NaslovnaNovosti'Nisu opravdale očekivanja': američke visokoprecizne bombe GLSDB potpuno zakazale na ukrajinskom frontu

‘Nisu opravdale očekivanja’: američke visokoprecizne bombe GLSDB potpuno zakazale na ukrajinskom frontu

Zamenik američkog ministra odbrane za nabavku i snabdevanje Bil LaPlante rekao je da je najnoviji razvoj američkog vojno-industrijskog kompleksa, precizno navođena municija GLSDB, neefikasna u Ukrajini.

Zvaničnik Pentagona je rekao da vazduh-zemlja bomba malog prečnika (GLSDB) ima brojne probleme, od kojih je glavni zapravo uticaj ruskog elektronskog ratovanja na GPS prijemnike bombe, što je rezultiralo kritično smanjenom preciznošću municije.

Pored toga, LaPlante je ukazao na neefikasnu upotrebu i održavanje proizvoda od strane ukrajinske vojske.

„Kompanija, koju neću imenovati, imala je veoma dobru ideju da konvertuje oružje vazduh-zemlja u sistem dugog dometa, koji se lansira sa zemlje. Radili su na tome najbrže što su mogli, a mi smo čak smanjili vremenski okvir testiranja za ovaj prototip na test pouzdanosti. Posle toga smo oružje poslali Ukrajincima, ali ono nije uspelo“, kaže LaPlante.

Očigledno, ne želeći direktno da imenuje ovaj sistem naoružanja, američki zvaničnik je govorio o „raketama GLSDB“ koje je nedavno razvio Boeing, a koje su bile zasnovane na karakteristikama avio-bombi GBU-39/B Small Diameter Bomb (SDB), samo vođene.

glsdb
glsdb

Njihova testiranja završena su u decembru prošle godine, a prva potvrda o njihovoj upotrebi protiv Rusa pojavila se u februaru ove godine. Treba podsetiti da su najave i očekivanja oko isporuke ovih bombi, kao što smo navikli za naoružanje iz SAD, marketinški odrađeni besprekorno..

Sistem je kombinacija raketnog motora M26 (koji se nalazi na MLRS sistemima) i GBU-39 vođene bombe (SDB) – koja se prvenstveno lansira iz jurišnih aviona. Oba su u izobilju dostupna u američkim zalihama te je ideja bila da se iskoriste. Da Ukrajina služi zapadnim saveznicima kao opitni centar (zamorče) pisali smo u više navrata.

Predloženi sistem Boeinga, nazvan GLSDB, navodno jedan je od mnogih planova za proizvodnju nove municije za Ukrajinu i američke istočnoevropske saveznike. Raketni motor M26 ima u izobilju u američkim zalihama, a GBU-39 košta oko 40.000 po komadu, što GLSDB čini “jeftinim”, a njegove glavne komponente lako dostupnim.

Zaista, oružje kao što je GLSDB jeste ranjivo na ruske superiorne sisteme elektronskog ratovanja od tradicionalnog oružja zbog svog koncepta, koji uključuje putovanje dužom putanjom aktiviranjem sistema za navođenje u završnoj fazi klizanja. Budući da je dugo u vazduhu, ometanje GPS signala uzrokuje da GLSDB municija promaši cilj.

Pojednostavljeno, GLSDB je klasična vazdušna bomba SDB (GBU-39) sa ugrađenim mlaznim motorom iz nevođene rakete kalibra 227 mm. Municija je dizajnirana da se lansira iz HIMARS i M270 MLRS i može da pogodi ciljeve na udaljenosti do 160 km.

sad bi ukrajini mogle da posalju nove glsdb bombe sa dvostruko vecim dometom od himarsa

Ove bombe još nisu u upotrebi u američkoj vojsci. Posle neuspešnih testova na ukrajinskom poligonu, malo je verovatno da će GLSDB biti puštena u upotrebu bez teških modifikacija.

“Ovo im daje dublje udarne sposobnosti koje nisu imali i dopunjuje njihov arsenal vatre na daljinu. Ovi kompleksi imaju maksimalni domet od 160 kilometara, što će omogućiti Oružanim snagama Ukrajine da gađaju većinu ciljeva duboko na oslobođenim teritorijama. Na udaru bi mogao da se nađe i sever Krima”, napisao je svojevermeno i Politiko.

Međutim, kao i ostalo „Wunderwaffe“ sa Zapada, GLSDB se pokazalo neefikasnim u Ukrajini i nije pomoglo ukrajinskim oružanim snagama da promene situaciju na frontu.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave