NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 59 - Zelenski: Povući ćemo se iz pregovora u slučaju...

UKRAJINA Dan 59 – Zelenski: Povući ćemo se iz pregovora u slučaju masakra u Marijupolju

Pedeset deveti dan rata u Ukrajini. Ruske snage su izvele raketni udar na Odesu. U toku je opsada čeličane “Azovstalj” u kojoj se nalaze ukrajinski borci. Kijev tvrdi da je Rusija nastavila napad na poslednje ukrajinske branioce skrivene u toj čeličani u Marijupolju. Planirana evakuacija civila preko humanitarnih koridora nije se dogodila, a dve zaraćene strane optužuju jedna drugu za opstrukciju. Iz Moskve navode da su oborili ukrajinski “suhoj” i tri helikoptera, a iz Kijeva da su u blizini Hersona ubijena dva ruska generala.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Ruske snage i dalje drže blokiranu čeličanu “Azovstalj” u kojoj se navodno ne nalaze samo ukrajinske oružane snage, već i nacionalisti. Moskva ih poziva da se predaju i tvrdi da će im u tom slučaju garantovati bezbedan izlazak iz čeličane.

Zasad nema suštinskog nastavka mirovnih pregovora. Sergej Lavrov je rekao da su prošle nedelje poslali predloge sporazuma Kijevu, a da odgovor na njih još nisu dobili.

Naredne nedelje u Moskvu bi trebalo da stigne generalni sekretar NATO-a Antonio Guteres, koji će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali i Lavrovom.

Svetska banka je saopštila da prva procena pokazuje da je materijalna šteta na objektima i infrastrukturi u Ukrajni dostigla oko 60 milijardi dolara.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara. Moskva tvrdi da je cilj akcije sprečavanje genocida u Donbasu, “demilitarizacija” i “denacifikacija” Ukrajine.

Autor

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo. Molimo Vas da nas kontaktirate!

Povezani članci

Ostanite povezani

2,116FanovaLajkuj
3,432PratilacaZaprati
751PratilacaZaprati
479PratilacaZaprati

Najnovije objave