NaslovnaOružjeNovo OružjeSlovenački pistolj VA 9GP

Slovenački pistolj VA 9GP

VREČEK AGRO d.o.o

Preduzeće VREČEK AGRO d.o.o. iz Kranja, Slovenija (o kome smo već pisali),  osnovano je 1992. godine a predstavlјalo je nastavak zanatske delatnosti započete još 1968. godine. Vremenom, delatnost se širila na proizvodnju, trgovinu i eksport-import najrazličitije robe, često dijametralno udaljene od agrara. Kako se nalazi u poznatom puškarskom centru, iz koga korene vuče i naš užički PPU, ne treba se čuditi da se firma ubrzo upustila i u proizvodnju oružja – prvenstveno streljačkog za lov i sport. Među prve artefakte iz ove oblasti ubrajali su se sportski samostreli.

Uskoro je firma ušla u saradnju sa poznatim stručnjakom za oružje još iz perioda Jugoslavije, Janezom Kotnikom. Zahvaljujući studioznoj analizi komercijalnog tržišta i sopstvenom umeću, Kotnik je za VREČEK AGRO d.o.o. počeo da dizajnira i vatreno oružje. Program je započet dizajniranjem poluautomatskih karabina na platformi Stonerove AR-15. Oružje je prvenstveno bilo namenjeno sportskim strelcima a nudilo se u širokoj lepezi kalibara – od .22l.r., .223 Remington, .300 Blackout, 9×19 mm, .308, do kod nas sada aktuelnog 6.5mm Grendel. Osim poluautomatskih varijanti, VREČEK je nudio i modele sa klasičnim repetiranjem kao i podvarijante u smislu ’’side cocking’’ ručice zatvarača.

VA 9GP

Kotnik trenutno na platformi AR-15 dizajnira poluautomatski pištolj VA 9GP (Vreček Agro, Arms 9 Glock Pistol) u kalibru 9x19mm, dužine 595 mm za sve vrste Glock-ovih okvira (u smislu kapaciteta), sa slobodnim zatvaračem, delovima od eloksiranog, praškasto bojenog aluminijuma, sa karbonskim kundakom i podkundakom. U planu je i poluautomatski pištolj VA9BP (Vreček Agro, Arms 9 Beretta Pistol). Nekim ljubiteljima manje upoznatim sa standardima EU možda nije jasno zašto se ovo oružje naziva pištoljem.

Naime, svako oružje kraće od 600 mm ili oružje sa cevi kraćom od 300 mm ubraja se u kratkocevno, odnosno, u pištolje. Kada oružje prelazi ove mere, računa se u karabine. Tako Vreček Agro proizvodi i nešto duži karabin u kalibru 9mm ali pod nazivom VA 9G – Vreček Arms 9×19 Glock (bez abrevijature za pištolj – P). Svakako je interesantno da ista firma na zahtev mušterija može uraditi terakota zaštitu ramova njihovih pištolja. Važno je napomenuti da su proizvodi Vreček Agro zastupljeni i na srpskom tržištu.

Terakota zastita VA
Terakota zastita VA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave