NaslovnaAvijacijaF-35C prvi put u upotrebi na nosaču aviona

F-35C prvi put u upotrebi na nosaču aviona

Ovih dana je Lockheed Martin F-35C Lightning II prvi put poleteo sa palube nosača aviona američke mornarice USS Abraham Lincoln (CVN 72) i USS Carl Vinson (CVN-70). Niz analitičara ovaj slučaj ocenjuje kao svojevrsnu prekretnicu u pomoroskom ratovanju. Vesti o lansiranju stigle su oko sedam meseci nakon što je američki Marinski korpus (US Marine Corps) proglasio punu operativnu sposobnost i odobrio operativnu upotrebu F-35C.

Lansiranje, najavljeno od strane USMC 4 januara, izvršila je 314. lovačka eskadrila (VMFA-314, popularno nazvana ”Crni vitezovi”; Marine Fighter Attack Squadron 314 ”Black Knights”). Eskadrila ”Crni vitezovi” (sedište u marinskoj vazduhoplovnoj bazi MCAS Miramar, Kalifornija), kao i nosač aviona USS Abraham Linkoln (CVN-72) deo su Krila palubnih aviona 9 (Posebni mornarički avio-puk br. 9, Carrier Air Wing Nine, CVW-9).

F-35C pete generacije lansiran sa nosača avoina
F-35C pete generacije lansiran sa nosača avoina

„Naša mogućnost da koristimo F-35C na Pacifiku povećava sposobnosti Pomorskih ekspedicionih snaga [SAD] marinskog korpusa. Sada imamo kapacitete da koristimo mogućnosti najnaprednijeg elektronskog ratovanja uz primenu bilo kog aviona, a kao podršku operacijama flote“, izjavio je potpukovnik Brendan Volš, komandant VMFA-314. Uspeh se, naime, ogleda u tome što se avioni pete generacije predviđeni za polet sa kopnenih pista, teško koriste u oblasti kao što je Indo-Pacifik.

Američki marinci se opremaju mešovitom flotom aviona F-35B sa sposobnošću poletanja sa  kratkih pista i vertikalnog sletanja (STOVL), kao i stelt F-35C Lightning II CV varijantom za nosače aviona. Trenutni plan je da američka mornarica McDonnell Douglas AV-8B Harrier II zameni sa 353 F-35B, dok će svih 67 F/A-18 Hornet biti zamenjeni sa F-35C.

Koristeći brzinu i prikrivenost, F-35C bi teoretski mogao da izbegne napredne rakete zemlja-vazduh i da ih uništi iz vazduha, otvarajući vazdušni koridor kroz koji bi avioni 4. generacije mogli da napadnu. Imajući ovo u vidu, F-35C bi mogao biti pristojan konkurent avionima pete generacije kao što je kineski J-20 ili ruski Su-57.

Američka mornarica planira nabavku od 273 aviona modela F-35C. Postavlja se pitanje da li je to konačan broj. Ako američka mornarica poseduje čak 11 nosača aviona sposobnih da prime veliki broj F-35C, nije li najava ovolike količine neka vrsta pripreme za dejstva velikih razmera?

F-35C naoružanje

F-35C može da ispali dve rakete vazduh-vazduh AIM-120 i dve GPS navođene JDAM od 900 kg (2.000 lbs). Prema informacijama mornarice, avion može da dostigne brzinu do 1,6 maha i ima radijus veći od 2200 km (1200 NM). Piloti koriste šlemove sa displejem, dizajniranim za noćnu borbu, odnosno, za uslove „slabe osvetljenosti“ sa malo do nimalo mesečeve svetlosti. F-35C je takođe projektovan tako da može da primi buduća nova oružja kao i za nadogradnju softvera.

AIM-120

Piloti koriste displej na šlemovima koji omogućava noćnu borbu, dizajniran za uslove „slabe osvetljenosti“ sa malo, do nimalo mesečine, kažu programeri iz Pentagona. F-35C je takođe projektovan tako da može da primi nova buduća oružja i nadogradnje softvera.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave