NaslovnaNovostiNajnoviji ruski tenk na poligonu u Kazanju

Najnoviji ruski tenk na poligonu u Kazanju [Video]

Najnoviji ruski tenk, T-14 Armata, snimljen je na video treningu na poligonu u glavnom gradu Tatarstana, Kazanju. Snimak se širi društvenim mrežama i postaje sve popularniji. Video je postavljen 20. novembra, ali nema konkretnog datuma koji bi potvrdio kada je snimljen.

Na videu vidimo kretanje tenka relativno velikom brzinom preko neravnog terena punog blata, vode, babuna i kopnenih prepreka. Vojnici hodaju pored tenka, što nije neobično.

Činjenica da je T-14 snimljen na poligonu, koji je za obuku rezervnih vojnika, daje povoda za očiglednu spekulaciju – da će tenk biti upućen na front u Ukrajinu. Ne postoje zvanične tvrdnje iz Ruske Federacije da Moskva planira da koristi svoj najnoviji sistem naoružanja, za koje se predpostavlja da ih je veoma malo do sada proizvedeno (oko 20 uključujući prototipove).

Rusija i Ukrajina su izgubili mnogo teškog oklopa od početka SVO 24. februara. Tenkovi su najčešće pogođeni protivtenkovskim raketnim sistemima. Ako Moskva odluči da rasporedi T-14 Armatu, rizikuje da tenk bude zarobljen, a zapad bi dobio pun pristup tehnologiji korišćenoj u razvoju tenka.

Verovatnija je mogućnost da je tenk snimljen na snimku sprovodio testove. Takođe, T-14 će vrlo verovatno biti dodatno unapređen, jer lekcije naučene u Ukrajini mogu pomoći programerima da uvedu nove sisteme ili funkcionalnosti u tenk u obavljanju njegovih borbenih dužnosti.

T-14
T-14

Međutim, iz dosadašnjih primera Rusija je pokazala da ponekad voli da rizikuje. Na primer, mnoga ruska moderna oružja testirana su poslednjih godina u toku građanskog rata u Siriji, na koji je Rusiju pozvala vlada Bašara el Asada. Međutim, Sirija nije Ukrajina, a rizik da ruska tehnologija padne u neželjene ruke je višestruko veći.

Nema tačnih podataka koliko je ruskih tenkova zarobljeno ili uništeno u proteklih devet meseci u Ukrajini. Informacije uglavnom dolaze iz ukrajinskog Ministarstva odbrane, što znači da su brojke preuveličane. Rusija uglavnom koristi tenkove T-72 i T-80 u Ukrajini, sa ređom borbenom upotrebom tenkova modela T-90, koji su glavni borbeni tenk Ruske Federacije i najnoviji borbeni tenk [ako ne računamo T-14].

Tenk T-14 „Armata“

Tenk T-14 (Объект 148) praktično po svim karakteristikama prevazilazi sve tenkove koji se serijski proizvode u Rusiji. U suštini, radi se o osnovnom tenku sa bezposadnom kupolom na univerzalnoj guseničnoj borbenoj platformi Armata koji pokreće motor А-85-3А (12N360). Njegove glavne karakteristike su visok stepen pasivne i aktivne oklopne zaštite, zatim odlična pokretljivost i prohodnost, kao i velika vatrena moć.

T-14 Armata
T-14 Armata

Osnovno naoružanje tenka je nova generacija glatkocevnog tenkovskog topa 2А82 kalibra 125 mm, sa perspektivnom municijom i digitalizovanim sistemom za upravljanje. Članovi posade raspolažu kamerama i senzorima koji im omogućavaju kkretanje, dejstvo i odbranu. Prilikom njegove izrade je korišćena tehnologija redukcije toplotne i radarske refleksije, čime su se dobile visoke „steltne“ karakteristike tenka.

„Armata” je takođe prvi „stelt tenk” sa drastično smanjenom vidljivošću u infracrvenom, magnetnom i radio spektru i naoružan novom generacijom aktivnih “Afganit“ i dinamičkih “Malahit“ zaštitnih sistema. Novi oklop je sposoban da presretne protivtenkovske granate i „slepe“ protivtenkovske vođene rakete korišćenjem zaštitnog omotača „dim i metal“. U Rusiji je stavljena primedba da posada smeštena u korpusu, bez članova u kupoli, nema dovoljnu preglednost terena a zapadni izvori iskazuju skepsu kada je u pitanju zaštita “Afganit“ i “Malahit“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave