NaslovnaNovostiOsvanuo novi najsavremeniji južnokorejski sistem zemlja-vazduh L-SAM, dok iz Severne stižu baloni...

Osvanuo novi najsavremeniji južnokorejski sistem zemlja-vazduh L-SAM, dok iz Severne stižu baloni sa fekalijama

Na svetskom tržištu naoružanja pojavio se novi raketni sistem zemlja-vazduh. Zasluge pripadaju južnokorejskoj vojnoj industriji, koja je uspela da finalizuje projekat započet još 2015. godine.

Južna Koreja je završila razvoj domaćeg raketnog sistema zemlja-vazduh dugog dometa (L-SAM), što predstavlja veliki korak u naporima da se ojačaju vojni kapaciteti protivvazdušne odbrane ove zemlje.

Sistem L-SAM, koji je dizajniran da obara ciljeve na visinama od 50-60 kilometara, nedavno je ocenjen kao borbeno spreman i usklađen sa zahtevima južnokorejske vojske, saopštila je Administracija programa za nabavku odbrane (DAPA).

Očekuje se da će proizvodnja sistema početi naredne godine, dok će se sa operativnim raspoređivanjem početi do 2028. godine.

Test L-SAM i LAMD

O novom L-SAM sistemu vazduh-zemlja i južnokorejskoj protivvazdušnoj odbrani danas

Oružane snage Južne Koreje trenutno koriste autohtoni raketni sistem zemlja-vazduh srednjeg dometa (KM-SAM) i američki sistem Patriot za presretanje projektila na manjim visinama od L-SAM-a.

Za ciljeve na većim visinama, Južna Koreja se do sada oslanjala na THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) sistem koji su im obezbedile američke snage, a koji presreće pretnje višeg nivoa na visinama od 40-150 km.

Južna Koreja trenutno razvija Block-II verziju L-SAM-a dizajniranu za presretanje ciljeva na većim visinama od trenutne.

L-SAM je pokazao svoju sposobnost presretanja tako što je uspešno završio tri od ukupno četiri testiranja presretanja projektila između novembra 2022. i juna 2023. godine.

Sistem će koristiti dve vrste raketa presretača sa dometom od 300 km. Jedna vrsta projektila će biti namenjena za borbu protiv vazdušnih pretnji kao što su avioni i krstareće rakete, dok će se drugi tip boriti protiv balističkog oružja.

l sam juznokorejski sistem
l sam juznokorejski sistem

Antibalistička raketa (ABM) ima trostepeni motor i koristi sistem hit-to-kill zasnovan na infracrvenim senzorima. Minimalna visina presretanja antibalističke rakete je ograničena na 40 km jer, kao i THAAD, infracrveni senzor ne može da se koristi na manjim visinama usled trenja vazduha.

Severna Koreja lansirala više od 150 balona sa fekalijama i đubretom prema Južnoj Koreji

U potpuno bizarnom incidentu, Južna Koreja optužila je Sever za lansiranje velikog broja balona koji nose razne vrste otpada preko granice, izvestila je novinska agencija Yonhap u sredu, 29. maja.

Zajednički načelnik štabova Južne Koreje (JCS) saopštio je još u utorak uveče da su baloni prešli granicu i pali po raznim mestima u zemlji. Do srede je primećeno čak 150 takvih balona.

„Ove akcije Severne Koreje jasno krše međunarodno pravo i ozbiljno ugrožavaju bezbednost našeg naroda“, navodi agencija u saopštenju JCS.

Fotografije palih balona objavljene u južnokorejskim medijima pokazuju da su bili puni kućnog otpada, uključujući toalet papir, plastične flaše, baterije, korišćene cipele, pa čak i stajnjak.

Vlasti su tražile od javnosti da prijavi padanje balona i da se kloni njih, dok je vojska poslala jedinice za hemijsku i biološku zaštitu (ABHO) da prikupe i pregledaju pale predmete.

Baloni su odgovor na delovanje južnokorejskih aktivista

Severna Koreja kaže da je reagovala na južnokorejske aktiviste koji su dugo puštali balone sa manifestima koji su kritični prema rukovodstvu Severne Koreje ili koji opisuju demokratsko društvo na jugu poluostrva.

Ponekad su baloni nosili USB memorijske kartice na kojima su bili snimljeni muzički spotovi južnokorejskih pop grupa zabranjenih na severu nekada velike Koreje.

Štaviše, 26. maja vlasti DNRK-a su najavile da će preduzeti mere kao odgovor na često širenje propagadnog materijala u pograničnom području.

balon sa fekalijama pao u juznu koreju
balon sa fekalijama pao u juznu koreju

Prethodne južnokorejske vlade pokušale su da spreče aktiviste da organizuju ovakve kampanje, ističući da takve akcije ne promovišu mir i ugrožavaju bezbednost stanovnika Severne Koreje u blizini granice.

U tom smislu, 2021. godine pokrenuta je zabrana puštanja balona u Južnoj Koreji, ali ju je Vrhovni sud zemlje ubrzo nakon toga proglasio neustavnim, smatrajući da krši slobodu izražavanja građana.

15 KOMENTARA

  1. Mrzite cara Putina i obolecete zbog toga, krivo vam sto mu nemogu nista, crknite pro natovska go vna. Ziveo Putin Zivela Rusija

  2. Kakvi su ovo idioti ovaj anonimni i njemu slični,ajde ćut smrdonje koje ne mogu uraditi ni jednačinu sa jednom nepoznatom!Što se vas iz oružje on…tiče za informaciju thaad napada ciljeve sa balističkom putanjom na visinama od 60-150km,do danas nije bilo presretanja na testovima i u toku iranskog napada na manjim visinama.Moram napomenuti i da su pronađeni korejski dronovi koji su se srušili ali nisu bili oboreni koji su nadlijetali i snimali thaad u području inčona!

    • Ko jel ja ?!? Mrzim ratnog zločinca Putlera i njegove smrdljive ruske pacove iz dna duše ! ☹️🤮💩 moj komentar je bio za rusofila Yrraf !

      4
      5
    • Ovi korejanci da su na ndh poslali govana kolko su poslali balonima na južnu koreju čitava ndh bi bila poplavljena govnima a ovi ustaše što komentarisu ovde imali bi sta da jedu do kraja godine i usput nam se skinu s tukija…..

  3. svi prave dobre PVO sisteme samo rusi ne mogu, ta “super sila” nije u stanju toster da napravi a oće da se bije sa zapadom..

    4
    24

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave