NaslovnaOružjeNovo OružjeAligator, novi ukrajinski snajper

Aligator, novi ukrajinski snajper

Snajpeks (Snipex), ukrajinska firma specijalizovana za dizajniranje i proizvodnju teških, dalekometnih (antimaterijalnih) pušaka, nedavno je predstavila novi proizvod. Radi se o pušci obrtno-čepne akcije u kalibru 14,5x114mm, sa odvojivim kutijastim okvirom, nazvanoj Aligator.

aligator i t-rex
Aligator i T-Rex

Upravo uvođenje odvojivog kutijastog okvira na novom modelu “Aligator” predstavlja korak naprijed u odnosu na ranije predstavljeni model jednometne puške naziva “T-Rex” . Inače, obje puške zasnivaju se na istom konceptu i dijele dosta toga zajedničkog.

Aligator

“Aligator” se hrani iz odvojivog kutijastog okvira, kapaciteta pet metaka, koji se u sanduku oružja fiksira uz pomoć zuba sa prednje i zadnje strane. Utvrđivač okvira je polužnog tipa (kao na AK47) i lociran je na uobičajenom mjestu ispred branika obarača.  

Aligator

Sanduk oružja izrađen je od čelika a šine unutar sanduka, po kojima se kreće obrtnočepni zatvarač, hromirane su. Hromirana je i duša cijevi zajedno sa ležištem metka. Glava obrtno-čepnog zatvarača bravi putem bradavica raspoređenih u više redova. Integralna šina na sanduku za montažu opto-elektronskih nišanskih uređaja ima nagib od 50 MOA. Cijev je slobodno plivajuća i p ri paljbi se kreće unazad, protiv specijalne opruge, kako bi se amortizovao žestok trzaj potentne municije 14.5x114mm. Masivna gasna kočnica na ustima cijevi i gumirana amortizujuća obloga oslonca za rame na kundaku takođe doprinose kontroli trzaja.  Kundak ima po visini podesivu obrazinu koju je moguće montirati sa lijeve i desne strane.

Dalekometna puška “Snipex Alligator” opremljena je prednjim sklopivim i podesivim nožicama (bajpodom) koje su montirane na cijevi te jednom podesivom nožicom (monopodom) smještenom pozadi na donjoj strani kundaka.  Oružje je takođe opremljeno ergonomski oblikovanom ručkom za nošenje a prema proizvođaču ta je ručka podesiva (moguće je ručku podesiti prema balansu ako se na pušku montira prigušivač).

Aligator

Oslonac za rame, obrazina, rukohvat, ručka za nošenje i ručica zatvarača obloženi su sintetičkim pjenastim materijalom.

Kočnica nove ukrajinske puške sistema “Aligator” izvedena je u vidu dugmeta.  Finiš oružja je keramički premaz. Kompanija je specijalno za ovo oružje razvila prstenove od 35mm za montažu optičkih uređaja sposobnih da izdrže veliki trzaj. Masa oružja je 22,5 kilograma, dužina cijevi 1200mm dok ukupna dužina oružja iznosi 2000mm. Oružje se radi transporta rasklapa (odvaja se cijev od sanduka) i prenosi u kompaktnom koferu.

DXL-5 – Snajper koji pogađa ciljeve na 7 kilometara!?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave