NaslovnaNovostiVKS na svoj najopasniji bombarder Tu-95MSM dodale još po dva nosača projektila

VKS na svoj najopasniji bombarder Tu-95MSM dodale još po dva nosača projektila

Vazdušno-kosmičke snage [VKS] Ruske Federacije započele su modernizaciju strateškog bombardera Tu-95, verzija MSM. Ruski mediji javljaju da se modernizacija radi o povećanju borbene sposobnosti bombardera. Reč je o integraciji četiri dodatna podkrilna pilona za nošenje krstarećih projektila.

Ranije su ovi bombarderi mogli da nose ukupno 4 krstareće rakete H-101 ili H-102. Ove rakete mogu biti opremljene konvencionalnom bojevom glavom ili nuklearnom. Nakon nadogradnje, Tu-95MSM će moći da nosi dve dodatne rakete ispod svakog svog krila, piše sajt bulgarian-military. To je osam projektila ovog modela.

Stručnjaci ističu da je ovo jedna od retkih modernizacija ovog bombardera, pre svega što se tiče spoljne nosivosti. Najverovatnije je, kažu stručnjaci, rat u Ukrajini razlog zašto se Ministarstvo odbrane odlučilo na takvu modernizaciju.

Bombarder Tu-95MSM sa novim oružjem, elektronikom i motorima

Dok je Rusija rasporedila svoj strateški bombarder Tu-95 u udarima po Ukrajini konvencionalnim projektilima, visoko modifikovana varijanta strateškog bombardera Tu-95 početkom godine je izvršila drugi probni let.

Saopštenje za štampu koje je objavila United Aircraft Corporation (UAC) 16. januara otkrilo je da je strateški raketni nosač Tu-95MSM izveo novi probni let. UAC je tvrdio da su tokom leta ispunjeni svi utvrđeni parametri i da su pregledani poboljšani sistemi aviona, prenele su RIA Novosti.

tu 95
tu 95

„U okviru programa testiranja, izvršen je još jedan let duboko modernizovanog nosača rakete Tu-95MSM. Tokom leta izvršene su neophodne provere sistema i opreme“, navodi se u saopštenju UAC. Radove na Tu-95MSM zajednički izvode stručnjaci iz Tupoljeva i Berijeva.

Tu-95MSM je prototip strateškog nosača raketa, visoko modifikovana varijanta Tu-95MS koja će značajno povećati efikasnost i pouzdanost bombardera. Tu-95MS je trenutno u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i čini oslonac ruske flote bombardera.

Osnovni model Tu-95 je prvi put poleteo 1952. godine i uveden je u službu sovjetskog ratnog vazduhoplovstva 1956. Originalni modeli Tu-95 su postepeno modifikovani tokom vremena. Tu-95MS je široko raspoređen u specijalnim vojnim operacijama Rusije, redovno nanoseći udare krstarećim raketama dugog dometa na infrastrukturu i vojne objekte u Ukrajini.

Letni test varijante Tu-95MSM dolazi u trenutku kada je Rusija intenzivirala svoj napad na Ukrajinu dok je istovremeno jačala svoju vojnu snagu. Na primer, očekuje se da će VKS dobiti nekoliko novih aviona i pomoćnih sistema u tekućoj godini.

Tu-95MSM je strateški bombarder sa četiri turboelisna motora Kuznjecov NK-12MPM proizvođača Tupoljev. Novi nadograđeni Tu-95MSM je takođe opremljen savremenim radarskim, navigacionim sistemom i odbrambenim kompleksom. Dizajneri su navodno razvili pogonski zupčanik za strateški bombarder koji generiše više obrtnog momenta bez povećane težine. Veruje se da proširuje domet strateškog bombardera i smanjuju vibracije motora na pola.

tu 95msm 1 1280x720 1
tu 95msm

Prvi let bombardera obavljen je u avgustu 2020. godine. Prema prethodnim izveštajima, unapređeni avion uključuje radar sa faznom rešetkom Novela-NV1.021, novi sistem za kontrolu leta i prikaz informacija i odbrambeni kompleks Meteor-NM2, sposoban da ometa protivničke zemaljske i avionske radare.

U poređenju sa varijantom aviona Tu-95MS, unapređena varijanta Tu-95MSM navodno je sposobna da nosi osam do deset više projektila pod svojim ojačanim krilima.

Jedan bombarder Tu-95 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS) pretrpeo je značajnu štetu kada je 5. decembra ukrajina dronovima napala bazu Engels u kojoj se nalazi. Letelica je tada premeštena na istok.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave