NaslovnaNovostiNakon helikoptera i borbena vozila Bradley stižu u HR

Nakon helikoptera i borbena vozila Bradley stižu u HR

Pored nabavke helikoptera Black Hawk, Hrvatska je postigla dogovor sa SAD o nabavci borbenih vozila Bradley za kopnenu vojsku, za šta će izdvojiti 145,3 miliona dolara, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Bradley

Cena je oko 196,4 miliona dolara a podeljena je na dva dela. Prvu polovinu će obezbediti SAD, 51,1 milion dolara u okviru finansijske pomoći Evropskog programa podsticaja za dokapitalizaciju (ERIP), a Hrvatska će platiti preostalih 47 miliona dolara pre kraja januara kao prvu ratu. Druga polovina će biti pokrivena u pet godišnjih rata.

Ova američka finansijska pomoć ima za cilj da pomogne Hrvatskoj da pređe sa jugoslovenskih oklopnih borbenih vozila M80 na zapadnu opremu i da podmiri troškove renoviranja Bredlija (1981). Zagreb je bio u obavezi da završi proces pre kraja januara, kada je trebalo da istekne ponuda Vašingtona za finansijsku pomoć.

Dosadašnji BVP M-80 je bio produkt jugoslovenske vojne industrije a razvijen je na osnovu trasportera M-60 iz 1969 godine. Bio je naoružan topom M55 kalibra 20 mm i po potrebi 4xPO raketama Maljutka. Praktično Bradley i M80 su “vršnjaci po godini razvoja”.

„Reč je o oklopnim borbenim vozilima za hrvatsku kopnenu vojsku, a deo su programa saradnje SAD i Hrvatske koji je pokrenut još 2017. godine“, kazao je Plenković.

TOW

Ukupno 89 vozila Bradley treba da stigne: 62 će biti stavljena u funkciju na nivou M2A2 operacije „Desert Storm“ (ODS), 22 za rezervne i 5 za obuku. Oni će biti renovirani u hrvatskoj fabrici Đuro Đaković Specijalna vozila, u saradnji sa BAE Systems. Oprema uključuje i automatski top kalibra 25 milimetara (M242 Bushmaster), koaksijalni automatski mitraljez kalibra 7,62 milimetra (M240C) i protivoklopne rakete (BGM-71 TOW).

Isporuka prvih vozila očekuje se 2023. godine, a završetak do 2026. godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave