NaslovnaNovostiUkrajinski kapetan preleteo na rusku stranu lovcem Su-27 dok Kijev isčekuje inferiornije...

Ukrajinski kapetan preleteo na rusku stranu lovcem Su-27 dok Kijev isčekuje inferiornije F-16

Brojni izvori izveštavaju o preletu aktivnog oficira ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i zapovednka lovačkog aparata, koji je 18. novembra, pilotirajući svojim lovcem, prebegao u Rusiju.

Operaciju je organizovao aktivni pilot helikoptera Ka-52 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Prvobitno je bekstvo pilota Oružanih snaga Ukrajine prijavio autor telegram kanala “Vojvoda” (on je i sam vojni pilot). „Vojvoda” tvrdi da je zajedno sa vojnim blogerom Kirilom Fedorovim uspeo da organizuje bekstvo komandanta leta.

Viši oficir Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, prema rečima Fedorova i Vojvode, mogao je da leti na otetom Su-27.

Trenutno ruske specijalne službe rade sa prebeglim oficirom ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, pa je intervju koji su ranije najavili pojedini Telegram kanali za sada odložen.

Međutim, prema rečima bivšeg ministra informisanja DNR i vojnog stručnjaka Danila Bezsonova, pilot koji je prebegao iz Ukrajine tajno je sarađivao sa ruskom vojskom od samog početka „specijalne operacije“, pružajući razne informacije.

Takođe se navodi da je oficir kijevskog režima prebegao na lovcu Su-27, kojim je uspešno preleteo liniju fronta i sleteo na jedan od ruskih aerodroma.

Ako su zaista tačni navodi ruskog operativca koji je organizovao operaciju, onda se to može smatrati odgovorom ukrajinskim specijalnim službama koje su organizovale bekstvo jednog od pilota ruskog vazduhoplovstva.

Podsetimo, ruski izdajnik je prebegao u Ukrajinu zajedno sa ostalim članovima posade koji nisu znali za njegove namere. Navodno, ovi ruski piloti su na kraju izginuli vodeći bitku iza neprijateljskih linija.

Zanimljiva činjenica da su performanse lovca Su-27 po mnogima daleko superiornije u odnosu na američki F-16, koji Kijev sa nestrpljenjem očekuje na proleće 2024. Iako ova dva aviona nisu za poređenje prisetimo se reči upravo jednog ukrajinskog pilota.

Performanse F-16 mnogo lošije od Su-27

Prema rečima pilota ukrajinskog vazduhoplovstva, potpukovnika Fišera Dmitrija Vilhelmoviča, performanse F-16 su mnogo niže od performansi njegovog Su-27. Izjavu je dao u video intervjuu snimljenom u leto 2022. On je uporedio dva lovca na osnovu svog iskustva, nakon što je ukrajinski pilot upravljao F-16.

Su-27
Su-27

„Leteo sam na F-16, još od prvog dana svideo mi se. Međutim, po performansama je mnogo niži od Su-27“, priznaje pilot. Treba napomenuti da je poređenje zasnovano na jednoj od karakteristika po kojima su ruski avioni opšte poznati – upravljivosti i sposobnosti u bliskoj borbi. Mnogi stručnjaci čak kažu da je, u principu, od sovjetskih i ruskih lovaca Su-27 „kralj manevarske vazdušne borbe“.

Prema mišljenju stručnjaka, ako se F-16 uporedi sa bilo kojim sovjetskim/ruskim avionom, to bi trebalo da bude MiG-29. Dok je Su-27 mnogo bolji u odnosu na F-15.

Poređenje između Su-27 i F-16 koliko je logično, toliko i nije. Po mišljenju mnogih vojnih stručnjaka iz ove niše, Su-27 ne treba porediti sa F-16, već sa drugim američkim vodećim avionom – F-15. Međutim činjenica da je najbliži MiG-29 – konkurentu F-16 u istoj klasi, Su-27, zato se upravo i radi ovo poređenje.

Su-27 protiv F-16

Ukoliko ipak odlučimo da uporedimo suve podatke dva aviona, i oni se razlikuju u nekim pravcima. Dvostruki motori Su-27 mogu da obezbede veću manevarsku sposobnost, ali sat leta u ovom lovcu košta skoro duplo više, čak 22.000 dolara dok F-16 košta 12.000 dolara na sat.

Jedna od prednosti ruskog lovca je njegovo naoružanje raketom R77 Vimpel. Za razliku od AIM-120 AMRAAM koji je pod krilima F-16 i ima maksimalni operativni domet od 150 km, R77 Vimpel može da gađa ciljeve na udaljenosti od 193 km. Takođe Vimpel putuje brzinom od 6 maha dok je konkurent sporiji sa 5 maha maksimalno.

B 52H U PRATNJI DVA UKRAJINSKA SU-27 ZA VREME VEŽBI 2020. GODINE
B 52H U PRATNJI DVA UKRAJINSKA SU-27 ZA VREME VEŽBI 2020. GODINE

Sa druge strane, avionika F-16 je naprednija od one kod ruskog lovca. Najnoviji F-16 čak mogu da uporede svoju avioniku sa onom iz najnaprednijeg ruskog stelt lovca, Su-57. Oba lovca, Su-27 i F-16, lete istom približnom maksimalnom brzinom od 2 maha.

Prema korisnicima sajta livejournal, postoje izveštaji o pogibiji upravo navedenog oficira ukrajinskog vazduhoplovstva. Informacije o pogibiji potpukovnika Fišera i Dmitrija Vilhelmoviča objavljene su kako na ruskim tako i na ukrajinskim vestima.

Su-27 ukratko

Su-27, ili Flanker-B po NATO klasifikaciji, je ruski višenamenski lovac četvrte generacije dizajniran za vazdušnu borbu. Uspeh ovog lovca doveo je do njegove masovne kupovine i eksploatacije u inostranstvu, kao i do pojave mnogo različitih modifikacija originalnog dizajna. Su-27 je idalje glavni vojni avion ruskog vazduhoplovstva.

Serijski Su-27 su ofarbani u standardnu „nebesku“ kamuflažu za lovce iz tri nijanse plave. Donji deo aviona je obojen u običnu svetloplavu boju. Diskovi točkova i niše na šasiji su ofarbani u različite nijanse zelene, nosači šasije su sivi. Unutrašnjost kabine takođe ima pretežno zelenu i plavo-zelenu boju.

Su-27 kobra manevar

Razmotrite glavne karakteristike lovca Su-27 kao primer modifikacije Su-27P (S) – prazna masa aviona je 16300 kg, masa goriva: 9400 kg (maksimalno), 5240 kg (normalno); maksimalna brzina (na nadmorskoj visini od 11 km): 2500 km/h; minimalna brzina: 200 km/h; domet pri punom rezervoaru: 3900 km; maksimalna visina leta: 22500 m.

Su-27 po svojim tehničkim karakteristikama prevazilazi mnoge avione četvrte generacije.

Su-27 je opremljen SDU-10S, koji poboljšava aerodinamička svojstva okvira aviona u letu, smanjuje opterećenje i kontroliše let. Upravljački sistem ima dva režima rada i jedan hitan.

Automatsko upravljanje obezbeđuje sistem SAU-10, koji stabilizuje ugaonu poziciju aviona, njegovu visinu, horizontalni let, kontrolu naoružanja, prilaz za sletanje i druge funkcije.

Da bi se povećala pouzdanost upravljanja i zaštitila kontrola letelice od hakovanja, CDS kanali imaju različite vrste signala. Ispravnost sistema kontroliše kvorum, a svi kontrolni kanali su međusobno sinhronizovani.

Motori su široko razmaknuti u odnosu na telo. Ako nešto uđe u jedan motor, verovatnoća oštećenja i kvara drugog je značajno smanjena. Pored toga, ovaj dizajn smanjuje zavisnost od uticaja trupa na usisnike vazduha i stvara prilično širok unutrašnji tunel za vešanje oružja.

Vektor potiska kontroliše mlaznica i regulator naknadnog sagorevanja RSF-31. Mlaznice naknadnog sagorevanja se automatski podešavaju; kao radni fluid koriste motorno gorivo.

Sistem upravljanja borbenim oružjem je različit na različitim modifikacijama Su-27. Većina aparata je opremljena samo oružjem vazduh-vazduh, ali modifikacije Su-30 i Su-27SM takođe imaju projektile vazduh-zemlja.

Su-27SM3
Su-27SM3

U režimu vazduh-vazduh, avioni mogu otkriti do 10 ciljeva, usmeriti do 2 projektila na jednu metu i pucati na samo jednu metu. U režimu vazduh-zemlja, avioni uglavnom „vode“ metu mapiranjem terena i otkrivanjem objekata.

Ukupno, avion je opremljen sa deset jedinica suspenzije. Maksimalno borbeno opterećenje aviona je 6 tona municije, među kojima mogu biti i rakete različitih klasa.

Glavno naoružanje Su-27 je do 6 raketa vazduh-vazduh R-27. Takođe, oprema omogućava kačenje do 6 raketa R-73. Tridesetmilimetarski automatski top GS-30-1 ugrađen je u desno krilo.

3 KOMENTARA

  1. I da su Rusi početkom rata ušli u Kijev,ne vjerujem da bi Ukri prestali da se bore(jak moral).Ali kada se dogadjaju ovakve stvari(masovne predaje,preleti protivniku,prelazak u protivničku vojsku i onda borba protiv svojih dojučerašnjih jedinica-npr.bataljon”Bogdan Hmeljicki”),onda je to vidljivo demoralisanje koje se poput pukotine širi sve više i više(O haosu,borbi za vlast i medjusobnoj netrpeljivosti u vrhovima Ukro nomenklature,bolje i da ne govorim).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave