NaslovnaNovostiRuski pilot-izdajnik, koji je prebegao u Ukrajinu helikopterom Mi-8, pronađen izrešetan u...

Ruski pilot-izdajnik, koji je prebegao u Ukrajinu helikopterom Mi-8, pronađen izrešetan u Španiji

Glavna obaveštajna uprava Ukrajine (GUR) je 19. februara potvrdila smrt ruskog pilota izdajnika Maksima Kuzmina, koji je oteo vojni helikopter Mi-8AMTŠ iz Rusije i prevezao se u Ukrajinu.

Tvrdnja je usledila nakon izveštaja nekih diskutabilnih španskih medija o ubistvu „Ukrajinca“ u Alikanteu, u gradu La Viljahojosa, 13. februara. Leš čoveka koga su španski mediji nazivali jednostavno Ukrajina”. Žrtva je imala 33 godine, iako je Kuzminov imao 28 godina.

Prvi koji je povezao smrt „33-godišnjeg Ukrajinca” i 28-godišnjeg Kuzminova bio je lažni italijanski portal zamišljen da izgleda kao novine španski Il Corrispondente, kreiran 2023. godine.

O incidentu je nakon toga pisao list ABC, koji je izvestio o ubistvu 28-godišnjeg Ukrajinca. Kuzminov je upucan i na njegovom telu je pronađeno najmanje šest rana od metaka. Njegovo telo pronađeno je na rampi u garaži u malom gradu La Viljahojosa.

Kuzminov je navodno upucan sa 12 metaka, a zatim ga je pregazio automobil. Njegove komšije su tvrdile da se prethodno „stranac ponašao nedolično, često vikao“.

Incident je preneo i telegram kanal Eureka news, koji je ubrzo iz nepoznatog razloga obrisao ovu vest. Eureka news, pozivajući se na izvore u agencijama za sprovođenje zakona, izveštava da je Kuzminov nedavno imao ozbiljne probleme sa alkoholom i ilegalnim supstancama.

Ukrajinski mediji su u velikoj meri delili priču o navodnoj smrti Kuzminova i objavili nove detalje koje je izvestila Glavna obaveštajna uprava Ukrajine.

Ukrajinska pravda, možda čak i glavni medij koji koriste ukrajinske službe, citirala je izveštaj GUR-a. Ukrajinske službe potvrdile su da je prebegli pilot odlučio da se preseli u Španiju umesto, kako su oni savetovali da ostane u Ukrajini.

ruski pilot izdajnik koji je prebegao u ukrajinu helikopterom mi 8 pronaden izresetan u spaniji

„Koliko znamo, pozvao je svoju bivšu devojku kod sebe i pronađen je ubijen“, navodi GUR.

Mediji su preneli i da je u blizini pronađen izgoreli automobil, a koji su počinioci ubistva mogli da koriste za bekstvo.

Međutim, nema zvanične potvrde o smrti Kuzminova od strane španskih agencija za sprovođenje zakona. Španska civilna garda nije potvrdila informaciju o ubistvu Kuzminova na zahtev ruskih medija.

Za sada nema pravih dokaza o ubistvu ruskog izdajnika, već samo članci iz sumnjivih izvora i izjave ukrajinskih obaveštajaca.

Uzimajući u obzir neslaganja u izveštajima, sumnjivu medijsku pozadinu i vodeću ulogu ukrajinskog GUR-a u medijskoj kampanji, ruski izvori smatraju da ne treba isključiti da Kijev možda sprovodi još jednu medijsku operaciju protiv Rusije.

Pilot Maksim Kuzminov je u avgustu prošle godine oteo vojni helikopter Mi-8AMTŠ iz Kurske oblasti i preleteo u Ukrajinu. Došao je u kontakt sa ukrajinskim obaveštajnim službama, zagarantovan mu je novac, nova dokumenta i „bezbednost“.

Nakon sletanja u Ukrajinu, ostali članovi posade su odbili da se predaju i ubili su ih ukrajinski specijalci ili sam Kuzminov. Ostali članovi posade nisu znali za planove Kuzmina.

Zauzvrat, Kuzminov je postao još jedan heroj Ukrajine, dao je brojne intervjue uglavnom blateći Rusiju. U vezi sa zločinom, u Rusiji je otvoren krivični postupak za izdaju, koji je prebačen u nadležnost FSB-a.

dva ukrajinska mi 8 hip a poput ovog snimljenog tokom vezbe 2021. godine srusila su se pri cemu su svi u avionu poginuli prenose ukrajinski mediji

Kuzminov je uradio šta je uradio i činjenica je da više nije bio potreban ni jednoj sukobljenoj strani. Sam izveštaji o njegovoj smrti Kijevu donekle zaista može doneti neku političku korist.

Međutim, takođe je moguće da ukrajinske službe pokušavaju da sakriju ruskog izdajnika, uveravajući javnost u njegovu smrt.

Nije isključeno da bi Putin uskoro mogao biti okrivljen za “ubistvo još jednog ljubitelja demokratije“, ukoliko se vest “dopadne” relevantnim medijima.

2 KOMENTARA

  1. Drago mi je ako je ovo istina. Nikako nemogu da ga žalim jer je on prodao i ubio dvojici svojih kolega za 500.000 .Svaki izdajnik tako završi, neko pre a neko kasnije, od toga ne može da se pobegne.

  2. Ne mogu da mi kažem da mi ga je žao, nije što je izdajnik, nego što je žrtvovao dvojcu prijatelja, a onda pobego u tropske krajeve, što nije ostao da se bori na ukrainskoj strani, gejčina.
    Trebali su da ga seckaju rez po rez i sole, ovo nije uradila “kgb” nego neki Rus koji ga prepoznao sa slika.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave