NaslovnaNovosti9 ruskih najopasnijih bombardera Tu-95MS izveli masivan raketni napad na Ukrajinu prvi...

9 ruskih najopasnijih bombardera Tu-95MS izveli masivan raketni napad na Ukrajinu prvi put još od avgusta

Ujutru 8. decembra, devet bombardera Tu-95MS je krstarećim raketama H-101 napalo vojno-industrijske objekte kijevskog režima. Prema ukrajinskim izvorima, eksplozije su se dogodile u Kijevu i regionu – u oblasti Irpina i Borispolja.

U većem delu zemlje proglašena je uzbuna za vazdušnu opasnost. Ruski Tu-95MS izveo je masivan raketni napad na Ukrajinu prvi put od avgusta.

vazdusna opasnost 8 decembra
vazdusna opasnost 8 decembra

Prema pisanju medija, projektili su ušli u prestonicu Ukrajine iz oblasti Harkov i Čerkaska.

Ukrajinski izvori takođe izveštavaju o velikoj verovatnoći ponovljenih lansiranja, pošto se strateška avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije još uvek nalazi na linijama lansiranja.

Zanimljivo je da su Ruske Vazdušno-kosmičke snage poslednji put ovako velika lansiranja raketa izvele u avgustu ove godine. Od tada se ruska vojska ograničila na upotrebu bespilotnih letelica kamikaza „Geran“ i ređe lansiranja krstarećih raketa „Oniks“ i „Kalibar“

Obaranje Tu-95MS iznad Rusije – nemoguća misija

Jedna od suludih ideja koja se navodno pravda zaustavljanjem rata kako bi Rusija sela za pregovarački sto je obaranje bombardera iznad ruske teritorije. 

Ova teorija se često može naći u ukrajinskim medijima. Pojavljuje se uglavnom nakon izveštaja o predstojećem raketnom napadu iz Rusije.

Problem koji treba rešiti je kako oboriti bombarder, recimo Tu-95MS na geolokacionoj tački lansiranja ruskih krstarećih raketa. U pitanju je presretanje i obaranje rute koja počinje od Kaspijskog mora – pozicije koju Rusija najčešće koristi za udar na Ukrajinu.

Rusi veoma dobro poznaju PVO mogućnosti, pogotovo onih koji su sposobni da presretnu i obore T-95MS na udaljenosti od recimo 1.000 km. Ovakvi PVO sistemi dugog dometa ne postoje – ni u SAD, ni bilo gde u svetu, čak ni u Rusiji.

ruski bombarderi tu 95ms patrolirali nad vodama beringovog i ohotskog mora
ruski bombarderi tu-95ms

Najbliže nešto takvom operativnom dometu je možda najnoviji ruski sistem PVO S-500 Prometej. Domet ovog sistema je 800 km. Međutim ovo je maksimalni dozvoljeni opseg, pod strogo definisanim uslovima. Kao i svaki drugi sistem, u zavisnosti od neprijateljskog aviona u vazduhu, domet se generalno smanjuje.

S druge strane, SAD imaju sisteme Patriot i THAAD. Međutim oba ne mogu da dosegnu domet ni 800 km kamoli 1.000 km. Domet Patriot-a je oko 160 km, dok je THAAT-a 200 km. Ova dva sistema ne mogu doći do ruskih bombardera T-95SM sa lansirne tačke krstarećih raketa.

Drugi sistemi PVO razvijeni širom sveta su u granicama američkih, čak uglavnom i manjeg dometa. Tehnički je nemoguće oboriti bombarder iznad ruske teritorije. U pitanju je ovoga puta prednost velike teritorije. Geografija je veoma bitna za uspeh ili neuspeh operacije.

Najopasniji bombarder Tu-95MSM dobija novo naoružanje, motore, elektroniku

Dok je Rusija rasporedila svoj strateški bombarder Tu-95 u udarima po Ukrajini konvencionalnim projektilima, visoko modifikovana varijanta strateškog bombardera Tu-95 početkom godine je izvršila drugi probni let.

Tu-95MSM je prototip strateškog nosača raketa, visoko modifikovana varijanta Tu-95MS koja će značajno povećati efikasnost i pouzdanost bombardera. Tu-95MS je trenutno u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i čini oslonac ruske flote bombardera.

Osnovni model Tu-95 je prvi put poleteo 1952. godine i uveden je u službu sovjetskog ratnog vazduhoplovstva 1956. Originalni modeli Tu-95 su postepeno modifikovani tokom vremena. Tu-95MS je široko raspoređen u specijalnim vojnim operacijama Rusije, redovno nanoseći udare krstarećim raketama dugog dometa na infrastrukturu i vojne objekte u Ukrajini.

Letni test varijante Tu-95MSM dolazi u trenutku kada je Rusija intenzivirala svoj napad na Ukrajinu dok je istovremeno jačala svoju vojnu snagu. Na primer, očekuje se da će VKS dobiti nekoliko novih aviona i pomoćnih sistema u tekućoj godini.

Tu-95MSM je strateški bombarder sa četiri turboelisna motora Kuznjecov NK-12MPM proizvođača Tupoljev. Novi nadograđeni Tu-95MSM je takođe opremljen savremenim radarskim, navigacionim sistemom i odbrambenim kompleksom. Dizajneri su navodno razvili pogonski zupčanik za strateški bombarder koji generiše više obrtnog momenta bez povećane težine. Veruje se da proširuje domet strateškog bombardera i smanjuju vibracije motora na pola.

tu 95msm 1 1280x720 1
tu 95msm

Prvi let bombardera obavljen je u avgustu 2020. godine. Prema prethodnim izveštajima, unapređeni avion uključuje radar sa faznom rešetkom Novela-NV1.021, novi sistem za kontrolu leta i prikaz informacija i odbrambeni kompleks Meteor-NM2, sposoban da ometa protivničke zemaljske i avionske radare.

U poređenju sa varijantom aviona Tu-95MS, unapređena varijanta Tu-95MSM navodno je sposobna da nosi osam do deset više projektila pod svojim ojačanim krilima.

3 KOMENTARA

  1. Šta su sve”ludi Rusi”izmislili?
    Posebno je pitanje zašto i koliko su dali Hrvatima.Dobro je poznato kad je to bilo.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave