NaslovnaNovostiAmeričko vazduhoplovstvo objavilo prvu fotografiju bombardera B-21 Raider tokom probnog leta

Američko vazduhoplovstvo objavilo prvu fotografiju bombardera B-21 Raider tokom probnog leta [FOTO]

Objavljena je prva slika B-21 Raider-a tokom probnog leta zajedno sa još dve nove slike stelt bombardera 6. generacije. Američko vazduhoplovstvo objavilo je prvu sliku na kojoj se vidi bombarder B-21 Raider koji je napravio Northrop Grumman u letu.

Fotografija je snimljena tokom jednog od probnih letova bombardera šeste generacije iz vazduhoplovne baze Edvards.

Novi stelt bombarder B-21 Raider trenutno prolazi testove leta u bazi vazduhoplovstva Edvards američkog vazduhoplovstva u Kaliforniji.

Međutim, američko ratno vazduhoplovstvo je bilo prilično šturo sa informacijama o napretku od prvog leta aviona i nije objavilo nijednu zvaničnu sliku. Do sada dostupne slike snimili su fotografi i entuzijasti koji su snimili bombarder B-21 Raider tokom priprema za njegov početni let.

Letno testiranje B-21 počelo je u vazduhoplovnoj bazi Edvards nakon prvog leta iz Air Force Plant 42 u Palmdejlu 10. novembra 2023. Uprkos tajnosti oko statusa bombardera, američke vazduhoplovne snage su priznale da je faza testiranja leta u toku.

Portparol američkih vazduhoplovnih snaga potvrdio je da je bombarder B-21 poleteo 17. januara 2024. godine, a govorilo se da će naredni letovi biti obavljeni krajem marta i početkom aprila, a nedavni let je potvrđen 4. aprila 2024. godine.

Dana 8. maja 2024, Endrju Hanter, izvršni direktor Odeljenja za nabavku američkog vazduhoplovstva, pružio je najnovije informacije o situaciji sa B-21 tokom svog saslušanja pred Komitetom Senata za oružane snage za modernizaciju vazdušnih snaga SAD.

b 21 raider
b 21 raider

Na pitanje senatora Marka Kelija o vazdušnoj komponenti nuklearne trijade, koja uključuje B-21 i nuklearnu raketu dugog dometa, Hanter je rekao: „Trenutno smo u fazi testiranja leta, program testiranja dobro protiče.”

„Radimo ono za šta su dizajnirani programi za testiranje leta, što nam pomaže da saznamo o jedinstvenim karakteristikama ove platforme, ali na veoma, veoma efikasan način“, rekao je direktor nabavke Vazduhoplovnih snaga Sjedinjenih Država (USAF).

Hanter nije dao više detalja o fazi testiranja leta, jer se to smatra veoma osetljivim informacijama. Slično tome, američko vazduhoplovstvo je ranije reklo da neće dati više detalja o rasporedu testiranja bombardera B-21 ili broju letova koje je letelica obavila. Međutim, Hanter je ipak izjavio da je program u toku i da je zadovoljan rezultatima.

,,Još uvek postoje neke ključne prekretnice koje treba postići ove godine i radujem se što ću razgovarati sa vama kada budemo mogli da izveštavamo o ovim naporima i da vam kažemo gde smo, ali od danas, napredak je postignut u vezi sa programom testiranja. Mislimo da smo na pravom putu “, dodao je Hanter u svom odgovoru senatoru Keliju.

692 miliona dolara za komad na poručenih 100

Ubrzo nakon početka testiranja leta, Northrop Grumman je dobio ugovor za početnu, nisku proizvodnju novog stelt bombardera B-21 Raider. Pentagon nije objavio detalje ugovora, ali kada bombarder uđe u službu, USAF je saopštilo da očekuje prosečnu cenu nabavke od 692 miliona dolara za svaki avion.

Broj aviona obuhvaćenih prvim ugovorom nije saopšten, iako se u nekim izveštajima nakon prvog leta navodi da bi mogao da pokrije do 21 avion . U vreme prvog leta, Nortrop Gruman je rekao da je šest aviona bilo u različitim fazama proizvodnje, uključujući i onu koja je već letela, a koja je nazvana „Cerberus“ (Kerber).

Prošlog meseca, načelnik štaba američkog ratnog vazduhoplovstva general Dejvid V. Olvin rekao je da možda neće kupiti više od 100 stelt bombardera B-21 Raider 6. generacije koji su trenutno planirani, jer bi se nešto novo sa efikasnijom tehnologijom moglo pojaviti do trenutka kada 100 bombardera bude izgrađeno i isporučeno.

australiji b 21 bombarderi potrebniji protiv kine od f 35
B-21

Dok je B-21 „budućnost naših bombarderskih snaga“, Olvin je rekao da bi se modernija i efikasnija tehnologija mogla pojaviti pre nego što se planirana proizvodnja B-21 završi, zbog čega Vazduhoplovstvo okleva da se obaveže na kupovinu više za sada, izveštava časopis Air & Space Forces.

Sto B-21 “je rekordni program”, rekao je Olvin. Northrop Grumman je glavni izvođač programa B-21.

„Mislim da nećemo doći do tog broja do sredine 2030-ih ili nešto kasnije“, rekao je on. „Mislim da ima i drugih tehnoloških napretka koje ćemo videti da bismo mogli da povećamo taj broj i imamo bolju kombinaciju… pre nego što se posvetimo tome da ovo bude platforma“ koja će služiti kao okosnica buduće flote bombardera.

Ukratko o B-21 Raideru, prvom bombarderu šeste generacije

Planirana konfiguracija je zaista leteće krilo u obliku slova „V“, kako je prvobitno opisano od strane Vazduhoplovstva, ali bez nazubljenog repa koji se vidi na B-2 Spirit, modelu na kojem je B-21 jasno zasnovan.

Raspon krila B-21 će verovatno biti oko 150 stopa (40 m), kraći od raspona krila bombardera B-2 od 52 stope, ali nešto veći od prethodnih procena. Čini se da je njegova dužina oko 17 metara, u poređenju sa 21 metar koliko je izmerio B-2. 

Američko vazduhoplovstvo je stalno govorilo da će B-21 biti nešto manji od B-2, najskupljeg aviona na svetu, i da će imati manji nosivost naoružanja.

B-21 ima dva visoka, trouglasta vrata na svojoj gornjoj površini, po jedan sa svake strane (kao uši), koja se otvaraju da obezbede više vazduha motorima tokom operacija na zemlji, poletanja i sletanja. 

Činjenica da postoje samo dva, simetrično postavljena, sugeriše da postoje samo dva motora koji pokreću bombarder. Za B-2, koji ima četiri motora, postoje četiri slične karakteristike, te tako dolazimo do ovih zaključaka.

bombarder b 21 raider
bombarder b 21 raider

B-21 može imati tri odeljka za oružje: spojevi pokazuju jasne obrise vrata za glavni središnji odeljak, kao i vrata za pristup motoru. Između njih, još jedan set tankih vrata su vrlo verovatno dodatna u cilju ispuštanja oružja.

B-21 mora imati sposobnost da nosi najmanje tri specifična oružja: nuklearnu gravitacionu bombu B61-12, rezervno konvencionalno oružje za napad (SiAW) i raketu AGM-181 Long-Range Stand-Off (LRSO). 

Misteriozni odeljci mogu biti namenjeni da nose SiAW, koji su namenjeni da unište neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane. Manja i tanja vrata odeljenja su verovatno u stanju da se brže otvaraju i zatvaraju, malo povećavajući na taj način prikrivenost kada se avion približi neprijateljskom zemaljskom radaru.

Američko vazduhoplovstvo planira da napravi stotinak B-21, koji imaju sličan oblik krila kao njegov prethodnik B-2 Spirit, ali će uključivati i neke napredne materijale, pogon i takozvanu „stelt“ tehnologiju koja će navodno pružiti odlučujuću prednost u borbi, a u planu je proizvodnja aviona u varijanti sa posadom i bez posade.

B-21 Raider je prvi novi američki bombarder u više od 30 godina, a skoro svaki aspekt programa je bio tajan

Zajedno, Northrop Grumman i Vazduhoplovstvo su se maksimalno potrudili da zaštite, kako tvrde, detalje programa kako bi “sprečili Kinu da dobije pristup tehnologiji oružja i napravi sličnu verziju, kao što su to uradili sa drugim naprednim američkim avionima kao što je F-35”.

B-21 Raider
B-21 Raider

Pentagon je saopštio u januaru 2024. godine da je nakon uspešnog probnog leta potpisao ugovor o serijskoj proizvodnji stelt bombardera B-21 Raider sa Nortrop Grumanom. Tako je avion ušao u masovnu proizvodnju samo 2 meseca nakon prvog leta u novembru 2023. godine.

5 KOMENTARA

  1. Nema na njemu ništa napredno B-21 je manja i jeftinija verzija B-2,ajmo kad će sedma generacija isto kao sa Vindovsem 7,8,10,11🤣

  2. Komšija šuplja glavo,niti babe niti snova,oboren je on i tom prilikom je poginula čitava posada koja je obuhvatala i inženjera leta!Ajde ne seri tupane,Posejdoni već nedeljama prate podmornice klase Ohajo(ohio ),kada ih pošalju na dno okeana američka strateška komanda gubi 90 procenata svoje moći!A ustaše ćemo smazati za doručak kada generala masters i konjice ne bude!

    1
    2
  3. Ovo avion šeste generacije!?Pa oni su stvarno ponudili,ovo je nešto poboljšani b2,avion koji je 30.5.1999g.,završio u gustoj hrastovoj šumi u Slavoniji(uskoro ponovo srpskoj zemlji)!

    26
    68

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave