljeno usled prijateljske nego neprijateljske vatre.

SAD je obećao Ukrajini 60 M2A2 Bradley. Za razliku od mnogih drugih obećanih vozila koja još nisu ni poslata, Bradleys su relativno brzo stigli. Početkom februara ove godine, naši izvori su izvestili da su 60 M2A2 Bradley IFV-a stigli u luku Bremerhaven, Nemačka.

Ova pošiljka je deo vojne pomoći u vrednosti od 2,8 milijardi dolara. Ukupan iznos američke vojne pomoći Ukrajini od 2014. prešao je 38 milijadre dolara. Transport ovih borbenih vozila do Ukrajine organizovao je United States Transportation Command [USTRANSCOM] jedna od jedanaest komandi Ministarstva odbrane SAD-a.

Nakon helikoptera i borbena vozila Bradley stižu u HR
Bradley

U našem regionu ova borbena vozila koriste Oružane snage Republike Hrvatske, a početkom 2022 su postigli dogovor sa SAD o nabavci za kopnenu vojsku, za šta će izdvojiti 145,3 miliona dolara.

Sa druge strane ruski vojni komentatori već odavno raspravljaju o tome kako uništiti američko borbeno vozilo pešadije Bradley, sa ilustrovanim slikama slabih tačaka sistema koje se dele po Telegram grupama.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave