NaslovnaNovostiAustralija napravila "najveću grešku" kupovinom lovaca F-35

Australija napravila “najveću grešku” kupovinom lovaca F-35

Australija se sprema da formira četvrtu eskadrilu američkih lovaca Lockheed Martin F-35 Lightning II. Očekuje se da će Kraljevsko australijsko vazduhoplovstvo [RAAF] imati ukupno 96 lovaca.

Zašto sve više evropskih zemalja kupuje F-35?
F-35

Australija nije samo kupac, već i industrijski partner Lockheed Martina u programu F-35. Istorija Australije sa F-35 počela je pre dvadeset godina – 2002. Kao partner u programu F-35, Australija se obavezala da će potrošiti više od 16 milijardi dolara za nabavku najmanje 76 lovaca. Lockheed Martin je do danas već isporučio 54 lovca RAAF-u. 2023. je rok koji je australijska vlada postavila da sva 54 borca dovede u operativnu pripravnost.

Međutim australijski stelt borbeni avioni pete generacije F-35 ponovo su se našli pod skenerom zbog zabrinutosti u vezi sa njihovom cenom, sposobnostima i održivošću za RAAF.

Australijski novinar Brajan Tuhi, koji je intenzivno pisao za politiku nacionalne bezbednosti Australije još od 1973. godine, kritikovao je „Izveštaj strategije odbrane“ australijske vlade koji preporučuje kupovinu četvrte eskadrile borbenih aviona F-35.

Tuhi tvrdi da Australija treba da zahteva povraćaj iznosa koji je do sada dat za kupovinu F-35.

Zašto sve više evropskih zemalja kupuje F-35?
F-35

Postoji nekoliko razloga. Pre svega – troškovi održavanja. Ispostavilo se da je svaki australijski F-35 proveo 23% manje vremena u vazduhu od planiranog. U naredne tri godine ovaj trend će se nastaviti. Izveštaji australijskih medija sugerišu da su uzrok smanjenja očekivanih sati leta trebalo da budu problemi održavanja u vezi sa radom Joint Strike Fightersa (JSF).

Tuhi postavlja pitanje: ako su razlog za manje sati letenja problemi sa održavanjem, koliko još milijardi će australijski narod morati da plati da bi obezbedio da letelica bude operativna do 2053. godine?

F-35 ne mogu da zadovolje bezbednosne potrebe Australije

Prema odbrambenim stručnjacima i izveštajima australijskih medija, lovci Lockheed Martin F-35 koji su isporučeni RAAF-u pokazali su se totalnom katastrofom.

Na primer, dva australska borbena aviona F-35, kupljena za više od 280 miliona dolara 2013. godine, verovatno su prestara da bi se ažurirala na trenutnu konfiguraciju.

Osim toga, postoje i nedostaci u sposobnostima F-35 relevantnih za bezbednosne potrebe Australije.

Zašto sve više evropskih zemalja kupuje F-35?
F-35

Efektivni borbeni radijus F-35A je samo oko 1.000 kilometara, a sa avionom tankerom mogao bi da se proširi na oko 1.500 kilometara. F-35A ne može da stigne do Južnog kineskog mora bez dopune goriva iz vazduha. Čak i tada, usred stvarnog sukoba, dostupnost tankera je upitna.

Štaviše, australijski odbrambeni novinar, Entoni Galovej, sugerisao je da bi stvarni borbeni domet F-35 mogao biti samo oko 500 kilometara, s obzirom da će avion morati da ubrzava tokom borbe i samim tim troši više goriva.

Takođe, iako se za F-35 kaže da je supersonični lovac, stručnjaci sugerišu da u žurbi kada je potrebno može da leti samo maksimalnom brzinom od 1.960 kilometara na sat (1,6 maha) samo 50 sekundi nakon čega mora primetno da uspori.

Verzija F-35 nije pogodna za borbu protiv Kine

Još jedan veliki problem najnovijih australijskih aviona F-35 je taj što koriste softver Block 3F, digitalni operativni sistem koji je dizajnirao Lockheed Martin. Takođe se pokazalo veoma skupim za ažuriranje. Što je još gore, trenutna verzija F-35 nije čak ni sposobna da se bori protiv Kine, prema visokim zvaničnicima američkog vazduhoplovstva.

Prošle godine, general-potpukovnik S. Clinton Hinote, zamenik načelnika štaba USAF-a, izrazio je ozbiljnu zabrinutost u vezi sa softverom Block 3F, rekavši: „blok koji trenutno izlazi sa linije nije blok zbog kojeg se osećam lagodno ići protiv Kine i Rusije“.

Xian JH-7
Xian JH-7

Hinote je napomenuo da USAF nije ni koristio trenutnu verziju F-35 tokom vojnih vežbi održanih 2018. i 2019. godine, fokusirajući se na scenario kineskog vazdušnog napada na Tajvan.

„Ne bismo čak ni koristili trenutnu verziju F-35. Ne bi vredelo. … Svaki borac koji danas siđe sa linije je borac kojeg se ne bismo ni trudili da stavimo u ove scenarije“, rekao je Hinote.

Blok 4

Rešenje za ove probleme je nadogradnja softvera operativnog sistema Block 4, koji zagovara Lockheed Martin i koji navodno kasni godinama, a isporuka se očekuje do 2027. godine i biće veoma skupa.

F-35 NA STAJANCI
F-35 NA STAJANCI

Ažuriranje softvera može zahtevati značajnu nadogradnju postojećeg motora Pratt & Whitney F135, ili možda čak i potpuno novi motor, pošto će za nadogradnje Bloka 4 biti potrebno više snage iz pogonskog sistema i takođe će učiniti da se lovac zagreva, zahtevajući lančano i bolje hlađenje.

11 KOMENTARA

  1. Kakva Kina i Rusija, anglosaksonska naci bagra i ne sanja da ratuje protiv njih. Njihov domet je Irak, Srbija, Libija…indijanci i aboriđani.
    Zato im se strategija i zove “strategija dovoljnosti snaga za dva ipo lokalna rata”.

  2. Ko če taj krš od avijona da kupi koji pada u vodu i da nije ni jedna raketa izpaljena u njega zbog softvera padaju u vodu.

    • Eto ko će. Za….li se australijanci. Naći će se još naivnih i glupih i eto, dosta. Biće vune dok je i ovaca.

  3. Nije to nista, mi platili nruzje i rusima i francuzima, a nece nikad biti isporuceno, tako da za sad vodimo u idiotluku. A na drugom mestu je opet Srbija koja domaci dron razvija 12 godina i platila je Kinezima da ga dovedu do kraja, ali i pored toga jos uvek ne mozemo da ga pravimo. I trece mesto u glupostima zauzima Srbija, koja je prikazala leteci dron u Nikincima, koji moze da nosi Zolju, ali je demonstracija ispaljivanja Zolje bila ipak dok dron cvrsto stoji na zemlji. A pare koje smo dali prdc za razvoj svea toga,…ma nek ide zivot, bice para samo da su deca zdrava.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave