NaslovnaAnalitikaVrišteći orlovi i Krim na istoj obali

Vrišteći orlovi i Krim na istoj obali

Najviši ukrajinski zvaničnici sve češće izjavljuju da će Krim uskoro biti pod kontrolom Ukrajine – čak do kraja ili početkom sledeće, 2023. godine. Volodimir Zelenski se više puta vraćao na tu temu: u oktobru je poručio evropskim i američkim liderima: ”Definitivno ćemo osloboditi Krim”. Njegov glavni savetnik Andrij Jermak (Андрій Борисович Єрмак) izjavio je za POLITICO tokom Međunarodnog bezbednosnog foruma u ​​Halifaksu (Halifax International Security Forum, 18-20. novembar) da je siguran kako će kampanja za povratak Krima biti uspešna.

101 posle 80 godina ponovo u evropi foto staff sgt malcolm cohens ashley
101 posle 80 godina ponovo u evropi foto: staff sgt malcolm cohens ashley

Istina, general Mark Mili (Mark Alexander Milley), predsednik Združenog generalštaba SAD, doveo je u sumnju sposobnost Ukrajine da povrati poluostrvo vojnim putem. Na konferenciji za štampu u Pentagonu, 16. novembra, otprilike je izjavio da je vrlo mala verovatnoća da se u skoroj budućnosti realizuje ukrajinska vojna pobeda definisana kao izbacivanje Rusa sa kompletne teritorije Ukrajine, uključujući i Krim. 

iskrcavanje 101 bazdusno desantne u bazi mihail kogelničanu
Iskrcavanje 101 bazdusno-desantne u bazi Mihail Kogelničanu

No, Bela kuća nikada nije odustala od izjave Džoa Bajdena od 26. februara da je Krim – Ukrajina. Isto tako, pomalo se zaboravlja da su američke snage u Rumuniji, na obalama Crnog mora, ne tako daleko od Krima.

Još 27. oktobra analitičar Drago Bosnic je ukazao na zajedničke američko-rumunske vežbe, prisustvo američkih vojnih snaga u Rumuniji i neke politički ne mnogo oprezne izjave ondašnjih vojnika i političara.

amblem 2 brigade

U junu 2022, SAD su pokrenule novi krug ”Operacije Atlantska Odlučnost” (Atlantic Resolve). U suštini, radi se o programu pokrenutom još u aprilu 2014, a značio je rotaciju američkih borbenih snaga u Evropi i Africi. Ove godine, u američki V Korpus (U.S. Army V Corps) raspoređen u Evropi upućen je borbeni tim 2. brigade 101. vazdušno-desantne divizije. U načelu, u sastav Petog korpusa ulaze 2. konjički puk (2d Cavalry Regiment), 12. borbena vazduhoplovna brigada (12th Combat Aviation Brigade) i 41. poljska artiljerijska brigada (41st Field Artillery Brigade) a rotirajuće jedinice su 101. vazdušno desantna divizija ”Vrišteći orlovi” (101st Airborne Division – Air Assault “Screaming Eagles”) i 1. pešadijska divizija ”Velika crvena prva” (1st Infantry Division “The Big Red One”).

amblem rumunske 9 mehanizovane brigade

U junu ove godine oko 4700 vojnika iz 101. vazdušno-desantne divizije je iz matične baze Fort Kembel u Kentakiju raspoređeno u evropske zemlje-članice NATO. Pri tome, u regione Rumunije u blizini granice sa Ukrajinom upućen je borbeni tim Druge brigade 101. vazdušno-desantne divizije (2nd Brigade Combat Team). Ova trupa je 30. jula 2022. godine sa 9. mehanizovanom brigadom Oružanih snaga Rumunije izvela demonstracije vazdušnog napada u 57. vazduhoplovnoj bazi ”Mihail Kogelničanu” (Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”). 

amblem vojne baze kogalniceanu

Borbeni tim Druge brigade 101 vazdušno-desantne divizije (2nd Brigade Combat Team, 101st Airborne Division – Air Assault) čine: Prvi  i Drugi bataljon 502. pešadijskog puka (2nd Battalion, 502nd Infantry Regiment “Strike Force” and 1st Battalion, 502nd Infantry Regiment “First Strike”), Prvi bataljon 26. pešadijskog puka (1st Battalion, 26th Infantry Regiment “Blue Spaders”), Prvi bataljon 75. konjičkog puka (1st Battalion, 75th Cavalry Regiment “Widowmakers”), Prvi bataljon 329. poljskog artiljerijskog puka (1st Battalion,  320th Field Artillery Regiment), “Raptor” bataljon 39. inženjerijske brigade (39th Brigade Engineer Battalion “Raptor”) i bataljon za podršku “Performans” 526. brigade (526th Brigade Support Battalion “Performance”).

Devetu rumunsku mehanizovanu brigadu “Marašešti” (Brigada 9 Mecanizată “Mărășești”) čine

amblem 101 vazdusno desantne divizije

341. pešadijski bataljon ”Velike bele ajkule” sa štabom u Topraisaru kod Konstance (Batalionul 341 Infanterie ”Rechinii Albi”, bataljon sa borbenim iskustvima iz Afganistana i Iraka), 348. PA bataljon ”Dobrudža” (Batalionul 348 Apărare antiaeriana ”Dobrogea”) iz Murfatlara kod Konstance. 345. artiljerijski bataljon ”Tomis” (Batalionul 345 Artilerie ”TOMIS”) iz Medžidije (Medgidia), 168. logistički bataljon ”Crno More” (Batalionul 168 Logistic ”Pontus Euxinus”) iz Konstance, 911. pešadijski bataljon ”Konstanca” (Batalionul 911 Infanterie ”Capidava”) iz Medžidije i 912. tenkovski bataljon ”Mala Skitija” (Batalionul 912 Tancuri ”Scythia Minor”) opremljen  samohotkama T-55 (ЗСУ-57-2 ?) i protivavionskim samohodnim oklopnim topovima ”Gepard” (Flugabwehrkanonenpanzer Gepard) sa topovima 2×35mm L/90 Zwillingsmaschinenkanonen Oerlikon

Inače, ”manevrima” su prisustvovali general-major Džozef Patrik Mekgi (Joseph Patrick McGee) i rumunski premijer Nikolae Čuke (Nicolae Ciucă). 

Komandant borbenog tima 2. brigade, pukovnik Edvin Mataides (Edwin Matthaidess), napomenuo je da su njegove trupe, raspoređene u Rumuniji, ”budno pratile ruske snage, po prikupljenim podacima pripremile ciljeve za vežbanje i izvele vežbe koje su tačno reprodukovale ono što bi se desilo u ratu.” 

Pozivajući se na štab 101. divizije,  CBS News je 21. oktobra preneo vest da su američke snage ”spremne da uđu u Ukrajinu” u slučaju daljih tenzija između Moskve i Kijeva ili napada na neku državu članicu NATO. ”Spremni smo da branimo svaki pedalj NATO tla”, rekao je zamenik komandanta divizije brigadni general Džon Lubas (John Lubas). Ako dođe do eskalacije sukoba ili bilo kakvog napada na neku od članica NATO, ”potpuno smo spremni da pređemo granicu i uđu u Ukrajinu”. General Lubas je opisao svoje trupe kao ”potpuno raspoređene”  i ”spremne”  za borbu protiv ruskih snaga u Ukrajini. “Ovo nije priprema za obuku, ovo je za nas borbena priprema. Moramo da budemo spremni za borbu još u toku ove večeri (ako zatreba)”, rekao je Lubas. (…”ready to fight tonight,” and while they’re there to defend NATO territory, if the fighting escalates or there’s any attack on NATO, they’re fully prepared to cross the border into Ukraine..). 

Inače, američke i rumunske snage su izvodile vežbe na samo šest kilometara od granice Rumunije sa Ukrajinom. Simulirane su – borbene operacije protiv ruskih trupa. Nepotrebno je reći da takve akcije u Moskvi sigurno nisu bile primljene blagonaklono. Ovo posebno važi kada je reč o izjavama poput one generala Lubasa. Kako Rusija nikada nije pretila nijednoj državi članici NATO, a pogotovo Rumuniji, takva retorika je samo izazivala bespotrebnu eskalaciju tenzija sa Moskvom. Pretnja da su američke trupe ”spremne da uđu u Ukrajinu” je još opasnija, pošto kijevski režim zvanično nije član NATO saveza. Lubas je verovatno propustio da je u toku večeri 10. marta, na Zagreb, prestonicu Hrvatske – članice NATO, pala (još uvek nepoznatog porekla?) BPL Tu-141 “Striž”. Opet u večernjim časovima, 15. novembra, dve rakete S-300 pale su na Pševudov u Poljskoj, takođe članici NATO. I. na sreću, u oba slučaja nije aktiviran ni član 4. ni član 5. niti se pokazalo “potrebnim da se pređu granice Ukrajine” 

Rumunski general-major Lulian Berdila rekao je za CBS News da ga prisustvo američkih trupa podseća na Drugi svetski rat. ”Imati američke trupe ovde, isto je kao da ste imali saveznike u Normandiji pre iskrcavanja u junu 1944”. Ova izjava jednog rumunskog generala je, blago rečeno, nepromišljena jer je očito ispustio iz vida angažovanje rumunse vojske u invaziji na SSSR 1941. i njihov tragičan slom pod Staljingradom. 

vojna baza kogalniceanu
vojna baza kogalniceanu

Koliko je situacija ozbiljna ukazuje i podatak da 101. divizija nije bila raspoređena u Evropi još od kraja Drugog svetskog rata. Prema generalu Lubasu, 101. je laka pešadijska divizija, prvenstveno pogodna za desantno-vazdušne operacije. Njena misija uključuje ”planiranje, koordinaciju i izvođenje operacija vazdušnog napada veličine bataljona za preuzimanje kontrole nad neprijateljskim terenom”. Divizija je obučena da ”izvodi operacije ubacivanjem visoko mobilnih timova, sposobnih da prelaze velike udaljenosti, bore se iza neprijateljskih linija i rade u neprijateljskom okruženju sa ograničenim resursima i uništenom infrastrukturom”. Divizija se fokusira na mobilnost na bojnom polju i za sprovođenje operacija u saradnji sa “lokalnim snagama” iza neprijateljskih linija. Ova izjava je takođe problematična ako se uzme u obzir broj diverzija na Krimu, uključujući i Kerčki most.

Doduše. ne mora da znači da 101-va ikoga ugrožava. Možda upravo iz bespilotnog čamca ili podmornice (nije baš jasno šta je) kamere MI-6 i SAS tajno snimaju rumunskog i američkog vojnika iz 341. pešadijskog bataljona i Prvog bataljona 502. pešadijskog puka kako na peščanoj plaži Konstance razmenjuju uspomene iz Afganistana. I – čamac/podmornica bez pilota produžava ka Kerču…….

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave