NaslovnaNovostiGlavni borbeni tenk Rusije, T-90M Proriv, stiže u zonu specijalnih operacija

Glavni borbeni tenk Rusije, T-90M Proriv, stiže u zonu specijalnih operacija

Ruski glavni borbeni tenk T-90M „Proriv“, najnaprednije oklopno vozilo u porodici tenkova T-90, stigao je u Centralni vojni okrug Rusije u takozvanu „zonu specijalne operacije“.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 20. decembra da je grupa najsavremenijih borbenih tenkova T-90M „Proriv“ stigla u oklopnu jedinicu Centralnog vojnog okruga, javila je državna novinska agencija TASS.

Centralni vojni okrug je najveće vojno sedište u Rusiji po geografskoj veličini.

„Grupa naprednih unapređenih tenkova T-90M „Proriv“ stigla je u oklopnu jedinicu Centralnog vojnog okruga. Posade tenkova usavršavaju svoje veštine gađanja i upravljanja vozilima. Instruktori obučavaju osoblje uzimajući u obzir današnja borbena iskustva.

Nakon što savladaju svoju interoperabilnost, posade tenkova počeće da izvršavaju misije u okviru borbene grupe Otvažnije (Hrabri)“, navodi ministarstvo.

Prema ruskom MO, bespilotne letelice kontrolišu vatru dok posade tenkova vežbaju gađanje sa standardnim naoružanjem tenka T-90M sa zaštićenih položaja i otvorenih površina. Pored toga, posade tenkova treniraju da se voze novim vozilima preko topografskih izazova.

Razvoj događaja dolazi čak i kada je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je situacija u četiri regiona Ukrajine koje je pripojila Rusija „veoma teška“ i dao instrukcije svojim trupama da zaštite ljude u ovim regionima.

Ruski tenkovi T-90M ušli su u Centralni vojni okrug kada je Ukrajina zatražila od zapadnih zemalja napredne borbene tenkove, kao što je nemački Leopard-2, kako bi pojačali svoju kopnenu ofanzivu. Nemačka vlada navodno tek treba da donese odluku o tenku uprkos tome što je „zeleno svetlo“ stiglo od Sjedinjenih Država.

T-90M
T-90M

U septembru su kijevske snage zauzele jedan T-90M tokom svoje kontraofanzive u oblasti Harkova, koji je posada očigledno napustila nakon napada. Kasnije je isti tenk koristila Ukrajina protiv Rusije.

Proriv

„Proriv“ je najsofisticiranije oklopno vozilo u porodici tenkova T-90 zahvaljujući svojoj sveobuhvatnoj zaštiti, savremenom danonoćnom visoko automatizovanom sistemu upravljanja vatrom i poboljšanoj tehnologiji preživljavanja. Prema njegovim proizvođačima, najvažnije je da je pogodan za operacije na modernom ratištu.

Podaci Uralvagonzavoda ukazuju da je T-90M prošao kroz višeslojnu nadogradnju i da se legitimno može nazvati novim borbenim vozilom. T-90M je prvi put testiran tokom vojne vežbe Zapad-2017 u septembru 2017.

T-90M ima potpuno novu kupolu koja se razlikuje od borbenog modula ugrađenog u serijsku proizvodnju i snažniji motor od 1.130 KS. „Proriv“ je opremljen tenkovskim topom kalibra 125 mm. Može da uništi neprijateljske tenkove na udaljenosti do pet kilometara. Pojedine komponente ugrađene na T-90M mogu da se uporede i sa najnovijim i najmoćnijim tenkom koji je Rusija do sada prozivela T-14 Armata.

IzvorTASS

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave