NaslovnaNovostiUkrajinci prvi put suočeni sa upotrebom Geran drona kamikaze sa mlaznim motorom

Ukrajinci prvi put suočeni sa upotrebom Geran drona kamikaze sa mlaznim motorom

Prvi put na teritoriji Ukrajine zabeležen je napad jurišne bespilotne letelice (UAV) „Geran” u mlaznoj verziji, koja je razvijala brzinu veću od 500 km/h. Ukrajinski izvori su izvestili o ovom događaju, demonstrirajući olupine bespilotne letelice.

Ukrajinski informativni resursi pokazali su fotografije olupine drona. Posebnost nove modifikacije UAV-a je mlazni motor, označen indeksom „MJ“ (mlazni), za razliku od prethodnih verzija sa indeksom „M“.

Stručnjaci su ranije izjavili da mlazni motori značajno povećavaju brzinu Geranijuma. Dakle, dok je brzina modela sa klipnim motorima prve generacije bila 180-200 km/h, nove mlazne modifikacije su sposobne da dostignu 450-600 km/h, međutim, to smanjuje domet leta.

Pojava nove mlazne verzije bespilotne letelice Geranium može predstavljati svojevrsnu evoluciju u korišćenju bespilotnih letelica u operacijama u Ukrajini, što će bez sumnje izazvati zabrinutost na ukrajinskoj strani jer presretanje postaje sve teže.

Prema rezultatima studije koju je sproveo Telegram kanal „Vojni informator” zasnovan na otvorenim ukrajinskim izvorima, ruska vojska je od početka SVO lansirala preko 3000 dronova kamikaza tipa Shahed-136/Geran-2. 

Oružane snage Rusije svakog meseca, u proseku, lansiraju nešto manje od 200 bespilotnih letelica-samoubica.

Septembar je postavio apsolutni rekord u upotrebi drona kamikaza Geranj/Šahed-136: ruske snage su lansirale čak 521 kamikaza bespilotnu letelicu, preko 100 više nego u prethodnim mesecima. Po broju lansiranih dronova pre septembra isticao se i maj 2023 sa 413 dronova-kamikaza.

„Oni nisu laka meta“, priznaju ukrajinski zvaničnici, govoreći o bespilotnim letelicama koje skoro svakodnevno lansiraju Rusi, a iranskog porekla su, što znači da je, u stvarnosti, Geran/Shahed prava noćna mora za ukrajinsku protivvazduhoplovnu odbranu.

Ukrajinska 4G mreža

Nedavno se proširila vest o još jednom poboljšanju bespilotne letelice „kamikaze“ „Geran-2“, koja se koristi za izvođenje udara. Jedna od ključnih inovacija je integracija LTE modema sa SIM karticama operatera Kijevstar u sisteme navođenja ovih dronova.

LTE modemi obezbeđuju pozicionu 4G vezu sa baznim stanicama koje se nalaze duž putanje leta drona. Ovo omogućava operaterima da daljinski kontrolišu bespilotne letelice preko privremenih bezbednih IP adresa, primaju informacije o telemetriji i prenose komande za radio kontrolu.

Takav sistem upravljanja je posebno važan kada su GPS radio-navigacioni kanali potisnuti elektronskim ratovanjem u L-opsegu. U takvim uslovima, protivnik je prinuđen da deaktivira otvore bazne stanice kako bi sprečio upotrebu bespilotne letelice Geran-2.

Termovizijski senzori

Još jedno značajno unapređenje drona Geran-2 je ugradnja termovizijskih senzora za navođenje, koji omogućavaju optičko-elektronsko izviđanje iza neprijateljskih linija.

Termobarično punjenje

Ukrajinu zabrinjavaju informacije o modernizovanoj verziji drona kamikaza „Geran-2“ sa termobaričnom bojevom glavom. Fotografije olupine drona nakon napada aktivno se šire internetom.

geran 2 sa termobaricnim punjenjem
geran 2 sa termobaricnim punjenjem

Prema informacijama iz ukrajinskih izvora, Geran-2 je opremljen termobaričnim punjenjem od približno 40 kilograma sa tri osigurača, što je uporedivo sa punjenjem sistema poput TOS-1A Solncepek i Buratino.

Termobarična (vakumska) municija je moćno i razorno oružje koje stvara oblak gasa koji se zapali sekundarnom eksplozijom, stvarajući snažan udarni talas i sagorevajući kiseonik u datoj zapremini. Takvo oružje izaziva ozbiljan pad pritiska i ima veliku razornu moć.

Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva.

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase.

Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje.

Crna Boja

Porde svega nabrojang fotografije olupine ruskih dronova, obojenih u crno, objavljene su na internetu. Ruske bespilotne letelice kamikaze „Geran-2” tokom nedavnih napada na Kijev prvi put ofarbale u crno kako bi ih bilo teže uočiti na nebu noću.

da li je razvijen i „nevidljivi mlazni geran 3 – ruska verzija shahed 238
Geran

Ove inovacije značajno povećavaju efikasnost i mogućnosti bespilotne letelice Geran-2, povećavajući njene mogućnosti na bojnom polju.

Geran-2

Od septembra 2022. godine, ruska vojska koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed za napad na ukrajinske ciljeve. U početku su ruske snage počele sa rojevima napada koristeći više dronova kamikaza odjednom, u serijama od pet i više, kako bi savladali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Ruske snage su navodno koristile i pa 12 dronova za jedan napad. Zabeležen je čak i slučaj obaranja MiG-a 29 dronom Shahed.

Prema nekim izveštajima, ruske snage lansiraju i dronove kamikaze u parovima, pri čemu je jedan leti iznad drugog, kao rezerva ako donji bude oboren ili u slučaju da je donji dron uspešan, drugi može da se usmeri prema sledećoj meti.

Kako smo ranije objasnili, Ukrajina već troši znatno više novca na suzbijanje dronova kamikaza nego što Rusija troši na nabavku i lansiranje ovih bespilotnih letelica u osnovi iranskog dizajna.

Na primer, prosečan ruski dron košta između 10 i 20.000 dolara, dok projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je 20 puta više od cene drona kamikaze. Navodi se da je Ukrajina potrošila oko 28,14 miliona dolara, od 13. septembra do 17. oktobra, na odbranu od ovih kamikaza dronova, prema proceni vojnih analitičara iz nevladine organizacije Molfar, zasnovanoj na podacima iz “otvorenih izvora“.

geran 2
geranj 2

Čak i ako dronovi budu oboreni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju. U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak za rusku vojsku.

9 KOMENTARA

  1. Geran 3 je na mlazni pogon, brzine preko 500km/h, dometa preko 400km, nosivosti 300-350kg eksploziva i rađen od kompozitnih materijala, pa je za radare teško uočljiv. Kvantni skok unapred.

  2. Ако је то Геран овај на првој слики са златним оквиром личи ми на Грбавог кита!

  3. Zare
    A gde piše da se gađaju civilni ciljevi. Ili vam to manje ili uopšte ne smeta kada Izraelci ubijaju civile (decu) svaki dan. Ili vam ne smeta kada Ukrajinci bombarduju Donjeck od 2014 godine ili kada bombarduju Belgorod. Kakvi su to,, ljudi,,?

    • Zare ljut samo kad nacisti ginu ..neboj se zare nece jos dugo ..dobri su to ljudi ako ih nediras ali zare…kanda vrlo zajebani ako ih diras

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave