NaslovnaNovostiUkrajina dobija još 49 tenkova Abrams ali ne od SAD, iako Amerikanci...

Ukrajina dobija još 49 tenkova Abrams ali ne od SAD, iako Amerikanci na raspolaganju imaju preko 10.000 jedinica

Donosioci odluka na zapadu ne odustaju, a Ukrajina će dobiti još 49 tenkova M1A1SA Abrams. Ovi tenkovi, iako američke proizvodnje, neće stići iz SAD, već će biti poslati iz Australije, uz prethodni amin glavešina iz Vašingtona.

Desetine australijskih tenkova Abrams, koji će uskoro biti rashodovano, biće poslati Ukrajini u okviru vojnog paketa pomoći vrednog 245 miliona dolara, kako bi se naoružao Kijev.

Više od godinu dana nakon što je Kijev izrazio interes za zastarelu flotu tenkova M1A1 i nekoliko meseci nakon što je Australija odbila zahtev da donira svoje helikoptere Taipan, australijska vlada je potvrdila da će sada donirati 49 američkih tenkova.

Ovu objavu dao je australijski ministar odbrane Pat Konroj, dok je prisustvovao sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu. Sjedinjene Američke Države, koje poseduju intelektualna prava na tenkove Abrams prema ITAR-u (Međunarodni propisi o prometu oružja koji važe za sve, a u realnosti poštuju ih svi samo kada je oružje američko), morale su da odobre transfer pre nego što ih Australija može poslati Ukrajini.

abrams m1
abrams m1

Trenutno je transfer još u fazi planiranja. Navodno, australijskim tenkovima će trebati vremena da stignu u Ukrajinu zbog niza procedura. Smatra se da su ovi tenkovi značajno istrošeni nakon 17 godina aktivne službe u australijskoj vojsci.

To znači da će morati da se zamene istrošeni delovi i da budu podvrgnuti određenim remontima kako bi zadovoljili zahteve Vašingtona za upotrebu u uslovima na ukrajinskom frontu. Najverovatnije će ovi tenkovi prvo biti poslati u SAD radi ovih modernizacija.

Izveštaji iz različitih izvora sugerišu da su preko 20 američkih tenkova Abrams, ruske trupe već pretvorile u staro gvožđe. Prethodne informacije iz medija ukazuju na to da je polovina ovih tenkova potpuno uništena, dok su ostali pretrpeli značajna oštećenja i zahtevaju popravke.

Pod uslovom da ne bude dodatnih gubitaka tenkova Abrams pre dolaska australijskih tenkova i ako Kijev uspe uz pomoć Amerikanaca da popravi neki, Ukrajina bi mogla imati na terenu bataljon od 60 jedinica.

Ukrajinski ambasador u Australiji, Vasil Mirošničenko, pozdravio je donaciju Abrams tenkova iz Australije, opisujući taj potez kao „značajan doprinos“ koji će “spasiti živote u njegovoj zemlji”.

„Ovi tenkovi će biti ključni deo naše kopnene odbrane, a mi smo već koristili neke od ovih tenkova koje su nam ranije isporučili Amerikanci, tako da već imamo posade koje znaju kako da koriste ovu opremu“, izjavio je ovaj ambasador za američki ABC.

„Oklopna vozila i rakete koje koriste biće takođe od velike pomoći Ukrajincima na bojnom polju, posebno tamo gde gradimo linije odbrane.“

Savetnik za odbranu u Ukrajini, JC Dodson, koji je kumovao u početnim pregovorima za transfer australijskih Abrams tenkova, kaže da bi trebalo da stignu na front u kraćem vremenskom roku nego što je uobičajeno.

od 23. novembra do danas u zoni sukoba u ukrajini unisteno je 14 od 31 americkog tenka m1a1sa
od 23. novembra do 6. juna u zoni sukoba u ukrajini unisteno je 20 od 31 americkog tenka m1a1 sa abrams

„Jedan od jedinstvenih elemenata australijskih tenkova je to što su u prilično dobrom operativnom stanju. Činjenica da Ukrajinci već imaju nekoliko M1A1 tenkova u operativnoj zoni od saveznika sugeriše da postoji dobar logistički lanac, kao i određena obuka“, rekao je on.

Najnovija objava povećaće ukupnu vrednost vojne pomoći koju je Australija pružila Ukrajini od početka 2022. godine na preko 1,3 milijarde dolara, dok ukupna podrška vlade sada premašuje 1,5 milijardi dolara.

11 KOMENTARA

  1. Zivela slobodarska Rusija .Smrt fasizmu sloboda antifasistickom svetu.Ukraine nema i netreba da postoji takva kakvu je fasisti prave .Ukraina je bila tesko bolesna i umire polako.Nek joj je teska crna zemlja

  2. Решили су да жртвују 200000 клинаца од 18 година… Семе вам јебем погано… И ових 49 ће бити полупано и…још ако не буду ремонтовани у Кувајту како треба, а неће, већа мука него ћар!

    2
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave