NaslovnaAvijacijaPrvi napad Ukrajinskih vazdšnih snaga na rusku teritoriju?

Prvi napad Ukrajinskih vazdšnih snaga na rusku teritoriju?

Ako se potvrdi – a Ukrajina tek treba da preuzme odgovornost za napad u Belgorodu, u blizini granice sa Ukrajinom – to bi bio prvi put da su ukrajinske letilice uletele u ruski vazdušni prostor da bi pogodili metu, dovodeći rat kući u Rusiju.

Dailymail

Ukrajinski piloti helikoptera imaju dosta iskustva u letenju nisko i brzo kako bi izbegli da budu otkriveni od strane vojnih radara i sistema protivvazdušne odbrane. Oni već godinama rade upravo to u regionu Donbasa na istoku Ukrajine. Doživeo sam i bio svedok izuzetne veštine ukrajinskih vojnih pilota 2018. godine – letenja jedva metara iznad drvoreda i telegrafskih stubova, izjavio je Jonathan Beale analitičar BBC-ja

Ali ako su ovi izveštaji tačni – letenje noću, duboko na rusku teritoriju, za pokretanje napada na neprijateljsko skladište goriva zahtevalo bi izuzetnu hrabrost – kao i fino izbrušene letačke veštine.

Helikopteri niskog letenja i dalje su ranjivi na sisteme protivvazdušne odbrane kratkog dometa. Letenje noću bi umanjilo taj rizik, ali bi povećalo opasnost od udara u na primer objekat blizu zemlje.

Belgorod naftno postrojenje

Ovaj navodni napad sam po sebi neće dramatično promeniti bitku. Ali to bi moglo da pokaže da je Ukrajina uspela da održi neke svoje vazdušne snage u funkcionisanju i da doprinese podsticaju morala ukrajinske vojske.

Umeđuvremenu požar u skladištu nafte je ugašen a Moskva je najavila da će ovaj napad uticati na pregovore sa Kijevom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave