NaslovnaNovostiKako su Ukrajinci pokušali da se dočepaju ruskog bombardera Tu-22M3? Rusi tvrde...

Kako su Ukrajinci pokušali da se dočepaju ruskog bombardera Tu-22M3? Rusi tvrde da su osujetili plan

Centar za odnose sa javnošću Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije saopštio je 08.07.2024. o sprečavanju pokušaja ukrajinskih specijalnih službi da regrutuju ruskog pilota radi otmice dalekometnog bombardera tipa Tu-22M3.

„FSB je zaustavio pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da izvedu operaciju otmice bombardera Tu-22M3 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i odlaska u inostranstvo, uz saučesništvo obaveštajnih službi zemalja članica NATO, koji su doprineli pripremi i sprovođenju ovog plana“, navodi se u saopštenju FSB, koje je preuzela agencija Interfaks.

Prema podacima koje su izneli predstavnici Centra za odnose sa javnošću Federalne službe bezbednosti, ukrajinske obaveštajne službe nameravale su da regrutuju ruskog vojnog pilota, koji je, u zamenu za sumu novca i dobijanje italijanskog državljanstva, morao da sleti bombarderom u Ukrajinu.

„Tokom operativne igre ruski kontraobaveštajci su dobili više informacija, što je pomoglo Oružanim snagama Rusije da nanesu udar na aerodrom Ozernoje ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva“, naveli su predstavnici FSB.

Kako smo već pisali leta 2022. godine, FSB je objavio sprečavanje slične operacije ukrajinskih specijalnih službi.

Tada su zaposleni u Glavnoj obaveštajnoj upravi (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine, „delujući u ime političkog rukovodstva svoje zemlje, pokušali da regrutuju nekoliko ruskih vojnih pilota, za novčanu nagradu i garancije dobijanja državljanstvo jedne od država Evropske unije“.

Televizijski kanal Rusija-24 je tada izvestio da ukrajinska obaveštajna služba planira da regrutuje ruske pilote sa frontalnih bombardera Su-24 i Su-34, kao i danas spomenutog bombardera dugog dometa Tu-22M3.

Podsetimo, početkom ove godine, u februaru, ruski pilot-izdajnik, koji je prebegao u Ukrajinu helikopterom Mi-8, pronađen je izrešetan u Španiji. Prošle godine u novembru mesecu, a prema ruskim izvorima, ukrajinski kapetan preleteo je na rusku stranu svojim lovcem Su-27.

ruski pilot izdajnik koji je prebegao u ukrajinu helikopterom mi 8 pronaden izresetan u spaniji
ruski pilot izdajnik koji je prebegao u ukrajinu helikopterom mi 8 pronaden izresetan u spaniji

Rusija je nedavno saopštila kako nudi nagradu od milion evra zapadnim i ukrajinskim pilotima koji sa svojim F-16 prebegnu na ruskom tlu. Obećavaju takođe da će pilotima pružiti sigurnost, anonimnost i nove identitete, uz povećanje plata ako dođu sa tovarom oružja F-16.

Nakon nekoliko neuspelih pokušaja sa obe strane, ali i ubistvom izdajnika pilota helikoptera, specijalnim službama će biti prilično teško da pronađu pilote koji su spremni da rizikuju život da bi oteli neki avion.

Tu-22 ukratko

Veruje se da Rusija ima oko 100 bombardera Tu-22M3. Međutim, podaci su kontroverzni, jer neki izvori kažu da je broj nešto veći od 60. Prema pisanju ruskih medija, Rusija će unaprediti 30 jedinica Tu-22M3 na nivo Tu-22M3M. Tu-22M je trenutno stacioniran u ruskim vazdušnim bazama Olenja, Bela, Djagilevo i Šajkovka.

Iako su Tu-22 arhaični bombarderi iz sovjetske ere, oni su u velikoj meri korišćeni za lansiranje starijih supersoničnih H-22 i još novijih varijanti H-32, koje su uglavnom moćne protivbrodske rakete i poznate su po gađanju ukrajinskih ciljeva i izazivajući široko rasprostranjena razaranja. Ovo bi verovatno moglo da objasni zašto su ovi bombarderi bili gađani.

Ukrajina je uglavnom imala ograničenu odbranu od ovih brzih projektila, što su ukrajinske vazduhoplovne snage priznale. Sa dolaskom odbrambenih baterija Patriot, protivvazdušna odbrana zemlje je donekle pojačana, ali su one stacionirane u i oko glavnog grada Kijeva, a primera radi Ukrajina je 1,7 puta veća od Nemačke.

tu 22
tu 22

Bombarderi T-95 i Tu-160 su glavni među ruskim strateškim bombarderima. Međutim, Tu-22M3 je značajna prednost s obzirom da je ukrajinski vazdušni prostor zasićen i da su krstareće rakete dugog dometa ispaljene iz ruskog vazdušnog prostora najbolja opcija Moskve da zadrži ukrajinsku vojsku na ivici.

Ruske Vazdušno-kosmičke snage [VKS] očekuju da popune svoj inventar modernizovanim bombarderima. U pitanju su modernizovani raketni bombarderi Tu-95MSM i Tu-22M3M. Saopštenje dolazi od general-potpukovnik Sergeja Kobilaša.

Modernizacija Tu-22 do nivoa „M3M“ traje već nekoliko godina. Tu-22M3M je trebalo da uđe u službu 2021. Bombarder je prvi let nakon modernizacije izveo krajem decembra 2019. godine.

Prema ruskim izvorima, Tu-22M3M je naslednik nekih tehnoloških rešenja iz Tu-22M4, modernizacije koju je Ministarstvo odbrane Rusije prekinulo godinama unazad. Rečeno je da će avionika i oprema biti ista kao kod Tu-160M.

Očekuje se da će Tu-22M3M koristiti unapređeni turboventilatorski motor Kuznjecov NK-32-02 sa dogrevanjem za veću bruto težinu i duži let. Novi unapređeni bombarderi Tu-22M3M mogu biti ponovo opremljeni sistemom za dopunu goriva u letu. Rusija je ukinula ovaj sistem pre mnogo godina, usled zahteva prema sporazumima o nuklearnom razoružanju između SAD i Rusije.

Razlog zašto Tu-22M3M izaziva veliko interesovanje je izjava gospodina Jurija Sljusara, šefa United Aircraft Corporation, da je ova modifikacija zapravo novi bombarder. Jedino što je ovaj avion nasledio od starijih verzija je trup, rekao je Slusar u intervjuu 2019. godine.

Gospodin Sljusar dodaje i da će Tu-22M3M imati mnogo veći borbeni potencijal. Pored nove avionike, bombarder dobija sisteme za elektronsko ratovanje, novi radar, novu zaštitu i novi sistem za prenos podataka. Prema pisanju ruskih medija, Tu-22M3M će dobiti novi, ergonomičniji kokpit, kao i poboljšani okvir aviona koji bi trebalo da traje i tri decenije.

h 32
h 32

Arsenal bombardera će činiti protivbrodsku raketu H-32, koja ima operativni domet od 600 km. Očekuje se da će i hipersonična raketa H-47M Kindžal postati deo arsenala bombardera. Prema nekim izvorima, Tu-22M3M će dobiti krstareće rakete velikog dometa vazduh-zemlja, ali se tačni model ne pominje.

Stiče se utisak da Tu-22M3M dobija sisteme i avioniku teškog strateškog bombardera Tu-160M. Dok je naoružanje Tu-22M3M veoma slično naoružanju drugog ruskog nosača raketa koji već učestvuje u ratu sa Ukrajinom – MiG-31K.

3 KOMENTARA

  1. To su fanatici nije ih briga šta bi se desilo sa Ukrajinom ako bi uspjeli ukrasti i lansirati nuklearku na recimo Moskvu

    15
    6

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave