NaslovnaNovostiDa li nove NASAMS baterije „čuvaju“ nebo iznad Kijeva?

Da li nove NASAMS baterije „čuvaju“ nebo iznad Kijeva?

Svakako, najnaprednije oružje koje je Ukrajina dobila od početka ruske invazije je protivvazdušni raketni sistem NASAMS. Jedan je već raspoređen iznad Kijeva, kao što smo primetili krajem septembra. Kijev očekuje još dva, ali neće stići sada, već negde 2024.

Međutim, stručnjaci su počeli da iznose svoje pretpostavke. Roman Svitan, ukrajinski vojni stručnjak, tvrdi da su dve baterije NASAMS dovoljne da zatvore nebo iznad Kijeva. oruzjeonline.com podseća da su u protekle dve nedelje Kijev, kao i drugi veći ukrajinski gradovi, bili izloženi masivnim ruskim udarima kamikaza dronova i krstarećih raketa.

Američka protivvazdušna odbrana iznad Kijeva – raspoređen sistem NASAMS
sistem NASAMS

Svitan brani svoju tezu rekavši da je NASAMS naoružan raketama vazduh-vazduh srednjeg dometa AIM-120 adapterom za lansiranje iz kopnenog sistema. Njihova integracija, prema rečima stručnjaka, je omogućena zahvaljujući specijalnim cevima postavljenim u NASAMS. AIM-120 koriste piloti borbenih aviona za obaranje dronova i aviona. Poznato je da AIM-120 može da rukuje i krstarećim projektilima.

Skeptici, međutim, neće tako lako da hvale NASAMS, pogotovo kao sistem koji može nešto da promeni za Ukrajinu. Nema informacija o tome koje će rakete će se koristiti u ukrajinskim sistemima. Postoji mogućnost, da to bude AIM-9X Sidewinder, napredna raketa srednjeg dometa vazduh-vazduh.

Druga teza je lanser. Kada se AIM-120 lansira iz aviona, domet rakete je mnogo veći, brzina rakete je mnogo veća, a i motor rakete se aktivira mnogo kasnije. Ako se ova raketa lansira sa zemaljskog lansera, raketa gubi zamah u letu, što znači da će njena brzina zavisiti isključivo od sopstvenog motora. Ovo smanjuje i domet.

Dakle, raketa srednjeg dometa može postati raketa kratkog dometa. Neki kažu da će AIM-120 lansiran iz HIMARS-a dobaciti do 30 km. Za prosečnog čitaoca 30 km je velika distanca, ali u odbrani, to je nedovoljno za zonsku odbranu.

Treba napomenuti još jednu skrivenu činjenicu. NASAMS je veoma dobar protivvazdušni raketni vazdušni sistem. Koristi ga i Bela kuća. Međutim, da li će ovaj raketni sistem biti efikasan protiv višeslojnog napada na nekoliko infrastrukturnih objekata u Kijevu? U ovom trenutku, čini nam se da ima previše bitnih strateških objekata.

NASAMS lanser

Takođe ostaje otvoreno pitanje da li će NASAMS moći da se nosi sa hipersoničnom raketom. Ne zaboravimo u ovom trenutku jednu činjenicu – nijedan sistem PVO na svetu ne može da presretne i uništi hipersoničnu raketu. Nema ga ni Rusija, ni SAD, ni Kina. Širenje propagande da NASAMS presreće hipersonične rakete je veoma pogrešno i ne bi trebalo da stvara lažan utisak o sistemu.

Imate mišljenje?

Ovaj članak izražava mišljenje autora koji nije povezan sa uređivačkim odborom publikacije, izražena su mišljenja autora. Ako želite da komentarišete učinite to u formularu ispod ovog teksta. Ukoliko imate svoj članak ili vest koju želite da objavimo, kliknite ovde. Želite više ovakvih članaka direktno na email? Prijavite se da biste dobijali naš bilten.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave