NaslovnaNovostiZašto se Ukrajina sprema za nove udare na istoku?

Zašto se Ukrajina sprema za nove udare na istoku?

Pregovori u Istanbulu nagovestili su da bi mir između Rusije i Ukrajine uskoro mogao da bude potpisan, ali do toga neće doći sve dok ruska strana ne završi najvažniju fazu ove, kako je zovu, specijalne vojne operacije – zauzimanje Donbasa. Dokaz tome su jučerašnja pregrupisavanja i pojačana dejstva na tom delu ratišta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doveo je u sumnju tvrdnje Rusije da deeskalira borbe u njegovoj zemlji, nazivajući to prethodnikom „novih udara“ u istočnom otcepljenom regionu Donbasa.

Rojters

Rusija je pet dana ranije saopštila da je postigla glavne ciljeve svoje prve faze invazije i da će svoje glavne napore usredsrediti na postizanje svog glavnog cilja: oslobođenja Donbasa.

Ruske jedinice oko Kijeva verovatno neće biti poslate direktno u Donbas jer će biti veoma umorne, smatra BBC.

Bi-Bi-Sijev diplomatski dopisnik Pol Adams rekao je tada da će ta najava verovatno značiti usaglašeniji napor da se progura dalje od „linije kontakta” koja razdvaja teritoriju koju drži ukrajinska vlada na istoku zemlje od separatističkih naroda koje podržava Rusija republike Donjecka i Luganska. Moskva tvrdi da je 93% Donbas regiona Luganska sada pod kontrolom separatista koje podržava Rusija, dok je 54% drugog dela Donbasa, Donjecka, u njihovim rukama. Više od trećine čitavog područja bilo je pod kontrolom separatista pre početka rata. Čak 10 novih bataljonskih taktičkih grupa se formira i uključuje u operacije Rusije, posebno u Donbasu, rekao je BBC dopisnik.

Stanje na terenu:

Ukrajinski i zapadni izvori tvrde da Rusija premešta snage sa severnog na istočni deo fronta, nastojeći da opkoli i uništi ukrajinske snage u Donbasu, koje prema Moskvi mahom čine neonacisti iz Azovskog puka. Na tom delu ratišta s jedne strane su, kako se navodi, ruske oružane snage, milicije DNR i LNR i čečenska vojska, a uskoro se očekuje i dolazak plaćenika iz Sirije. Što se tiče pripadnika paravojne formacije Vagner, za koju Zapad tvrdi da je pod kontrolom Kremlja, jedni izvori navode da oni već učestvuju u borbama, a drugi da se njihov dolazak očekuje bukvalno svakog trenutka. S druge strane linije nalaze se ukrajinske snage, čiji glavni deo čine pripadnici Azovskog puka.

Prema jučerašnjim izveštajima s tog dela fronta, ruske snage su snažnim dejstvima terale ukrajinske na povlačenja, nakon kojih se, barem prema onome što javljaju proruski mediji, u narednom periodu može očekivati njihovo opkoljavanje i uništenje, a samim tim i kraj najvažnijeg dela rata u Ukrajini – oslobađanje Donbasa. Da je ovo najvažniji cilj, potvrdio je i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu dan ranije.

Žestoke sukobe potvrdio je i Pavlo Kirilenko, guverner regiona Donjecka, koji je na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji rekao da ruske snage granatiraju gotovo sve gradove duž linije fronta koja razdvaja teritoriju pod kontrolom ukrajinske vlade i samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku. On je upozorio da bi situacija mogla da se pogorša, pošto su Rusi skoncentrisali snage na napade u ovom regionu.

Ukrajinski mediji javljaju i da je na taj deo ratišta stiglo 2.000 ruskih vojnika koji su premešteni iz vojnih baza u Južnoj Osetiji i Abhaziji, a BBC da je sirijskim borcima ponuđeno 5.000 funti mesečno da se bore na strani Rusije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave