NaslovnaNovostiAZOVSTAL TUNELI

AZOVSTAL TUNELI

O borbama za Mariupolj pisali smo vise puta. I, uvek su spominjana pozemna postrojenja. Ona su i dalje jedan od glavnih razloga za okončanje operacija.

Ukrajinski vojnici su još tokom prvih sukoba 2014-2015 godine kao zaklone koristili lagume u rejonima Granitnoe i Čermalik, u okolini Marijupolja. Ove galerije čine dva paralelna, duboko ukopana u stenu, horizontalna tunela mestimično spojena cevima prečnika 800 mm. Desni je zazidan a do njega se još uvek pružaju šine za vagonete. U unutrašnjosti su mestimično sačuvane grede koje su držale betonske zidove. Sada je beton obrušen i obrušene gromade leže po podovima. U levom tunelu su betonski zidovi sačuvani; duž ivica staze se pružaju kanali za odvod vode a na kraju je vertikalni izlazni šaht koji je na površini zazidan. Dužina svakog tunela je oko 150-200 metara, visina oko 2 x a šrina 3 x. No, i u samom gradu postoje podzemne pećine, koje meštani zovu ”tunelima” (Штольня) ili ”leglima” (Питомник). Do danas je sačuvano oko 400 m katakombi, a ostali “podzemni lavirinti” su zaliveni betonom Pre raspada SSSR-a objekat je držan u najstrožijoj tajnosti, a njegova teritorija je bila opasana bodljikavom žicom.

No, u vestima se najviše spominju podzemna postrojenja u zavodu ”Azovstal”.

U februaru 1930. godine, Prezidijum Vrhovnog ekonomskog sovjeta SSSR odlučio je da izgradi novi metalurški zavod u Mariupolju, pošto je upravo ovaj grad ležao na najkraćem morskom putu do rudnika gvožđa u Kamiš-burunu (Камыш-бурун) na poluostrvu Kerč. U tom cilju, na poluostrvu je novoosnovani zavod ”Kerčrudostroj” (Керчьрудстрой) počeo da priprema rudnu bazu. Temelji ”Azovstala” postavljeni su 7. novembra 1930. godine na levoj obali reke Kaljmius (Кальмиус). 

Za potrebe novog kombinata, 3. novembra 1931. je započetka i izgradnja morske luke sa prilaznim kanalom od Azovskog mora. Visoka peć br. 1 počela je da radi 12 avgusta 1933 godine. U januaru 1935, pored proizvodnje gvožđa, u ”Azovstalu” je započeta i proizvodnja čelika. Tokom Drugog svetskog rata, u septembru 1941, većina postrojenja je preseljena na Ural. Nemci su grad okupirali oktobru a postrojenja ”Azovstala” su uključena u koncern ”Krupp”. Tokom odstupanja, septembra 1943, Vermaht je praktično potpuno uništio sve objekte, tako da je zavod nanovo građen. Danas površina fabrike ”Azovstal” iznosi skoro 11 km2. U sovjetskom periodu, na ovom prostoru je izgrađena 41 radionica i 80 velikih objekata. Kompleks je toliko veliki da bi mogao da konkuriše za emisiju  “BigRichard Hammond-a na kanalu Discovery; primera radi, postoje 22 objekta koje su u dokumentima označeni kao menze, a između prodavnica i zgrada postoje posebni ”autoputevi” za kamione. Pogon ”Azovstal”  je ozbiljno ojačan a  ima šest spratova podzemnih komunikacija. To su skloništa od bombardovanja (predviđena da izdrže čak i atomski udar) izgrađena u sovjetskom periodu, kao i podzemna infrastruktura za smeštaj generatora i drugih uređaja. Prema nepotvrđenim podacima, dužina tunela za razvod kablova, vodovodne mreže i pešačke prolaze je 24 km! 

Već je poznato da su ruske snage zaposele čitav grad, uključujući luku i zavod ”Iljiča”. Otpor pruža jš samo bataljon (puk) ”Azov” i strani plaćenici, koji su utvrđeni u samom ”Azovstalu” i njegovim podzemnim postrojenjima. Zapovednici ”Azova” i ukrajinski zvaničnici, međutim, tvrde da  se ovde sklonilo nekoliko hiljada civilnih stanovnika kako bi izbegli eksplozije u gradu. S druge strane, Rusi tvrde da je civilima ponuđen humanitarni koridor kroz koji se mogu izvući ali da ih ”Azov” zadržava kao živi štit. Ako zanemarimo složenost operacije zauzimanja urbanog prostora površine11 km2 i podzemna utvrđenja, za Ruse ovi civili svakako predstavljaju problem; svakako bi isključivo oni bili okrivljeni za nedužne civilne žrtve koje bi pale tokom napada.

OS RF su u 6 časova (po moskovskom vremenu) 17. aprila 2022. godine ponudile pripadnicima ”Azova” da ”prestanu sa otporom i polože oružje. Svim Ukrajincima i stranim plaćenicima koji polože oružje garantovan je život. Za sprovođenje ove humanitarne akcije predviđena je sledeća procedura:

od 05:00 18 aprila između ruske i ukrajinske strane uspostavlja se kontinuirana veza za međusobnu razmenu informacija;

Azovstal

od 05:30 vojnici bataljona ”Azov” i strani plaćenici – s jedne strane, OS RF sa vojnim formacijama DNR – s druge strane, proglašavaju ”režim potpune tišine” i garantuju strogo poštovanje; stvarni početak ”režima tišine” će u 06:00 sa obe strane biti nagovešteno podizanjem zastava: sa ruske – crvenih, sa ukrajinske – belih, po celom perimetru Azovstala. Pored toga, prihvatanje ”režima tišine” treba potvrditi na svim kanalima komunikacije;

od 06:00 do 13:00 – izlaz svih bez izuzetka ukrajinskih oružanih jedinica i stranih plaćenika, bez ikakvog oružja i municije.

Saopštenje o uslovima će tokom noći, u kontinuitetu, u intervalima od po 30 minuta, biti saopštavano ukrajinskim formacijama u ”Azovstalu” preko svih radio kanala”. 

Po svemu sudeći, ovaj pokušaj je propao. 

Usled ruskog vazdušnog udara, 18 aprila je na jednom objekata zavoda izbio požar. Bomba je probila horizontalnu konstrukciju zgrade, u kojoj se, navodno, nalazio jedan od prolaza do podzemnih komunikacija i velikih galerija. Prema nekim izveštajima, ”Azovci” su galeriju koristili, između ostalog, kao zaštićeno skladište. Iz podzemnih komunikacija izbija gusti crni dim. Dim se proteže na desetine metara uvis, a tokom dana stub se može videti sa bilo kog mesta u Mariupolju. Saopšteno je da se usled požara u podzemnim komunikacijama oštar dim može proširiti stotinama metara duž hodnika na različitim nivoima. Istovremeno, boja dima ukazuje da su se u podzemnoj galeriji možda zapalile zalihe goriva i maziva koje borci ”Azova” koriste, između ostalog, i za rad dizel-generatora. No, ne samo zbog ovih tunela, nego i zbog betonskih zaklona debljine i do 3-4 m, ”Azovstalj” predstavlja ozbiljan problem za klasičan juriš. U blizini je i stanica za čamce, gde su pripadnici ”Azova”  dobro ukopani. Eventualno prisustvo civila samo usložnjava probleme napadača. 

Ministarstvo odbrane Rusije je19 aprila u 12 časova (moskovsko vreme) vojnicima Oružanih snaga Ukrajine ponovo ponudilo da u roku od dva sata mirno napuste teritoriju fabrike. ”S obzirom na katastrofalnu situaciju koja vlada u metalurškom zavodu Azovstalj, a vođeno čisto humanim principima”, MO Rusije je predložilo da pripadnici bataljona Azov i strani plaćenici, bez izuzetka,  u periodu od 14 do 16 časova obustave sve vojne operacije i napuste zgrade bez ikakvog oružja i municije. ”Svakome ko preda oružje (ponovo je)  garantovan život”.

Konačni rasplet verovatno čitava planeta očekuje sa zebnjom i nestrpljenjem.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave