NaslovnaNovostiVazduhoplovstvo SAD najavljuje baze za buduće B-21 Raider: Stelt bombarderi će igrati...

Vazduhoplovstvo SAD najavljuje baze za buduće B-21 Raider: Stelt bombarderi će igrati ključnu ulogu u strategiji odvraćanja

Sekretar američkog vazduhoplovstva Frenk Kendal zvanično je odredio drugu i treću bazu za novi američki bombarder B-21 Raider. Odabrane lokacije su, tim redosledom, Vajtman vazduhoplovna baza u Misuriju i vazduhoplovna baza Dajs u Teksasu.

Vazduhoplovna baza Elsvort u Južnoj Dakoti već je izabrana kao prva baza za smeštaj B-21.

„Nastavljamo da dostižemo ključne prekretnice u proizvodnom procesu B-21. Ovo nam daje agilno strateško sredstvo odvraćanja koje pruža odlučan odgovor po potrebi“, rekao je general Tomas Busijer, komandant komande za globalne udare vazdušnih snaga.

Bombarder B-21 Raider predstavlja veliki tehnološki napredak kao udarna platforma dugog dometa sposobna i za nuklearne i za konvencionalne misije.

Dok B-21 ne postane operativan, komanda za globalne udare vazduhoplovnih snaga će održavati svoju spremnost i sposobnosti za napade koristeći bombardere B-1 i B-2 koji su trenutno u upotrebi.

B-21 Raider je strateški bombarder nove generacije dizajniran da zadovolji potrebe američkog ratnog vazduhoplovstva za dugotrajne napade i nuklearno odvraćanje. Američko vazduhoplovstvo je stalno najavljivalo da će B-21 biti nešto manji od B-2, najskupljeg aviona na svetu, i da će imati manju nosivost naoružanja.

Ovaj stelt bombarder ima nosivost od 9.100 kg, što ga čini osnovnim sredstvom i za nuklearne i za konvencionalne operacije.

b 21 raider
b 21 raider

Sa dužinom od 16 metara i impresivnim rasponom krila od 40 metara, B-21 je pravilno dizajniran za misije dubokog napada dok mu stelt sposobnosti služe da izbegne neprijateljske odbrambene sisteme.

B-21 ima dva visoka, trouglasta vrata na svojoj gornjoj površini, po jedan sa svake strane (kao uši), koja se otvaraju da obezbede više vazduha motorima tokom operacija na zemlji, poletanja i sletanja. 

Činjenica da postoje samo dva, simetrično postavljena, sugeriše da postoje samo dva motora koji pokreću bombarder. Za B-2, koji ima četiri motora, postoje četiri slične karakteristike, te tako dolazimo do ovih zaključaka.

Što se tiče težine, B-21 prazan teži 31.751 kg, što ga čini relativno lakim za svoju kategoriju. Njegova sposobnost poletanja sa maksimalnom težinom od 81.647 kg naglašava sposobnost ovog bombardera da nosi značajnu količinu goriva i naoružanja, obezbeđujući prošireni operativni domet.

B-21 može imati tri odeljka za oružje: spojevi pokazuju jasne obrise vrata za glavni središnji odeljak, kao i vrata za pristup motoru. Između njih, još jedan set tankih vrata su vrlo verovatno dodatna u cilju ispuštanja oružja.

B-21 mora imati sposobnost da nosi najmanje tri specifična oružja: nuklearnu gravitacionu bombu B61-12, rezervno konvencionalno oružje za napad (SiAW) i raketu AGM-181 Long-Range Stand-Off (LRSO).

b 21 tokom probnog leta
b 21 tokom probnog leta

Što se tiče performansi, B-21 Raider može da dostigne brzinu veću od 0,8 Maha, što mu omogućava da se brzo kreće do ciljeva uz zadržavanje radarske „nevidljivosti“. Njegov napredni dizajn zasnovan je na najsavremenijim tehnologijama, nudeći veliku fleksibilnost za integraciju budućih sistema oružja.

Dakle, B-21 je predodređen da igra ključnu ulogu u strategiji odvraćanja Sjedinjenih Država u decenijama koje dolaze.

Američko vazduhoplovstvo neće dobiti više od 100 bombardera B-21 Raider, iako neki smatraju da im treba mnogo više. Bombarder je trenutno u maloj proizvodnji i testiranju leta, a isporuka se očekuje nakon 2025-te godine.

Međutim, u SAD postoje oni koji se sve češće pitaju da li je najnoviji bombarder B-21 Raider zaista avion 6. generacije? B-21 Raider je prvi novi američki bombarder u više od 30 godina, a skoro svaki aspekt programa je bio tajan

Zajedno, Northrop Grumman i Vazduhoplovstvo su se maksimalno potrudili da zaštite, kako tvrde, detalje programa kako bi “sprečili Kinu da dobije pristup tehnologiji oružja i napravi sličnu verziju, kao što su to uradili sa drugim naprednim američkim avionima kao što je F-35”.

bombarder b 21 raider
bombarder b 21 raider

Pentagon je saopštio u januaru 2024. godine da je nakon uspešnog probnog leta potpisao ugovor o serijskoj proizvodnji stelt bombardera B-21 Raider sa Nortrop Grumanom. Tako je avion ušao u masovnu proizvodnju samo 2 meseca nakon prvog leta u novembru 2023. godine.

2 KOMENTARA

  1. Koja budalastina odvracanje od koga imate 5000 nuklearnih bojevih glava sem toga ovaj avion nije defanzivno oruzije nego ofanzivno. Amerikanci vecinom imaju ofanzivno oruzije kao kao B21 i nosace aviona. B21 ce da sluzi da izbombarduju neku manju zemlju i ustpostave svoju demokratiju pokradu resurse

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave