NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 59 - Zelenski: Povući ćemo se iz pregovora u slučaju...

UKRAJINA Dan 59 – Zelenski: Povući ćemo se iz pregovora u slučaju masakra u Marijupolju

Pedeset deveti dan rata u Ukrajini. Ruske snage su izvele raketni udar na Odesu. U toku je opsada čeličane “Azovstalj” u kojoj se nalaze ukrajinski borci. Kijev tvrdi da je Rusija nastavila napad na poslednje ukrajinske branioce skrivene u toj čeličani u Marijupolju. Planirana evakuacija civila preko humanitarnih koridora nije se dogodila, a dve zaraćene strane optužuju jedna drugu za opstrukciju. Iz Moskve navode da su oborili ukrajinski “suhoj” i tri helikoptera, a iz Kijeva da su u blizini Hersona ubijena dva ruska generala.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Ruske snage i dalje drže blokiranu čeličanu “Azovstalj” u kojoj se navodno ne nalaze samo ukrajinske oružane snage, već i nacionalisti. Moskva ih poziva da se predaju i tvrdi da će im u tom slučaju garantovati bezbedan izlazak iz čeličane.

Zasad nema suštinskog nastavka mirovnih pregovora. Sergej Lavrov je rekao da su prošle nedelje poslali predloge sporazuma Kijevu, a da odgovor na njih još nisu dobili.

Naredne nedelje u Moskvu bi trebalo da stigne generalni sekretar NATO-a Antonio Guteres, koji će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali i Lavrovom.

Svetska banka je saopštila da prva procena pokazuje da je materijalna šteta na objektima i infrastrukturi u Ukrajni dostigla oko 60 milijardi dolara.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara. Moskva tvrdi da je cilj akcije sprečavanje genocida u Donbasu, “demilitarizacija” i “denacifikacija” Ukrajine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave