Naslovna Novosti FSB: Glavni organizator napada na Krimski most – Kirilo Budanov

FSB: Glavni organizator napada na Krimski most – Kirilo Budanov

5
fsb glavni organizator napada na krimski most kirilo budanov
fsb tvrdi. da je glavni organizator napada na krimski most kirilo budanov
google news

Organizator terorističkog napada na Krimski most bilo je glavno obaveštajno odeljenje Ministarstva odbrane Ukrajine – navodi se u istrazi FSB. U okviru krivičnog postupka privedeno je pet državljana Rusije, tri državljana Ukrajine i Jermenije.

Budanov

Identitete osumnjičenih za organizovanje terorističkog akta na Krimu utvrdili su FSB i Istražni komitet Rusije. Prema podacima snaga bezbednosti, reč je o Glavnoj obaveštajnoj upravi Ministarstva odbrane Ukrajine, njenom načelniku Kirilu Budanovu, zaposlenima i agentima.

Sabotaža na Krimskom mostu?
Diverzija na Krimskom mostu

Prema istražiteljima, eksplozivna naprava je bila sakrivena u rolnama sa građevinskom polietilenskom folijom. 22 palete eksploziva transportovane su iz Odese, preko Bugarske, Gruzije i Jermenije i dalje u Krasnojarsku teritoriju. Konačni primalac je bila nepostojeća de fakto kompanija na Krimu.

Kontrolu kretanja tereta vršio je službenik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, izvesni „Ivan Ivanovič“, prenosi Interfaks. U okviru krivičnog postupka privedeno je pet državljana Rusije, kao i troje državljana Ukrajine i Jermenije.

Ruske snage su izvele masovne raketne udare na ukrajinske gradove, uključujući klučne infrastrukturne tačke.

Prvo je, u subotu, imenovan novi glavnokomandujući specijalnom operacijom u Ukrajini, general SUROVIKIN, da bi na onlajn sastanku Saveta bezbednosti Rusije u ponedeljak, Putin rekao da su udari odmazda za eksploziju na mostu na Krimu, koju je rekao da su je organizovale ukrajinske tajne službe.

Ukrajina i dalje nije zvanično potvrdila svoju umešanost u eksploziju, ali su mnogi ukrajinski visoki zvaničnici “slavili” ovaj teroristički akt.

Kirilo Budanov biografija:

  • Rođen 4. januara 1986.
  • Od 2014. godine učestvovao je u Rusko-ukrajinskom ratu.
  • Aprila 2019. godine, automobil „Ševrolet Evanda“ u vlasništvu Budanova razneo je, prema ukrajincima, Rus sa dokumentima na ime Aleksej Lomaka, podmetnuvši bombu, ali je ona prerano detonirala. Privedeni su napadač i diverzantska grupa koja je trebalo da digne u vazduh Budanova
  • Od 5. avgusta 2020 načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine
  • 24. avgust 2021 postaje brigadni general
  • 3. aprila 2022 postaje general-major
  • Nosilac ukrajinskog Ordena za hrabrost

5 KOMENTARA

    • Jel ti je poznato da Wagnerovce ne evidentiraju niti prijavljuju za razmenu? Tako da u slučaju zarobljavanja oni postaju obično meso za “obradu”. S njima može da radi ko hoće i šta hoće.
      To se priča među ovima što dolaze odande. Interesanto, to više spominju Rusi nego Ukrajinci.

      • Pa Ukri i prema obicnim vojnicima RF se odnose krajnje zverski,tako da nema neke razlike koga uhapse,isti su metodi,mucenje i na kraju ubijanje….Azovci su se tu bas iskazali,vole svoj posao,a za Zenevsku konvenciju nisu ni culi a ako i jesu ne znaci im nista!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version