NaslovnaOružjeNovo OružjeUkrajinske dalekometne snajperke

Ukrajinske dalekometne snajperke

Ranije smo pisali o novim ruskim dalekometnim AMR i snajperskim puškama. Uz najrazličitije protivoklopne RRB koje su dobili u vidu pomoći sa zapada, i Ukrajinci imaju svoje AMR.

Ukrajinske AMR 14.5 mm Aligator i Ti-Rex
Ukrajinske AMR 14.5 mm Aligator i Ti-Rex

Ukrajinski proizvođač oružja ”XADO Chemical Group” je saopštio da je Ministarstvo odbrane Ukrajine, nakon uspešno sprovedenih testova, odabralo ”Snipex T-Rex 14.5 mm i ”Snipex Alligator 14,5 mm kao svoje nove snajperske, AMR puške, Teške snajperske puške ”T-Rex” i ”Aligator”, koje ispaljuju municiju 14,5×114 mm, imaju maksimalni efektivni domet od 2000 metara. ”Ti-Reks” je jednometna puška sa obrtno-čepnim zatvaračem. Zasniva se na bullpup dizajnu, odnosno, ležište zatvarača je pomereno iza obarače. Tvrdi se da puška ima prihvatljiv nivo trzaja, što obezbeđuje gasna kočnica sa 4 ili 5 komora. ”Aligator” se takođe zasniva na obrtno-čepnom zatvaraču ali se puni odvojivim okvirom kapaciteta 5 metaka. Glava kundaka ima obrazinu podesivu po visini, koja se može postaviti sa leve ili desne strane. Na oružje se može montirati prigušivač pucnja a na kraće distance se transportuje pomoću pomerljive prenosne ručice tako da se može podesiti u odnosu na težište (oružje sa ili bez prigušivača).

”Snipex T-Rex” 14.5x114mm AMR puška

Ukrajinske dalekometne antimaterijalne puške
Snipex T-Rex

Najnoviji proizvod ukrajinske firme specijalizovane za proizvodnju anti-materijalnih pušaka (AMR), ”Snipeks” (Snipex), predstavlja oružje 14.5x114mm ”Snipeks Ti-Teks” (Snipex T-Rex). Naziv je nastao na osnovu snage municije i izgleda zadnjeg monopoda koji asocira na šapu Tiranosaurus-reksa (Tyrannosaurus rex). ”Snipeks” se bazirao na jednometnoj konstrukciji sa obrtno-čepnim zatvaračem. Zabravljivanje se vrši preko 13 bradavica raspoređenih u tri reda. Produžetak cevi ima izrez na strani koja je okrenuta ka otvoru za izbacivanje čahura. Ova karakteristika bi trebalo da omogući lakše ručno ubacivanje metaka u ležište, bolji pristup bravi radi čišćenja ili otklanjanja kvarova a takođe doprinosi manjoj ukupnoj dužini oružja (otvor za izbacivanje integrisan sa produžetkom cevi). 

  • AMR Snipex-T-Rex-detalj zadnjeg oslonca
  • AMR Snipex-T-Rex-detalj zadnjeg amortizera i podesive glave kundaka
  • AMR Snipex-T-Rex-detalj specificnog bravljenja
  • 008 AMR Snipex-Alligator-detalj bipoda i rucice za transport
  • Detalj rukohvata i podesivog zadnjeg oslonca
  • AMR Ukrainian-Snipex-Alligator-detalj zatvaraca, okvira i optike

Sklop cev-šasija dizajniran je tako da je trzanje maksimalno ublaženo i, kako tvrdi proizvođač, obezbeđuje preciznost od 1 MOA; naime, prilikom opaljenja, cev se unazad trza za samo 7 mm. Ukupna dužina AMR je 1830 mm, cev je duga 1200 mm a masa puške je 22,5 kilograma. Metak 14,5x114mm je u suštini sovjetskog porekla, razvijen još tokom Drugog svetskog rata za protivtenkovske PTRD i PTRS a zrno mase  64 grama ima početnu brzinu od oko 1000 m/s.

”Snipex Alligator” 14.5x114mm AMR puška

Ukrajinske dalekometne antimaterijalne puške
Alligator

”Snipeks Aligator je” druga ukrajinska dalekometna AMR puška, takođe razvijena oko metka 14,5×114 mm. Predstavlja proizvod ukrajinske kompanije ”Hado” (ХА́ДО,XА́DO), osnovane 1991 godine u Harkovu kao proizvođač lubriakanata. Zahvaljujući uspešnim formulama, probila se na evrpsko tržište tako da danas ima i podružnice u Nemačkoj (XADO) i Holandiji (Xado Lube B.V.). Inače, naziv kompanije je nastao kao skraćenica od ”HArkovski m”. AMR ”Aligator” je 2. marta 2021. godine uvedena u zvanično naoružanje ukrajinske armije. Tvrdi se da zrno ispaljeno iz ”Aligatora” na 1500 m probija čeličnu ploču debljine 10 mm. Puni se iz odvojivog okvira kapaciteta 5 metaka a zabravljivanje se postiže klasičnim obrtno-čepnim zatvaračem. Cev je plivajuća, što obezbeđuje veću preciznost. Zahvaljujući gasnoj kočnici na ustima, optimalno izbalansiranoj cevi i elastičnom višeslojnom amortizeru na glavi kundaka, puška ima prihvatljiv nivo trzanja.

https://www.youtube.com/watch?v=jJlSRhKXhpw

Glava kundaka ima obrazinu podesivu po visini, koja se može postaviti sa leve ili desne strane. Oružje je opremjeno sklopivim prednjim bipodom i podesivim zadnjim osloncem, što omogućava fino podešavanje prema strelcu. Ima Picatinny šinu sa podelom od 35 MOA, na koju se mogu postaviti različiti optički uređaji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave