NaslovnaNovostiUkrajinske oružane snage tvrde da su uništile ruski objekat u kome su...

Ukrajinske oružane snage tvrde da su uništile ruski objekat u kome su smešteni dronovi kamikaze Geran

Ukrajinska mornarica je na slikama prikazala kako je u saradnji sa Službom bezbednosti Ukrajine navodno uništila skladište, koje se nalazi u Krasnodarskom kraju, gde su se nalazili dronovi Šahed.

„Novi satelitski snimci potvrđuju uništenje skladišta i mesta za obuku dronova Šahed-136 (Geran-2), zgrada za obuku, kontrolnih i komunikacionih centara za ove dronove, koji se nalaze u Krasnodarskom kraju“, navodi se u saopštenju ukrajinske mornarice na Telegramu.

U napadu Ukrajinaca navodno su poginuli i instruktori koji su obučavali operatere bespilotnih letelica Geran, kao i kadeti koji su obučeni da uz pomoć ovih dronova izvode napade na ukrajinsku teritoriju. Ni ukrajinski Kijev Independent nije mogao da potvrdi ovu informaciju, pa se ograđuju.

Ne zna se ni kada se tačno napad dogodio ali zapadni izvori pretpostavljaju da se najverovatnije dogodio u noći 21. juna, kada je Generalštab ukrajinske vojske prijavio napade na četiri rafinerije nafte na teritoriji Rusije.

Iste noći, ukrajinske snage su napale ruske radarske stanice i izviđačke centre u regionu Brjanska.

Pomorske snage Ukrajine saopštavaju da novi satelitski snimci potvrđuju uništenje skladišta i objekata za obuku bespilotnih letelica Shahed-136/Geranium-2, zgrada za obuku, komandnih i komunikacionih punktova za posade ovih dronova, koji se nalaze u Krasnodarskom kraju.

“Mornaričke snage Ukrajine zajedno sa svojim drugovima u oružanim snagama nastavljaju da uništavaju neprijatelja na kopnu, na moru i u vazduhu “, zaključuje se u saopštenju uz ovu objavu Mornaričkih snaga.

Krasnodarski kraj se nalazi na jugu Rusije i graniči se sa Rostovskom i Stavropoljskom oblasti, kao i sa Kerčkim moreuzom, strateški važnim plovnim putem koji povezuje Crno i Azovsko more.

Geran-2 (Shahed-136) kamikaza dronovi

Od septembra 2022. godine, ruska vojska koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed za napad na ukrajinske ciljeve.

U početku su ruske snage počele sa rojevima napada koristeći više dronova kamikaza odjednom, u serijama od pet i više, kako bi savladali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Ruske snage su navodno koristile i pa 12 dronova za jedan napad. Zabeležen je čak i slučaj obaranja MiG-a 29 dronom Shahed.

Prema nekim izveštajima, ruske snage lansiraju i dronove kamikaze u parovima, pri čemu je jedan leti iznad drugog, kao rezerva ako donji bude oboren ili u slučaju da je donji dron uspešan, drugi može da se usmeri prema sledećoj meti.

da li je razvijen i „nevidljivi mlazni geran 3 – ruska verzija shahed 238
Geran

Prošle godine fotografije olupine ruskih dronova, obojenih u crno, objavljene su na internetu. Ruske bespilotne letelice kamikaze „Geran-2” tokom tadašnjih napada na Kijev prvi put su ofarbane u crno kako bi bile teže uočljive na nebu noću.

Još jedno značajno unapređenje drona Geran-2 je ugradnja termovizijskih senzora za navođenje, koji omogućavaju optičko-elektronsko izviđanje iza neprijateljskih linija.

Postoje fotografije i verzije drona „Geran-2“ sa termobaričnom bojevom glavom. Fotografije olupine drona nakon takvog napada aktivno su se šire internetom.

Prošle godine se takođe proširila vest o još jednom poboljšanju bespilotne letelice Geran-2, a u pitanju je integracija LTE modema sa SIM karticama operatera Kijevstar u sisteme navođenja ovih dronova.

Takav sistem upravljanja je posebno važan kada su GPS radio-navigacioni kanali potisnuti elektronskim ratovanjem u L-opsegu. U takvim uslovima, protivnik je prinuđen da deaktivira GSM bazne stanice kako bi sprečio upotrebu bespilotne letelice Geran-2.

U januaru 2024. godine na teritoriji Ukrajine zabeležen je napad jurišne bespilotne letelice Geran u mlaznoj verziji, koja je razvijala brzinu veću od 500 km/h. Ukrajinski izvori su prvi izvestili o ovoj inovaciji, demonstrirajući olupine bespilotne letelice.

Kako smo ranije objasnili, Ukrajina već troši znatno više novca na suzbijanje dronova kamikaza nego što Rusija troši na proizvodnju i lansiranje ovih bespilotnih letelica koje su u osnovi iranskog dizajna.

Na primer, prosečan ruski dron košta između 10 i 20.000 dolara, dok projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je 20 puta više od cene  drona kamikaze.

Zanimljiv podatak je kako je Ukrajina potrošila oko 28,14 miliona dolara, od 13. septembra do 17. oktobra 2023. godine, na odbranu od ovih kamikaza dronova, prema proceni vojnih analitičara iz nevladine organizacije Molfar, zasnovanoj na podacima iz otvorenih izvora.

geran 2
geranj 2

Čak i ako dronovi budu oboreni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju. U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak za rusku vojsku.

„Oni nisu laka meta“, priznaju ukrajinski zvaničnici, govoreći o bespilotnim letelicama koje skoro svakodnevno lansiraju Rusi, a iranskog porekla su, što znači da je, u stvarnosti, Geran/Shahed prava noćna mora za ukrajinsku protivvazduhoplovnu odbranu.

1 KOMENTAR

  1. Ne verujem ukro-ustašama ništa. Ako daju dokaze onda ok. Al oni dokaza nikad nemaju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave