NaslovnaNovostiRuska vazdušna baza Engels na udaru drona? Dva aviona u plamenu

Ruska vazdušna baza Engels na udaru drona? Dva aviona u plamenu

Nepoznati dron je napao aerodrom u Saratovskoj oblasti. Reč je o aerodromu u Engelsu, gde se baziraju strateški bombarderi, koji izvode raketne udare na Ukrajinu. Video navodne eksplozije objavili su razni ruski Telegram kanali.

Prema preliminarnim podacima, 5. decembra ujutru nepoznati avion se srušio na pistu lokalnog aerodroma. Tada se začula eksplozija, koju su snimile spoljne kamere za video nadzor. To se dogodilo oko 6 sati ujutru po lokalnom vremenu.

Usled udara su navodno oštećene dve letelice, mada se ne zna tačno koje. Dve osobe su takođe povređene i prebačene u lokalnu bolnicu. Za sada nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo.

Još 1. decembra su se pojavili novi satelitski snimci vazdušne baze Engels, koja se nalazi 14 kilometara istočno od Saratova.

Na satelitskim snimcima su jasno vidljivi bombarderi Tu-95 i Tu-160. Na snimku vidimo 12 bombardera i to: osam bombardera Tu-95 i šest bombardera Tu-160.

Foto Maxar

Pored toga, satelitski snimci pokazuju prisustvo najmanje pet teretnih aviona u blizini. Vide se i kolica za nošenje krstarećih projektila, što sugeriše da su teretni avioni dopremali municiju za bombardere.

Engels-2 je glavna vazdušna baza ruskih strateških bombardera. Glavni dom je 121. gardijskom teškom bombarderskom avijacijskom sevastopoljskom puku, koji deluje upravo sa bombarderima Tu-160M, kao i 184. teški bombarderski avijacijski puk, čiji piloti služe bombarderima Tu-95M. Od početka rata, Rusija je nekoliko puta koristila bazu kao polaznu tačku za bombardovanje Ukrajine.

Vojni analitičari i stručnjaci kažu da na pisti stoje bombarderi natovareni krstarećim projektilima i bombama. Njihovo mišljenje diktira i činjenica da su kolica za nošenje krstarećih raketa takođe izneta u vreme kada su teretni avioni već prezimili. Najverovatnije, kažu stručnjaci, u narednim satima ili danima Ukrajina će ponovo biti izložena masovnim ruskim raketnim napadima.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave