NaslovnaNovostiAmerički Bredley bi mogao da se suoči sa sovjetskim T-72 u Ukrajini

Američki Bredley bi mogao da se suoči sa sovjetskim T-72 u Ukrajini

Sjedinjene Države razmatraju slanje ukrajincima borbenih vozila Bradley. Transfer ovih oklopnih vozila se posmatra kroz dodatnog paketa vojne podrške. Izvori upoznati sa ovim pitanjem rekli su za Bloomberg da konačna odluka još nije doneta.

Bradley, po Blumbergu, može obezbediti značajno povećanje borbene sposobnosti ukrajinskih kopnenih snaga. Za razliku od ranijih M113, Bradley je naoružan topom od 25 mm i TOW protivoklopnim sistemima.

„Sjedinjene Države imaju mnogo oklopnih vozila Bradley, iako su neka od njih zastarela i potrebna im je modernizacija, svakako da zalihe nisu problem“, rekao je Mark Kančijan, bivši analitičar budžeta za odbranu Bele kuće koji sada radi u CSIS-u.

Kančijan je dodao da će biti potrebno nekoliko meseci pre nego što Ukrajina bude mogla da rasporedi ova vozila na front, jer posade i servisno osoblje moraju prvo da budu obučeni. „Bradli je više nego dostojan suparnik za ruska borbena vozila pešadije i njihove tenkove T-72“, rekao je Dejvid Perkins, penzionisani američki general i veteran iz američke invazije na Irak.

SAD planiraju da se reše Bredlija

Iz ranijih sporazuma između SAD i njihovih partnera znamo da je 89 Bradley M2A2 ODS koštalo američke poreske obveznike 200 miliona dolara. To je otprilike 2,2 miliona po Bredliju, iako ovi ugovori uključuju i nabavku automatskih topova od 25 mm, mitraljeza 7,62 mm, protivtenkovskih projektila i druge prateće opreme.

americki bredley bi mogao da se suoci sa sovjetskim t 72 u ukrajini
Bredley bi mogao završiti u Ukrajini

SAD planiraju da zamene sva svoja oklopna vozila Bredli. Vojska SAD je 2021. godine izabrala kandidate u okviru programa OMFV za razvoj zamene za ovo borbeno vozilo pešadije. Ministarstvo odbrane planira da potroši 4,6 milijardi dolara između fiskalnih godina 2022. i 2026. na program nabavke opcionog borbenog vozila sa posadom OVMF.

Zanimljivo je navesti da je tokom Zalivskog rata, pet puta više M2 Bredlija (M2 Bradley) izgubljeno usled prijateljske nego neprijateljske vatre.

U našem regionu ova borbena vozila koriste Oružane snage Republike Hrvatske, a početkom 2022 su postigli dogovor sa SAD o nabavci borbenih vozila Bradley za kopnenu vojsku, za šta će izdvojiti 145,3 miliona dolara.

2 KOMENTARA

  1. Што им баш као и хрватима не направе железару кад их већ за дебеле паре снабдевају старим гвожђем 😂😂😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave