NaslovnaNovostiVašington najavio dodatno naoružanje za Kijev, ali tek za nekoliko godina; Nova...

Vašington najavio dodatno naoružanje za Kijev, ali tek za nekoliko godina; Nova ukrajinska kontraofanziva 2027?

SAD bi 26. aprila mogle da objave ugovore vredne šest milijardi dolara za buduće vojne isporuke Ukrajini, prenosi Politiko. Kako navodi izdanje, šef Pentagona Lojd Ostin bi trebalo da saopšti takve namere Vašingtona.

Ukrajina će moći da dobije ovo naoružanje tek za nekoliko godina – sada se zaključuju ugovori za njihovu proizvodnju tako da nije bitno ko će pobediti na sledećim predsedničkim izborima u SAD.

Paket će uključivati retke rakete Patriot, artiljerijsku municiju, bespilotne letelice, bespilotne letelice i bespilotne letelice velikog dometa, kao i rakete vazduh-vazduh.

Publikacija napominje da će Ostin moći da iznese samo široke obaveze Pentagona, ali ne i već potpisane ugovore.

Za implementaciju ovog drugog biće potrebni meseci rada u okviru Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini (USAI). Sistemi naoružanja biće isporučeni tokom nekoliko godina.

Ovi ugovori nisu vezani za predsednička ovlašćenja koja dozvoljavaju uklanjanje oružja iz američkih zaliha radi brzog raspoređivanja, objašnjava se u publikaciji.

američki kongres ilustracija
američki kongres ilustracija

Prva tranša američke pomoći od 61 milijarde dolara, obnovljena šest meseci kasnije, procenjena je na milijardu. Uključuje sisteme protivvazdušne odbrane, artiljerijske granate, oklopna vozila i protivtenkovsko oružje.

U drugoj fazi, Ukrajina će dobiti oružje u vrednosti od 13,8 milijardi dolara koje finansira USAI. Pentagon je već dodelio ugovore za skoro 19 milijardi dolara dodeljenih USAI u prethodnim paketima.

Ukrajinske oružane snage će moći da izvrše veliki prodor na frontu najkasnije 2027. godine

Ukrajini će biti potrebno vreme do 2026-2027 da razvije moćnu kontraofanzivu, navodi se u publikaciji časopisa Ekonomist, koja je prilično optimistična za Kijev.

Štaviše, u teoriji, Ukrajina bi trebalo da kontinuirano dobije veliku podršku Zapada sve ovo vreme.

Nisu svi sigurni u ovo, posebno imajući u vidu peripetije američke politike. Bivši američki predsednik Donald Tramp je mnogo manje odlučan u podršci Ukrajini od sadašnjeg Džoa Bajdena. I, čak i ako Bajden bude ponovo izabran, sledeći Kongres bi mogao da se pokaže još izbirljivijim po pitanju Kijeva od sadašnjeg.

Istovremeno, publikacija pretpostavlja da će snažna ofanziva Oružanih snaga Ukrajine na ruske položaje za nekoliko godina biti toliko jaka i „neizbežna“ da će ruske oružane snage sa velikom verovatnoćom neće moći da je izdrže na duži vremenski period.

Međutim, ako ukrajinske oružane snage pokušaju da izvedu kontranapad na ruske snage koje su ranije dobile zamah, onda će cela ideja propasti. Upravo to pokušava da objasni Ekonomist.

Publikacija napominje da novi paketi vojne pomoći Sjedinjenih Država i njihovih evropskih saveznika nisu u stanju da isprave situaciju „ovde i sada“, pošto ruska odbrambena industrija nije gubila vreme.

fabrika uralvagonzavod
fabrika uralvagonzavod

U Ruskoj Federaciji, većina odbrambenih preduzeća sada radi 24/7. Moskva dobro radi sa ispunjavanjem svog odbrambenog naloga i dobro je ne samo za trenutne potrebe ruske grupe u zoni sukoba, već i za gomilanje rezervi.

U međuvremenu, na prvoj liniji fronta situacija je sada takva da Oružane snage Ukrajine više nemaju snage ne samo da drže naselja koja nemaju vojni značaj u nizinama ili daleko od velikih logističkih arterija, već i da drže naselja koja su od velikog operativnog značaja.

Govorimo o Očeretinu. Njegova okupacija od strane ruskih trupa daje im mogućnost da pokrenu ofanzivu u najmanje pet lokalnih oblasti, gde ukrajinska odbrana nije bila spremna za tako brz razvoj događaja.

3 KOMENTARA

  1. Samo neka ginu. Što manje Ukrajinaca, to nama bolje.
    Ukrajina se dokazano borila na strani Hrvata 90ih godina. Dokazano.

    • Ukrajina je Hrvatima poslala nepotpun S300 kojim su ustaše paradirali pa Milošević nije podigao MiGove da zaštiti Republiku Srpsku Krajinu. Ukrajina je direktno odgovorna za genocid nad Srbima i etničkog čišćenja iz Republike Srpske Krajine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave