NaslovnaNovostiRastu troškovi za već najskuplji vojni sistem ikada zabeležen, F-35

Rastu troškovi za već najskuplji vojni sistem ikada zabeležen, F-35

Troškovi razvoja novog kompjutera u pilotskoj kabini za F-35 Joint Strike Fighter, prvobitno postavljeni na 712 miliona dolara pre četiri godine, porasli su za još 239 miliona dolara, što je do sada dovelo do dodatnih troškova od 680 miliona dolara, izvestio je Blumberg u petak.

U međuvremenu, australijski stelt lovci F-35 ponovo su se našli na radaru zbog zabrinutosti u vezi sa njihovom cenom, sposobnostima i održivošću.

F-35C pete generacije lansiran sa nosača avoina
F-35C pete generacije lansiran sa nosača avoina

Istaknuti australijski novinar osudio je „izveštaj strategije odbrane“ australijske vlade koji je preporučio kupovinu četvrte eskadrile borbenih aviona F-35.

Sve u svemu, Zajednička programska kancelarija F-35 je priznala da prekoračenje troškova na projektu sada iznosi 680 miliona dolara, skoro udvostručujući prvobitnu cenu i takođe odlažući isporuku prvog aviona sa nadograđenim hardverom i softverom za nekoliko meseci od planiranog datuma završetka jula 2023, navodi se u izveštaju.

Američka vlada i savezničke nacije koje su kupile avion platiće dodatne troškove prema uslovima ugovora o razvoju računara, navodi se u izveštaju.

F-35 NA STAJANCI
F-35 NA STAJANCI

F-35 je najskuplji vojni sistem ikada zabeležen, a njegova ukupna cena porasla je u 2021. na 412 milijardi dolara sa 398 milijardi dolara, navodi se u izveštaju Ministarstva odbrane u septembru 2022.

Predviđena ukupna cena F-35 bila je 233 milijarde dolara kada je Lockheed Martin 2001. godine dobio ugovor za razvoj i izgradnju aviona, navodi se u izveštaju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave