NaslovnaNovostiPoleteo nadograđeni ruski nuklearni bombarder Tu-160M „Beli labud“

Poleteo nadograđeni ruski nuklearni bombarder Tu-160M „Beli labud“

Ujedinjena avio-kompanija Rusije, deo državne korporacije Rostec, saopštila je ranije ove nedelje da je drugi strateški raketonosni bombarder Tupoljev Tu-160M prvi put poleteo nakon nadogradnje.

U saopštenju, pres-služba UAC saopštava: „Još jedan unapređeni strateški bombarder Tu-160M koji je razvila kompanija Tupoljev izvršio je svoj debitantski let“, preneo je TASS.

Avion je navodno izveo manevre koji su omogućili testiranje njegove upravljivosti i stabilnosti u vazduhu. Piloti su takođe proverili kvalitet ugrađene radio-elektronske opreme i pokazali kako funkcionišu sistemi i motori aviona.

Tu-160M

U januaru ove godine, tada potpuno novi strateški raketni bombarder Tupoljev Tu-160M izveo je svoj prvi let. Avion je poleteo sa aerodroma Kazanskog, u sklopu kompanije Tupoljev.

Tu-160M je dizajniran da koristi nuklearno i konvencionalno naoružanje za napad na neprijateljske ciljeve na udaljenim lokacijama. Prema pisanju ruskih medija, Tu-160M je trenutno najveći vojni supersonični avion.

Jarko beli reflektujući premaz koji pokriva ceo okvir aviona dao je avionu nadimak „Beli labud“. Iako avionu daje uglađen i elegantan izgled, premaz je napravljen da zaštiti posadu u slučaju lansiranja nuklearnog tereta.

Tu-160M je unapređena varijanta bombardera Tu-160. On je okosnica aviona dugog dometa ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, zajedno sa bombarderima Tu-95MS. VKS je koristio ove bombardere u sukobu koji je u toku da pogodi ciljeve duboko na teritoriji Ukrajine.

Tu-160 je ušao u upotrebu u Sovjetskom Savezu kasnih 1980-ih, a ostao je u proizvodnji do 1995. godine.

Da bi poboljšao sposobnosti VKS za strateške bombardere u vreme rastućih tenzija sa Zapadom i da bi nadoknadili kašnjenja u programu PAK-DA, početa je proizvodnja Tu-160M 2015.

Engels

Uzgred, Tu-160M je izveo svoj prvi let nekoliko nedelja nakon što su ruska vazduhoplovna baza Engels u Saratovskoj oblasti i vazdušna baza Djagilevo u Rjazanju bila napadnuta navodno od strane ukrajinskih dronova. U ovim vazdušnim bazama, koje se nalaze duboko unutar ruske teritorije, smešteni su strateški bombarderi Tu-95 i Tu-160.

https://www.youtube.com/watch?v=oNu0RsGgpeM
IzvorTASS

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave