NaslovnaNovostiNajsavremeniji ruski tenk T-90M Proriv u američkim rukama?

Najsavremeniji ruski tenk T-90M Proriv u američkim rukama?

Najnapredniji ruski tenk, T-90M Proriv, će verovatno završiti u američkim rukama radi proučavanja. Takvu zabrinutost izražavaju i neki ruski stručnjaci. Pojavile su se fotografije na kojim vidimo da su navodno u ukrajinskoj oblasti Harkov “ukrajinske oružane snage zaplenile očuvan radni tenk T-90M Proriv”.

Najsavremeniji ruski tenk T-90M Proriv mogao bi da završi u američkim rukama
Fotografije navodno zaplenjenog T-90M Proriv

Verodostojnost fotografija nismo uspeli da potvrdimo. Naime ukrajinski tenkista koji na jutjubu ima kanal pod nazivom Shawshank Redemption objavio je video zaplanjenog tenka, dok i dalje nema zvaničnih potvrda ni sa jedne sukobljene strane.

T-90M Proriv je pravo otkriće za zapadne partnere Ukrajine. Predpostavlja se da Moskva ima raspoređenu veliku količinu ovog tenka duž granice sa Ukrajinom. Strahovi od moguće eskalacije tenzija sa NATO-om su razlog da će manje jedinica biti raspoređeno u Ukrajini, a većina onoga što je na raspolaganju biće u pripravnosti. UralVagonZavod proizvodi ovu verziju tenka i šalje ih u Zapadni vojni okrug Ruske Federacije.

T-90M Proriv se smatra za trenutno najbolji tenk u ruskoj vojsci. Ako završi na zapadu, NATO i Amerikanci će moći da proučavaju novi sistem Kalina. Interesantni bi bili i sistemi aktivne zaštite Afghanit i reaktivni oklop Relikt.

Rusi smatraju da je tenk tehnološki veoma blizak T-14 Armati. T-14 Armata bi trebalo da bude najbolji tenk na svetu, ali njegova serijska proizvodnja i dalje ima poteškoća. Međutim, T-90M ima isti komunikacioni i komandni paket kao i T-14. Zato bi digitalni komunikacioni sistemi tenka bili od interesa za zapadne saveznike.

T-90M dok čekamo T-14 Armatu

Rusija je planirala da proizvede najmanje 500 tenkova serije T-90M Proriv. Tenk je opremljen glatkocevnim topom 2A46M-5 kalibra 125 mm sa 43 metka. Pušten je u rad aprila 2020. godine. Njegove karakteristike postavljaju ga najmanje 10 godina ispred ostalih ruskih konkurenata, kao što su T-80, T-72 ili T-64. Oklop T-90M Proriv bi trebalo da rezultira manjim brojem eksplozija. Trenutno je poznat samo jedan slučaj uništenog tenka T-90M Proriv od ruske operacije u Ukrajinu 24. februara. Dizajn i izgled tenka se takođe razlikuju od tradicionalnih ruskih tenkova.

Ruski i zapadni stručnjaci nazivaju zaplenu T-90M Proriv pobedom Ukrajine i njenih saveznika a sve zbog statusa T-90M Proriv kao „najmoćnijeg i najopasnijeg” tenka.

t-14 armata
T-14 Armata

Na lokaciji za koju se predpostavlja da su ga zaplenili Ukrajinci, u Harkovskoj oblasti, odvijaju se poslednje vojne operacije u Ukrajini. Ukrajinske oružane snage su ostvarile značajan kopneni napredak u svojoj kontraofanzivi, koju su pokrenule pre skoro dve nedelje. Ovaj front neprijateljstava je poznat kao severoistočni front.

T-90M
T-90M

Svakako, proučavanje zarobljenog T-90M Proriv može otkriti zapadu njegove efektivne borbene sposobnosti. Glavni cilj NATO-a i Amerikanaca je da saznaju više o budućem glavnom borbenom tenku Rusije, T.14 Armata, a T-90M Proriv im može dati odgovore koje traže.

T-90M Proriv je unapređena verzija T-90

Prema rečima dizajnera Uralvagonzavoda, tenk T-90M Proriv je dobio snažniji motor. Standardnu konfiguraciju T-90 pokreće 12-cilindarski V-92S2 koji obezbeđuje 1.000 konjskih snaga, dok nova verzija tenka dobija 130 konjskih snaga više zahvaljujući novom motoru V-92S2F sa 12 cilindara.

Osnovno naoružanje se zapravo nije promenilo. Obe modifikacije tenka koriste glatku cev od 125 mm 2A46M, ali T-90M je model 2A46M-5. 2A46M-5 obezbeđuje upotrebu nove municije velike snage, kao i vođenu raketu koja vam omogućava da uništite neprijateljske tenkove na udaljenosti do pet kilometara. Sekundarno naoružanje se sastoji od teškog mitraljeza Kord kalibra 12,7 mm i PKMT 7,62 mm u oba tenka.

Jedna od glavnih nadogradnji koju je dobio T-90M je sposobnost tenka da ima autonomne funkcije, tj. razmena podataka u realnom vremenu. Tenk ima poboljšane optičke nišane: novi nišan PNM Sosna-U, četiri video kamere koje obezbeđuju pokrivenost od 360 stepeni, nove dnevne i noćne optičke nišane, uključujući termalnu kameru koja detektuje neprijateljske ciljeve na 3.300 metara.

Snimak iz drona, prvog uništenog T-90M, Maj 2022

Konačno, T-90M ima integrisanu rusku svemirsku navigaciju GLONASS, kao i inercijalne navigacione sisteme [INS]. Oklop je značajno poboljšan upotrebom Relikt eksplozivnog reaktivnog oklopa [ERA] koji pokriva veći deo tenka.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave