NaslovnaNovostiUništena tri ukrajinska HIMARS lansera - Putin: Napredujemo ne u metrima već...

Uništena tri ukrajinska HIMARS lansera – Putin: Napredujemo ne u metrima već u kvadratnim kilometrima

Još jedno selo u nizu je zauzeto dok Rusi napreduju na Toreck. Rusko ubrzanje tempa u Dobasu menja situaciju na terenu, dovodeći Ukrajince u očaj, a Zapad na odluke koje bi čak mogle da izazovu svetski rat.

Stižu operativni izveštaji da su ruske snage ušle u selo Prečistovka. U Torecku su ruske snage preuzele kontrolu nad rudnikom Novaja i okolnim zgradama.

Borbe se trenutno vode u okolini, dok moskovske snage neprestano napreduju izazivajući paniku u Kijevu, posebno nakon jutarnjeg napada.

Na pravcu Ugledara, Oružane snage Rusije su konsolidovale svoje prisustvo ulaskom u selo Prečistovka. Ovaj potez se smatra važnim korakom u mogućem opkoljavanju Ugledara, koji bi mogao da postane ključni element u planovima za dalje ruske ofanzive na tom području.

Situaciju za ukrajinsku stranu komplikuje činjenica da su odbrambene linije na ovom području oslabljene zbog prebacivanja većeg broja jedinica u Donjeck. To je urađeno da bi se stabilizovao front, koji je bio ugrožen nakon nedavnih ruskih napada. Kao rezultat toga, snage koje su ostale na pravcu Ugledara prinuđene su da drže liniju suočene sa nedostatkom rezervi i sve većim pritiskom ruskih trupa.

Putinove izjave o napredovanju ruskih snaga ukazuju na mogući opšti ruski napad

U međuvremenu, Putin je održao intervju „razgovarajući o važnim stvarima“ u opštinskoj srednjoškolskoj ustanovi br. 20 u Kizilu, gde je odgovarao na pitanja učenika.

Kako prenose ruski mediji, ruski predsednik je naglasio da je ruska vojska u poslednje vreme postigla veliki uspeh u “oslobađanju Donbasa od ukrajinskih boraca”.

„Osim toga, sada ne govorimo o ruskom napredovanju od 200, 300 metara, već dugo nismo imali takav tempo napada u Donbasu, već kvadratnim kilometrima“, rekao je on.

Putin je istakao da Moskva ne može da dozvoli stvaranje neprijateljskih struktura u blizini zemlje koje kuju agresivne planove protiv nje i stalno pokušavaju da destabilizuju Rusiju, misleći i na baltičke zemlje, gde se pripremaju nemačke i britanske vojne baze.

Specijalizovani analitičari naglašavaju da se u izjavama ruskog predsednika krije mogući ruski generalni napad na Donbas, usmeren na Harkov, čije će zauzimanje Ukrajinu poslati za pregovarački sto.

U Sumiju uništena tri ukrajinska lansera HIMARS

Rusko vojno osoblje koristilo je visokoprecizne rakete da uništi tri lansera HIMARS u oblasti Sumi, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Kao rezultat izviđačkih aktivnosti Oružanih snaga Rusije, 20 kilometara jugoistočno od grada Sumi u oblasti naselja Ošojevka, zakamuflirani vatreni položaji MLRS sistema američke proizvodnje HIMARS koji pripadaju Oružanim snagama Ukrajine su uništeni“, navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je navelo da je komanda, nakon potvrde karakteristika cilja, odlučila da izvrši napade raketnim oružjem visoke preciznosti na položaje MLRS, ne otkrivajući sa čime je destvovano, međutim, prema video snimku iz drona i s obzirom na rastojanje, verujemo da je korišćen bio operativno taktički raketni kompleks Iskander-M.

Situacija sada, u vezi sa pregovorima o Ukrajini, može se uskoro promeniti, smatra ruski analitičar.

Lukašenko komentarisao ruski nuklearni štit

„Prisustvo ruskog nuklearnog štita sprečava SAD da preduzmu oštre mere protiv Rusije i Belorusije“, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na sastanku na Vitebskom državnom univerzitetu sa studentima visokoškolskih ustanova Vitebske oblasti.

„Da danas nema sovjetskog nuklearnog štita, koji je koncentrisan u Rusiji, mi ne bismo postojali. Danas [SAD] ne znaju šta da rade sa nama, ako pokušaju da budu oštriji, biće odgovora nuklearnim udarom. I to će uništiti celu planetu. I oni više ne žele da umru, jer imaju uhranjen i dobar život, već oni koji donose te odluke“, rekao je Lukašenko, a prenosi agencija BelTA.

RS-24 Jars
RS-24 Jars

Podsetimo, Kremlj tvrdi da radi na novoj nuklearnoj doktrini, prouzrokovanu akcijama Zapada u Ukrajini.

Rat u Ukrajini je u kritičnoj tački i nadolazeći ukrajinski poraz mogao bi da gurne Zapad na odluke koje bi čak mogle da izazovu svetski rat. Senatori u SAD iako u proseku imaju 65 godina, riskanti su kao da imaju 20, dok ih mlađi donosioci odluka slede, zapravo ni nevesni šta zaista predstavlja rat.

4 KOMENTARA

  1. Plavi ratnici sada napreduju u kvadratnim kilometrima, uskoro će se ići na Harkov – poslije toga slijede pregovori koji će biti bezuspješni. Dok se ne dođe do predgrađa Kijeva – svi pregovori sa ukro-nacistima će biti безуспјешни.

    20
    1
    • Do Lavova se mora doći, ne Kijeva. Treba nacistima slomiti kičmu i poniziti ih. A u Donbasu će ukro vojska biti uništena jer tu su locirani, ovo dalje je slabo branjeno. Kada ih sve pocmekaju u Donbasu dalje će ići 20 km dnevno ka Zapadu. Nikakvi pregovori sa NATO nacistima osim kapitulacija ukro vojske.

      15
      1
      • Pa treba pogledati tačno koliko ih je urokano, Rusi sve uništeno dokumentuju u HD videu amnogo ih je i u ruskom kuzeju unišzene NAZI paktaške opreme, možeš tamo uvek.da otputuješ i pogledaš ako imaš para,da uopšte igde otputuješ, za razliku od fašista koji lažu dok zinu.

        4
        1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave