NaslovnaNovostiSAD prebacile NASAMS PVO sisteme iz Omana u Ukrajinu

SAD prebacile NASAMS PVO sisteme iz Omana u Ukrajinu

Oman je prihvatio zahtev SAD za prebacivanje neke od svojih sistema protivvazdušne odbrane NASAMS u Ukrajinu. Prema podacima o letu, dobijenim od flightradar24, ukrajinski avion An-124 stigao je iz Omana na poljski aerodrom Žešov. Avion je, kako se navodi, prevozio sisteme protivvazdušne odbrane američke proizvodnje NASAMS namenjene Ukrajini.

Aerodrom Žešov se koristi za transfer oružja u Kijev od početka rata. Nema informacija o tačnom broju NASAMS sistema PVO koji su isporučeni. Međutim, s obzirom na nosivost An-124, najmanje polovina baterije (do 6 lansera, u zavisnosti od modifikacije) je mogla biti transportovana.

Foto: Telegram

Ranije ove nedelje Greg Hejs, izvršni direktor NASAMS proizvođača Raytheon Technologies, ​​rekao je da nameravaju da isporuče sisteme u roku od tri do šest meseci.

„Postoje NASAMS sistemi protivvazdušne odbrane u upotrebi na Bliskom istoku i mi radimo sa nekoliko tih zemalja koje trenutno koriste NASAMS i pokušavamo da ih usmerimo ka Ukrajini“, rekao je Hejs.

Američka protivvazdušna odbrana iznad Kijeva – raspoređen sistem NASAMS
NASAMS

On je napomenuo da će prenošenje sistema sa Bliskog istoka u Ukrajinu trajati manje nego proizvodnja novih, za šta je potrebno oko dve godine. Na Bliskom istoku NASAMS-om raspolažu Oman i Katar.

Prvi NASAMS sistemi stigli su u Ukrajinu 7. novembra, saopštio je ranije ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov. Pentagon je saopštio da u Ukrajini već deluju dva protivvazdušna raketna sistema ovog tipa.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave