NaslovnaNovostiVidi ovo! Ukrajinski piloti Su-27 lansiraju američke rakete iPad tabletom montiranim u...

Vidi ovo! Ukrajinski piloti Su-27 lansiraju američke rakete iPad tabletom montiranim u kabini [VIDEO]

Piloti počeli da koriste tablete poput iPad-a za lansiranje moderne municije iz svojih starijih lovačkih aviona

Ukrajinske vazduhoplovne snage koriste različite tablete, uključujući iPad kompanije Apple, u kokpitima svojih lovaca iz sovjetske ere kako bi njihovi piloti mogli da kontrolišu moderno zapadno oružje vazduh-zemlja.

Potvrda stiže iz zvaničnih izvora, na koji se pozivaju zapadni mediji.

Kako funkcionišu ovi tableti?

Tačnije, ovu neviđenu upotrebu tableta najavio je Vilijam LaPlante, podsekretar za odbranu SAD koji je i odgovoran za različite programe. LaPlante je ovo otkrio tokom godišnjeg Globalnog bezbednosnog foruma 24. aprila ove godine.

Zamoljen da navede primere uspešnih programa brzog razvoja vojnih sposobnosti, LaPlante je, između ostalog, naveo upotrebu tableta u kokpitima ukrajinskih lovačkih aviona.

Amerikanac je posebno objasnio da „postoji i niz… mi ih zovemo ’zemlja-vazduh‘ sistema“. Uzmite u obzir avione koje Ukrajinci imaju, ne F-16, već mnoge avione iz sovjetske i ruske ere.

Dok smo radili sa Ukrajincima, uspeli smo da nateramo dosta zapadnog naoružanja da radi na njihovim avionima, koje u suštini kontroliše iPad koji pilot ima ispred sebe. Nedelju dana nakon što smo uradili ovo, borci sa ovim patentom su se već borili.”

LaPlante nije precizirao, ali imamo video postavljen na mreži X koji prikazuje lovac Su-27 Flanker ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva opremljen upravo ovim patentom, odnosno postavljen je iPad u centru pilotske kabine.

U pitanju je promo video, koji su objavile same ukrajinske vazduhoplovne snage. Video navodno prikazuje lovac Su-27 koji ispaljuje rakete AGM-88 HARM koje su Kijevu poklonile SAD.

Ove rakete su posebno dizajnirane za dejstvo na neprijateljske radare i ugrađene su u arsenale ukrajinskih Su-27 i MiG-29 Fulcrum. U promo videu, tviteraš blisko povezan sa zapadnim službama, navodi da pilot cilja upravo te mete, što se naravno ne može potvrditi.

U nekom trenutku u videu možemo videti kako tablet prikazuje navigacionu mapu zajedno sa drugim podacima koje ne možemo da identifikujemo.

Pretpostavlja se da su ovi podaci osnovna informacija o avionu i njegovom letu, jer kao što vidite tablet pokriva mnoge instrumente u kokpitu, koji prikazuju kritične podatke za pilota.

Očigledno se isti patent koristi za upotrebu drugog zapadnog oružja na ukrajinskim lovcima, kao što su bombe opremljene preciznim kompletom JDAM-ER, francuske bombe Hammer i bombe Paveway IV koje je isporučila Britanija.

AGM-88 HARM pogađa i položaje Oružanih snaga Ukrajine

Pre samo nekoliko meseci dogodio se neobičan incident. Naime, upravo američka raketa AGM-88 HARM pogodila je položaje Oružanih snaga Ukrajine,

Na snimku su se tada videli ukrajinski vojnici zbunjeni udarom. Oni pokazuju olupinu, što jasno potvrđuje da su bili pogođeni raketom američke proizvodnje, ali Ukrajinci pretpostavljaju da su je lansirale ruske snage.

Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine (OSU) pitaju: „Ko je snabdevao rusku vojsku ovim projektilima?“

Međutim, raketa američke proizvodnje je verovatno greškom pala na ukrajinske položaje ili je neki kvar promenio njenu putanju. Takvi incidenti su već prijavljeni na ukrajinskim linijama fronta. Štaviše, ne treba isključiti prijateljsku vatru.

Ukrajina je u avgustu 2022. godine dobila rakete AGM-88 HARM iz Vašingtona. Ruski mediji su ranije tvrdili da su američke antiradarske rakete AGM-88 HARM zakazale jer je većina oborena u vazduhu.

Mala brzina HARM-a od 600 metara u sekundi i njihova velika vidljivost uzroci su njihove niske efikasnosti. Prema izvorima, rakete koriste ukrajinski avioni MiG-29 i Su-27.

ukrajinski pilot obucen u deda mraza ispalio dve agm 88 rakete na ruske mete
ukrajinski pilot obucen u deda mraza ispalio dve agm 88 rakete na ruske mete

Ukrajinski modifikovani lovci ispaljuju ove rakete sa velike udaljenosti, omogućavajući ruskoj vojsci da ih uoči mnogo pre nego što se približe oblasti gde se nalaze ruski sistemi protivvazdušne odbrane.

Američke vazduhoplovne snage su počele da koriste HARM 1983 godine.

8 KOMENTARA

  1. Lakse tabletom da se kontrolise ,nego da prati bezbroj analognih instrumenata.A ko uradjena dobro integracija ko na F-35.Izgleda ovo sa tabletom ,ko igracka,a dosta opasno.

  2. Баш лепа видео игрица добро да имају времена док не оду у гроб

    1
    15
  3. To se zove impotencija, krajni oblik nemoći. Kada ne možeš protivniku ništa, onda snimaš video i videoigricu o svom “uspehu”.
    Kao replika u Maratoncima :
    + pucao sam u vazduh
    * A, jesi li ga pogodio?

    7
    16

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave