NaslovnaNovostiUkrajinski Tu-141 Striž verovatno kotišćen za napad na ruske vazdušne baze

Ukrajinski Tu-141 Striž verovatno kotišćen za napad na ruske vazdušne baze

Ukrajina je napala dve vazdušne baze u Rusiji, ujutro 5. decembra 2022. godine, koristeći bespilotne letelice sovjetske proizvodnje – Djagilevo u oblasti Rijazanj i Engels u Saratovskoj oblasti sa idejom da se onesposobe ruski avioni velikog dometa.

U obe vazdušne baze nalaze se elementi ruske flote strateških bombardera koji su periodično gađali Ukrajinu ciljajući ukrajinsku infrastrukturu za komandu i kontrolu, komunikaciju i proizvodnju energije.

Prema ruskom MO, ruske snage protivvazdušne odbrane presrele su ukrajinske bespilotne letelice, koje su letele na maloj visini.

„Udes i eksplozija olupine na ruskim aerodromima izazvala je manja oštećenja oklopa trupa dva aviona. „Tri ruska radnika zadužena za održavanje na aerodromu su zadobila smrtonosne povrede.

Još četiri ranjena vojnika prebačena su u medicinske ustanove gde im je pružena sva neophodna medicinska pomoć.

U saopštenju ruskog MO nije preciziran tip bespilotne letelice koja je korišćena za napad, ali se kroz izjavu provlači termin „bespilotne letelice sovjetske proizvodnje“ u opisu letelica, najverovatnije misleći na dron Tupoljev Tu-141 Striž kojim je Ukrajina počela da se naoružava od 2014.

Očigledno, kampanja ruskog bombardovanja nije poremećena, barem ne značajno, jer su, prema ruskom MO, „oko 15 časova (po moskovskom vremenu) sistem komandovanja i upravljanja i prateći objekti odbrambenog kompleksa, komunikacioni čvorovi, elektrane i vojne jedinice Ukrajine su gađane visoko preciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa.

Da je udar bio uglavnom teatralnog karaktera, vidi se i iz tvita prepunog sarkazma ukrajinskog predsednika Mihaila Podoljaka da je Kremlj trebalo da zna da „ako se nešto lansira u vazdušni prostor drugih zemalja, pre ili kasnije će se nepoznati leteći objekti vratiti na polaznu tačku.”

tu 223m
TU-223M

ISW, u svom izveštaju, ističe razočarenje koje su objavili neki ruski telegram kanali i vojni blogeri zbog davanja na značaju ukrajinskog udara i veličanju samo čina. Činjenica je da ruski telegram kanali i vojni blogeri često reaguju emotivno.

Ribarov telegram kanal, u jednom takvom emotivnom odgovoru, kritikovao je rusko vojno rukovodstvo jer nije naučilo lekciju iz prošlih ukrajinskih napada.

„Ovce u pozadini nastavljaju da pokazuju svoju apsolutnu nepodobnost. Ni Saki na Krimu, ni Vereće u Pskovskoj oblasti, pa čak ni pokušaj dronova na Šajkovku (gde se nalaze Tupoljev Tu-22M3) ništa nisu naučili ove ljude.

Odnosno, bio je očigledan trend udara na aerodrome Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, a još više na avijaciju raketama dugog dometa.

Izveštaj ISW-a takođe naglašava neosnovane spekulacije da su dronovi koji su napadali možda lansirani iz unutrašnjosti Rusije, najverovatnije sa namerom da izazovu nelagodu i paniku među ruskim građanima.

Svakako da bespilotne letelice, projektili i avioni mogu lako da prodru u tuđi vazdušni prostor, koristeći kofiguraciju terena, letenje tik uz tlo, rutiranje kako bi izbegli radare, tačke posmatranja, naseljena područja itd. Na našim prostorima najpoznatiji je primer istog modela Ukrajinskog Striža koji je završio čak u Zagrebu. Samo dojave duboko usađenih obaveštajnih operativaca mogu pomoći u sprečavanju takvih napada.

Zagrebački Striž

Ukrajina je još jednom pokazala svoju sposobnost da udari duboko u Rusiju s vremena na vreme koristeći Striž, nanoseći određenu štetu. Međutim, sposobnost Ukrajine je ograničena brojem dronova Striž koji su ostali na zalihama. Jučerašnji napad ni na koji način ne može promeniti nešto vec isljučivo služi propagandi.

IzvorForbes

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave