NaslovnaNovostiRusija premešta svoju flotu nuklearnih bombardera iz baze Engels na Daleki istok

Rusija premešta svoju flotu nuklearnih bombardera iz baze Engels na Daleki istok

Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) su navodno premestile svoje dalekometne bombardere Tu-95 sa nuklearnim oružjem na bezbednu lokaciju na Dalekom istoku, nekoliko dana nakon što je Ukrajina izvela drugi napad na bazu ruskog vazduhoplovstva.

Izvori iz ukrajinske vlade tvrde da je najmanje šest aviona Tupoljev Tu-95 „Medved“ iz ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga dalekometne avijacije prebačeno iz vazdušne baze Engels-2 u avio-bazu Ukrajinsko-Seriševo nakon tri serije udara dronova.

Dok se Engels-2 nalazi 600 kilometara istočno od teritorije pod kontrolom Ukrajine, Ukrainka-Seriševo je udaljeno preko 6.000 kilometara od Ukrajine.

U bazi u Amurskoj oblasti u Rusiji, gde su bombarderi prebačeni, smešteni su 326. divizija teških bombardera i 182. teški bombarderski avijacijski puk koji takođe ima Tu-95.

Rusija je 26. decembra objavila da je sprečila još jedan od napada dronom na vazdušnu bazu Engels-2 tako što je oborila neprijateljski dron. Međutim, trojica vojnika na licu mesta poginula su od olupine masivnog drona.

Satelitski snimci dobijeni od strane The War Zone nakon incidenta otkrili su da nijedan od bombardera T-95 ili T-160 nije oštećen u navodnom ukrajinskom napadu. Međutim, fotografije su takođe pokazale smanjenje aktivnosti aviona usled ponovljenih napada dronovima i snega.

Engels-2

Satelitski snimci nakon napada 5. decembra na dve ruske vazdušne baze otkrili su da se najmanje jedan strateški bombarder ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga Tu-95 zapalio i pretrpeo štetu.

Avioni T-95 i Tu-160 su glavni oslonci ruskih strateških bombardera. Ovo je bio prvi bombarder Tu-95 oštećen u ukrajinskom sukobu. Iako avion nije bio potpuno uništen, verovatno je prebačen u hangare za popravku.

ukrajinski tu 141 striz verovatno kotiscen za napad na ruske vazdusne baze
ukrajinski Tu-141 Striž kotiscen za napad na ruske vazdusne baze

Iako rusko ministarstvo odbrane nije identifikovalo dron koji je korišćen u napadima, saopštilo je da je napad 5. decembra izveden pomoću drona iz sovjetske ere modifikovanog od strane diverzanata i naoružan eksplozivom. Tada smo ustanovili da je to bio izviđački dron Tu-141 Striž, sa modifikacijama kao kod onog koji je greškom, poslat od strane ukrajinaca, završio u Zagrebu još u martu 2022 godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave