NaslovnaNovostiKomedija: Američki F-22 Raptor obara „špijunski balon“ koristeći raketu AIM-9X Sidewinder

Komedija: Američki F-22 Raptor obara „špijunski balon“ koristeći raketu AIM-9X Sidewinder

F-22 Raptor američkog vazduhoplovstva oborio je kineski „špijunski balon“ raketom AIM-9X Sidewinder, rekao je ministar odbrane Lojd Džej Ostin.

Američki predsednik Bajden naredio je akciju, ali je odložena dok balon ne bude iznad vode kod obale Južne Karoline kako bi se potvrdilo da nijedan građanin na zemlji nije pogođen.

„Balon, koji je koristila Kina u pokušaju da nadgleda strateške lokacije u kontinentalnom delu Sjedinjenih Država, oboren je iznad teritorijalnih voda SAD“, rekao je Ostin.

Akcija je preduzeta uz koordinaciju i podršku kanadske vlade. „Zahvaljujemo Kanadi na njenom doprinosu praćenju i analizi balona preko [komande severnoameričke vazdušno-kosmičke odbrane] dok je prolazio preko Severne Amerike“, rekao je Ostin.

„Današnja smišljena i zakonita akcija pokazuje da će predsednik Bajden i njegov tim za nacionalnu bezbednost uvek stavljati bezbednost i bezbednost američkog naroda na prvo mesto dok efikasno odgovaraju na neprihvatljivo kršenje našeg suvereniteta od strane Kine“, rekao je Ostin.

Dok su kineski zvaničnici potvrdili da je balon njihov, rekli su da je to bio odbegli meteorološki balon.

„NR Kina je javno tvrdila da je balon na velikoj visini koji radi iznad Sjedinjenih Država vremenski balon koji je izleteo sa kursa. Ovo je laž“, rekao je američki zvaničnik. „Ovo je bio balon za nadzor u službi Kine. Ovaj balon za nadzor namerno je prošao kroz Sjedinjene Države i Kanadu, i uvereni smo da je želeo da nadgleda osetljive vojne lokacije.

Postoji veliki broj brodova američke mornarice i obalske straže koji uspostavljaju bezbednosni perimetar oko područja gde je balon došao na Zemlju. Oni traže srušeni balon, rekao je visoki vojni zvaničnik propustivši da objasni kako je balon ušao neopažen i leteo dva dana iznad SAD dok ga građani nisu snimili i okačili na društvene mreže.

Ne postoji procena koliko će dugo trajati misija potrage za srušenim balonom, rekao je vojni zvaničnik, ali činjenica da je palo u tako plitku oblast trebalo bi da učini potragu „prilično lakom“.

F-22 je ispalio projektil Sidewinder na balon NR Kine sa visine od 58.000 stopa. Balon je u to vreme bio između 60.000 i 65.000 stopa. F-15 Eagles koji su leteli iz baze nacionalne garde Barns podržavali su F-22, kao i tankeri iz više država. Ovo je navodno bilo prvi pogodak vazduh vazduh za „moćni“ F-22 Raptor, prenose brojne društvene mreže.

U međuvremenu, kinesko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je zabrinutost zbog obaranja civilnog meterološkog balona od strane američkog borbenog aviona kod obale Južne Karoline.

„Kineska strana izražava snažno neodobravanje i protest protiv sile koju su SAD upotrebile za napad na civilni bespilotni balon. Kina je ranije posle provere više puta obavestila američku stranu da je dirižabl namenjen za civilnu upotrebu i da je ušao u [vazdušni prostor] SAD zbog više sile. Ovo je bila apsolutno nepredviđena situacija“, saopštilo je Ministarstvo.

Kina zadržava pravo na traženi dalji odgovor i odlučno će štititi svoja zakonita prava i interese, dodaje Ministarstvo.

Izvoraf.mil

48 KOMENTARA

  1. Hvala vam sto smehom počinjem ovo jutro. O hohoho Nemogu da se suzdrzim balon za novu godini i kosmičke snage SAD hahaha. Hvala redakciji na ovako smešnim informacijama koje uveseljavaju svako biće na ovoj planeti koje je pročitalo text. Molio bih urednika sajta da pise sto vise o ovakvim stvarima i da nam donosi radost od samog jutra. Pozdrav i svako vam dobro zelim.

  2. Sto ga ne izbusise malo pa da se elegantno spusti na zemlju.
    Imali bi celog za analizu.
    Ovako pitanje sta je ostalo od njega posle udara rakete.

  3. Овакав балон је виђен изнад Београда одприлике пре два месеца, у јутарњим сатима.

  4. Vidi se da je tekst napisao neki frustrirani i ozlojeđeni putinofilčar, pa ko veli da se iskoristi prilika da se napakosti Amerikancima, mada samo ispada glup u društvu. Pa još stavi pod navodnike “moćni” za Raptora ,hahaha koji kompleksaš…
    Do juče se cerekali kako Amerika ne zna da obori balon, sad je kad je oboren cerekaju zbog… ko to zna.

      • Kad neko ko se potpisuje Žukov kaže da sam “tipičan primer američkog tinejdžera” ni Mani ni više, nema mi druge nego da ti poverujem sve na reč.

        • Verovatno bi mozgići poslali helikopter na tu visinu, zakačili ga nekom kukom i prizemljili!? Niko ne razmišlja, da je navodno osmatrački balon, isto tako mogao prenositi neke vrste bio heminskog oružja, opasne viruse, bakterije, otrove ili slično, znog čega ga nisu smeli oboriti iznad naseljenog područja! Samo neka se ne zavaravaju, šta god da je u pitanju, istina će se saznati, a Kina će dobiti adekvatan odgovor!

    • Ameri su psihotični i neurotičan narod koji u svakom vidi neprijatelja a u stvari oni su ti koji su uništili pola planete Hitler je za njih nevinašce zato šta je s ‘tebe

  5. E sad da Kinezi koji zive u Americi podignu jedno 100k balona pa da Maverick i top gun vezbaju i snime 3. nastavak 🤣

    • Bitno je da ste vi ljudi,da je za vas sve dozvoljeno demokrate nema sta pobili neduzan narod po svijetu i sad kinez i rus im nevaljaju sreca pa su i vama dani odbrojani pa ima ko i da vas zaustavi

    • Šta bi tek bilo da su kinezi bombardovali neku njihovu ambasadu ,kad od ovoga napraviše spektakl.I oni se kinezima izginuli za neposlušnu raketu,pa jel stvarno misle da su im to zaboravili ili oprostili.?

  6. Nisu vidjeli balon na nebu a kažu da će lako da ga pronađu u okeanu. Treba da angažuju podmornice za taj poduhvat

    • Čekamo sada vijesti od amera, šta je bilo u balonu i oko njega.
      Vjerujem da je neki opaki virus iz Vuhana – sada će ameri da lipšu “ki tučići” !

  7. Kakve seljačine. Kinezi ih špijuniraju meteorolškim balonom, a za čega im služe sateliti? Podigli raptore da obore balon kao što je Vučić podigao migove da obore nekakav “špijunski” dron, pa se posle hvalisao spremnošću vojske. Takva je i Bajdenova politika, ispali su magarci, jer su se Kinezi sprdali sa njima, a Bajden od toga pokušava da napravi spektakl kao da je Kina izvršila invaziju. Teško svetu sa takvim budalama koji raspolažu nuklearnim arsenalom.

  8. Veliko i junačko delo. Pilota aviona koji je oborio ovaj opasni balon, treba odlikovati najvišim ordenom. Tu je trebalo pokazati baš veliku hrabrost.

  9. Žvaću im dupe gaće pa dosta ste vi kauboji zezali ceo svet neće da vidite ni krstareću sve dok ne udari u vašington kad niste videli jedno balonče

  10. Paranoja je strašna bolest!
    Ameri se plaše da svi okolo rade protiv njih ono što su oni namenili celom svetu!

  11. Strašno naši poslanici prave šegu sa dronom sa pravca Kosova i Metohije ,Sta reći da su vijali balon kao Amerikanci,

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave