NaslovnaNovostiRuski balon leteo iznad Poljske skoro 5 sati: Kretanje pomno pratile su...

Ruski balon leteo iznad Poljske skoro 5 sati: Kretanje pomno pratile su Oružane snage Poljske

Poljske oružane snage javile su na društvenoj mreži X da je ruski balon prešao granicu zemlje. Prema preliminarnoj proceni, Rusija je izgubila kontrolu nad jednim od balona koji štite objekte u Kalinjingradskoj oblasti.

Balon koji je ušao u poljski vazdušni prostor iz Rusije napustio je poljsku teritoriju skoro pet sati kasnije, saopštila je Operativna komanda Oružanih snaga Poljske. Kako je saopštila poljska strana, balon je prešao granicu zemlje severno od grada Ketrin 20. juna.

Balon je prešao poljsku granicu oko 15:30 po lokalnom vremenu i napustio je poljsku teritoriju oko 20:00 časova.

Poljska vojska nije precizirala veličinu balona niti njegovu namenu. Međutim, istakli su da se kretao u istočnom pravcu i da njegov trag stalno prate radarske stanice.

Oružane snage Poljske su navele da su ruske službe unapred upozorile na moguće kršenje granice. „Ruske vlasti su nas prethodno obavestile o mogućnosti ulaska objekta u to područje“, saopštila je Operativna komanda Oružanih snaga Poljske.

Poljska vojska odlučila je da ne obori balon, s obzirom na moguće negativne posledice. Takođe su uverili da balon ne predstavlja pretnju po bezbednost lokalnog stanovništva.

Ovo nije prvi put da se narušava vazdušni prostor susednih država od strane Rusije. Nekoliko dana ranije, 15. juna, ruski vojni avion Su-24 narušio je švedski vazdušni prostor.

Prema navodima švedskih oružanih snaga, Su-24 je noću skrenuo sa rute, na šta je upozoreno, ali nije bilo reakcije. Kao odgovor, Švedska je “podigla” dva lovca Saab JAS 39 Gripen.

Tenzije između NATO-a i Rusije su porasle od eskalacije sukoba u Ukrajini, a slučajevi kršenja NATO vazdušnog prostora od strane ruskih aviona postali su redovna pojava.

Poljsko vazduhoplovstvo redovno mobiliše svoje lovce tokom masovnih ruskih napada na zapadnu Ukrajinu, a bilo je i slučajeva da su ruske rakete nakratko ušle u vazdušni prostor Poljske, do oko pola minuta.

U maju je otkriveno da je Rusija rasporedila fiksne balone opremljene specijalnom opremom za nadgledanje granice sa Finskom u Kareliji.

Uređaj je tada identifikovan kao aerostat AKV-05 dizajniran za izviđanje i nadzor u radijusu od 10 kilometara. Ruski mediji su naveli da ove balone koristi granična policija u okviru FSB, posebno za sprečavanje ilegalne imigracije.

aerostat akv 05
aerostat akv 05

Prema objavljenim informacijama, kompleks ruskih tajnih službi uključuje balon, kontrolno vozilo i specijalnu benzinsku pumpu koja se nalazi na šasiji automobila.

Pomalo komične situacije sa balonima i kontroverze koje su ih pratile dobile su najveću ikada medijsku pažnju prošle godine, kada je kineski meteorološki balon završio iznad Sjedinjenih Država. Tada je lovac pete generacije F-22 Raptor krenuo na opasan zadatak obaranja „špijunskog balona“ koristeći raketu AIM-9X Sidewinder.

Od tada počinju masovno da se nižu incidenti vezani za balone uglavnom u područijima gde postoji osnova za sukob ili sukob traje, a poslednji u nizu je pritužba Seula da im iz Severne stižu baloni sa fekalijama i đubretom.

2 KOMENTARA

  1. Cek malo zar se ne udarase u grudi Poljaci protiv RF? Mi smo ovo mi smo ono….
    Nisu smeli da ga obore ili …?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave