NaslovnaNovostiRuski najbolji tenkovi T-14 Armata već u zoni sukoba, spremaju se za...

Ruski najbolji tenkovi T-14 Armata već u zoni sukoba, spremaju se za Donbas

Video snimci i slike najnaprednijeg ruskog glavnog borbenog tenka (MBT), T-14 Armata, pojavili su se na mreži, a nekoliko ruskih medija izveštava da je tenk primećen u zoni „Specijalne vojne operacije“.

Ruski TV voditelj Vladimir Solovjov je na Telegramu podelio nekoliko fotografija i video snimaka T-14 Armata, rekavši: „Vraćam se sa još jednog putovanja sa linije fronta sa prvim snimcima borbene koordinacije posada tenkova T-14 Armata. .”

Ne zna se tačno gde je T-14 snimljen ili fotografisan, ali ruski izveštaji sugerišu da su posade T-14 snimljene dok su izvodile obuku borbene koordinacije, verovatno u pozadinskom delu „specijalne vojne operacije“.

Prema nekim izvorima ruskih medija, tenkovi se spremaju za raspoređivanje u Donbasu.

Tenk T-14 „Armata“

Tenk T-14 (Объект 148) praktično po svim karakteristikama prevazilazi sve tenkove koji se serijski proizvode u Rusiji a i globalno. U suštini, radi se o osnovnom tenku sa bezposadnom kupolom na univerzalnoj guseničnoj borbenoj platformi Armata koji pokreće motor А-85-3А (12N360). Njegove glavne karakteristike su visok stepen pasivne i aktivne oklopne zaštite, zatim odlična pokretljivost i prohodnost, kao i velika vatrena moć.

Osnovno naoružanje tenka je nova generacija glatkocevnog tenkovskog topa 2А82 kalibra 125 mm, sa perspektivnom municijom i digitalizovanim sistemom za upravljanje. Članovi posade raspolažu kamerama i senzorima koji im omogućavaju kkretanje, dejstvo i odbranu. Prilikom njegove izrade je korišćena tehnologija redukcije toplotne i radarske refleksije, čime su se dobile visoke „steltne“ karakteristike tenka.

T-14 Armata
T-14 Armata

„Armata” je takođe prvi „stelt tenk” sa drastično smanjenom vidljivošću u infracrvenom, magnetnom i radio spektru i naoružan novom generacijom aktivnih “Afganit“ i dinamičkih “Malahit“ zaštitnih sistema. Novi oklop je sposoban da presretne protivtenkovske granate i „slepe“ protivtenkovske vođene rakete korišćenjem zaštitnog omotača „dim i metal“. U Rusiji je stavljena primedba da posada smeštena u korpusu, bez članova u kupoli, nema dovoljnu preglednost terena a zapadni izvori iskazuju skepsu kada je u pitanju zaštita “Afganit“ i “Malahit“.

Da li Rusija ima dovoljno T-14?

Ipak, ostaje nejasno koliko tenkova T-14, ukupno, može biti raspoređeno u zonu borbenih dejstava, s obzirom na to da se ne zna koliko ih vojska ima.

Na snimcima se vide najmanje dva tenka koja se kreću zemljanim putem, a na jednom vidimo gustu maglu u tom području.

Prošle godine, u novembru, ruska državna novinska agencija TASS izvestila je da će serija od 20 eksperimentalnih tenkova T-14 biti isporučena operativnim jedinicama ruske vojske do kraja 2021.

Otprilike mesec dana kasnije, u decembru 2021. godine, državna korporacija Rostec objavila je početak serijske proizvodnje tenka T-14 Armata.

„Naš novi tenk T-14, kreće u masovnu proizvodnju“, rekao je Vladimir Artjakov, prvi zamenik generalnog direktora državne korporacije Rosteh, u intervjuu za Rusiju-24.

Međutim, neposredno pre saopštenja Artjakova, Andrej Jelčaninov, prvi zamenik predsednika Odbora Vojnoindustrijske komisije (VIK) Rusije, rekao je u intervjuu Interfaksu da su ispitivanja na T-14 u toku i da se očekuje da će biti završena 2022. godine, a „više od 40 tenkova Armata biće prebačeno u trupe posle 2023.

Rusija bi možda mogla da rasporedi T-14 iz svoje eksperimentalne serije za testiranje u aktivnoj borbi kako bi iskustva iz zone borbe mogla da se primene u daljem razvoju tenka.

Do sada, najsavremeniji serijski ruski glavni borbeni tenk raspoređen u aktivnim borbama u Ukrajini je T-90M „Proriv“, koji se naziva i „Proriv-3“ (Proboj-3).

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave