NaslovnaNovostiKako uništiti američka Bradley borbena vozila - Rusi objavili priručnik

Kako uništiti američka Bradley borbena vozila – Rusi objavili priručnik

Ruski vojni komentatori već raspravljaju o tome kako uništiti američko borbeno vozilo pešadije M2A4 Bradley, sa ilustrovanim slikama slabih tačaka sistema koje se dele po Telegram grupama.

Iako će proći još nekoliko meseci od razmeštanja Bredlija u Ukrajini, a i vrlo verovatno je da će da ga popune na brzinu obučene posade koje nisu vešte sa sistemom, borbeno vozilo i dalje predstavlja pretnju ruskoj pešadiji.

Bradley

Kako se odvija intenzivna urbana bitka, sa teškim borbama od kuće do kuće, Bredli bi mogao da oteža posao ruskim trupama a pomogne ukrajinskoj pešadiji da napreduje.

Bredli se dobro pokazao u prvom Zalivskom ratu (Pustinjska oluja), gde su samo tri izgubljena. Međutim, pretrpeo je veći broj gubitaka (150) u operaciji “Iračka sloboda” pošto je situacija protiv pobunjenika izložila njegovu ranjivost na improvizovane eksplozivne naprave i raketne granate.

Kako uništiti Bredli

Ruski tekst predlaže ispaljivanje protivtenkovske vođene rakete, RPG-7 sa fragmentacionom bojevom glavom ili 9M113 Kornet na kupolu.

grafik koji naglasava bredlijeve slabosti koje su se sirile na ruskim drustvenim medijima
grafik koji naglasava bredlijeve slabosti koje su se sirile na ruskim drustvenim medijima

Drugi predlog je miniranje puteva i prilaza koje možda koristi Bredli jer je „ranjiv“ na mine. Ovo je bilo u skladu sa izveštajima iz rata u Iraku 2003. i moglo bi se postići otkrivanjem puteva i ruta koje bi Bredli mogli da koriste.

Međutim, ovo bi zahtevalo precizno izviđanje, obaveštajne podatke i robusnu logističku mrežu. Poslednji prilog identifikuje najranjivije zadnje i gornje delove Bredlija i predlaže tu udar protivtenkovskom vođenom raketom ili bacačem granata.

Zanimljiv predlog je, međutim, da se puca u bočni oklop, za koji se tvrdi da je slab, iz zrna 14,5 mm ispaljenog iz teškog mitraljeza KPV. Malo je verovatno da će metak od 14,5 mm prodreti u oklopni trup, posebno u najnovijim verzijama. Verujemo da samo početne varijante iz 1980-ih nisu mogle da izdrže metke od 12,7 mm.

Nakon helikoptera i borbena vozila Bradley stižu u HR
Bradley

Na Telegramu preporučuju i vazdušne napade na Bredlije umesto da se gubi vreme na direktan sukob sa njima. Helikopteri kao što su Ka-52 Aligator i Mi-28 Havoc nisu loša ideja. Rizik naravno postoji jer ukrajinci mogu dejstvovati iz prenosnih PVO sistema dok Bredli koriste kao mamac.

Zanimljivo je navesti da je tokom Zalivskog rata, pet puta više M2 Bredlija (M2 Bradley) izgubljeno usled prijateljske nego neprijateljske vatre.

U našem regionu ova borbena vozila koriste Oružane snage Republike Hrvatske, a početkom 2022 su postigli dogovor sa SAD o nabavci za kopnenu vojsku, za šta će izdvojiti 145,3 miliona dolara.

TT

BFV, Bradley Fighting Vehicle, kompanije Food Machinery Corporation, naoružan  automatskim (lančanim) topovima 25 mm (25×137mm) M242 Bushmaster, protivtehnokvskim raketama 1x BGM-71 TOW (Ballistic Guided Missile 71, Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided) i mitraljezom 7.62 mm M240C

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave