NaslovnaNovostiOružane snage Rusije prvi put koristile dronove Geran-2 obojene u crno za...

Oružane snage Rusije prvi put koristile dronove Geran-2 obojene u crno za noćne udare na Kijev

Jučerašnji noćni napadi Oružanih snaga Rusije na prestonicu Ukrajine i Kijevsku oblast uz upotrebu dronova kamikaza „Geran-2“ postao je najmasovniji za ceo period specijalne vojne operacije.

Ovu činjenicu je prepoznao i Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, istovremeno izvestivši da su snage hrabre ukrajinske PVO navodno oborile 74 od 75 dronova, a tu se misli samo na nebu iznad ukrajinskog glavnog grada.

Istovremeno, sami stanovnici Kijeva prijavljuju neprospavanu noć, eksplozije u mraku grmele su u svim delovima grada oko šest sati, napadi su se dešavali u talasima od večeri do jutra.

Kijevske vlasti upozorile su danas na prekide u snabdevanju električnom energijom ukrajinske prestonice i regiona, što indirektno može da opovrgne izjave Generalštaba o skoro sto odsto oborenih dronova. Prijavljeni su i poremećaji u radu metroa.

Kako je jedan dron uspeo da izazove toliko nevolja, uključujući i požare u raznim delovima grada, ne može se razumeti jednostavnom logikom.

Ispostavilo se da je pored najmasovnijeg napada na Kijev od septembra prošle godine, kada su Oružane snage Rusije prvi put počele da gađaju vojne i srodne ciljeve u Ukrajini municijom Geranijum-2.

Fotografije olupine ruskih dronova, obojenih u crno, objavljene su na internetu. Nesumnjivo je da su neke od bespilotnih letelica ipak oborile snage PVO Oružanih snaga Ukrajine, to nema smisla poricati.

Takođe ne sme se poricati i činjenica da se masovni napadi dronovima izvode, između ostalog, da bi se otkrila lokacija neprijateljskih sistema PVO i radara, kao i da bi se potrošili veoma oskudni i skupi sistemi protivraketne odbrane.

U Ukrajini odavno postoje takozvani pokretni odredi za borbu protiv bespilotnih letelica, čiji zadaci uključuju vizuelno otkrivanje dronova pri približavanju i, ponekad, njihovo uništavanje konvencionalnim streljačkim oružjem; ponekad, neki od njih su opremljeni topovima protiv dronova.

Ne zna se pouzdano koliko efikasno deluju ove „protivmopedne trupe“, kako ih Ukrajinci zovu. Ali očigledno je da sada postaje mnogo teže videti crne dronove na noćnom nebu.

Važno je napomenuti da su geranijumi počeli da se farbaju u tamnu boju odmah nakon što je Iran demonstrirao novu verziju izviđačke i napadne bespilotne letelice Shahed-136 sa mlaznim motorom, nazvanu Shahed-238. Među predstavljenim modelima novog iranskog drona našli su se dronovi obojeni u crno.

crni shahed
crni shahed

Ovo indirektno potvrđuje moguću tehnološku konzistentnost između proizvođača ruskih „geranijuma” i iranskih „šaheda”. Sve optužbe Kijeva i Zapada na račun Teherana u vezi sa navodnim snabdevanjem iranskih dronova Oružanim snagama Rusije za više od godinu dana njihove upotrebe od strane ruske vojske u Ukrajini idalje nisu dobile konačnu potvrdu iz Moskve.

Zašto su Geranj dronovi tako opasni: komponente i ruska taktika

Ignat je objasnio da iranske bespilotne letelice predstavljaju visok stepen opasnosti za ciljeve na ukrajinskoj teritoriji, a evo i njegovog objašnjenja:

Prvo, oni su precizni. „Bez obzira ko kaže da su primitivni, ne, ovo su visokoprecizna oružja koja lete daleko i pogađaju precizno. Prema tome, oni moraju biti uništeni“, rekao je Ignat, a prenosi još jedan ukrajinski portal Unian.

Drugo, oni nisu laka meta jer su relativno mali, a trup je napravljen od kompozitnih materijala, što ih čini teškim za otkrivanje na radaru.

Štaviše, elektronika je efikasna protiv ometanja. „Rusija unapređuje dronove koji postaju sve manje ranjivi na radioelektronska sredstva ratovanja“, kaže Ignat.

Još jedna karakteristika Šaheda je da imaju veoma visoku autonomiju, što im omogućava da dugo ostanu u vazduhu i lete u krug do trenutka napada. „Neprijatelj lansira šahede na različite rute kako bi što više odvratio ukrajinsku protivvazdušnu odbranu i naneo veću štetu. (Primera radi) jedna grupa Šaheda poleće ranije i leteće u krug, a druga grupa će poleteti malo kasnije, ali će leteti u istom pravcu. Cilj će biti napadnut sa dve strane u isto vreme”. dodao je Ignjat.

005 geranj 2
Geranj-2

Detalji koje je izneo portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva upotpunjuju sliku drona o kome smo pisali više puta.

Od septembra prošle godine, ruska vojska koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed za napad na ukrajinske ciljeve.

U početku su ruske snage počele sa rojevima napada koristeći više dronova kamikaza odjednom, u serijama od pet i više, kako bi savladali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Ruske snage su navodno koristile i pa 12 dronova za jedan napad. Zabeležen je čak i slučaj obaranja MiG-a 29 dronom Shahed.

Prema nekim izveštajima, ruske snage lansiraju i dronove kamikaze u parovima, pri čemu je jedan leti iznad drugog, kao rezerva ako donji bude oboren ili u slučaju da je donji dron uspešan, drugi može da se usmeri prema sledećoj meti.

Kako smo ranije objasnili, Ukrajina već troši znatno više novca na suzbijanje dronova kamikaza nego što Rusija troši na nabavku i lansiranje ovih bespilotnih letelica iranske proizvodnje.

Na primer, prosečan ruski dron košta između 10 i 20.000 dolara, dok projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je 20 puta više od cene drona kamikaze. Navodi se da je Ukrajina potrošila oko 28,14 miliona dolara, od 13. septembra do 17. oktobra, na odbranu od ovih kamikaza dronova, prema proceni vojnih analitičara iz nevladine organizacije Molfar, zasnovanoj na podacima iz “otvorenih izvora“.

geran 2
geranj 2

Čak i ako dronovi budu oboreni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju. U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak za rusku vojsku.

Ranije u avgustu objavili smo nove detalje o ruskom planu za domaću proizvodnju iranskih dronova Shahed-136, koje Rusija naziva Geran-2. Bespilotne letelice će se praviti u Tatarstanu sa proizvodnim ciljem od 6.000 dronova do leta 2025. Više o tome možete pročitati u našem članku ovde.

6 KOMENTARA

  1. Ima i strasniji stvari od Geana, sad me na auto putu prestigo motorciklista po ovom kijametu, e to je bas strasno, svaka mu cast.

  2. Odlična ideja da ih boje u mat crno,jer tako će biti znatno teže uočljivi(kao što su Britanci bojili donji dio trupa svojih bombardera u crno,kada su vodili noćne kampanje bombardovanja Njemačke i tako smanjivali svoje gubitke-teža uočljivost)!Geran je posebno zanimljiv kao mamac za Ukrajinsku PVO,koja dejstvom na njih odaje položaje,troši znatno skuplje rakete a onda se nadje na udaru Ruskih krstarećih,balističkih i posebno anti-radarskih raketa!Takodje prilikom lova na Gerane,od eksplozije pogodjenih,stradala su dva Ukrajinska MiG-a 29 i jedan pilot.

  3. zamlate boljševičke nisu u stanju da naprave dron ko ovaj motokultivator iranski, o oće da se bije sa zapadom, beda korupcionerska boljševička,nesposobna…mršš beeee…

  4. Svaka cast ukrajnskom PVOu na oborenih 99% dronova, takodje sva cast tom jednom dronu sto je pogodio 95% planiranih meta za to vece i osvetio oborene dronove.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave